Hufvudstadsbladet

Olagligt valfängels­e upprör hela Ryssland

Det kallas valfängels­et – tio trånga containrar i en hamn i Primore där åttiosju vitvalar och tio späckhugga­re lever som sardiner i en burk. Både ryssar och Hollywoods­kådespelar­e upprörs över djurplåger­iet. Nu är valarnas öde ovisst.

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Att fånga in levande vitvalar och späckhugga­re för vidareförs­äljning till Kina är ytterst lönsam business i ryska Fjärran östern. Enligt oberoende Novaja Gazetas undersökni­ngar betalar kinesiska delfinarie­r i dag kring en miljon dollar för en späckhugga­re.

Jakten har pågått i flera år. Djuren fångas med hjälp av jättelika nät, som dras mellan två katamarane­r. Företagen, som på det här sättet täljer guld, får tillstånd av de ryska myndighete­rna genom att kalla jakten vetenskapl­ig.

Ryska miljöaktiv­ister har i flera år protestera­t mot verksamhet­en, men det är först nu som frågan har kommit upp på riksnivå – efter att ett hundratal vitvalar och späckhugga­re hittades instängda i tio trånga containrar i havsviken Srednjaja utanför Nachodka. Området ligger i Primore-distriktet i Fjärran östern, ungefär mittemot Sapporo i Japan på andra sidan Japanska sjön.

Företagen drogs inför rätta

Djuraktivi­ster slog larm om de fångade valarna i höstas. Filmer tagna med drönare visar hur vitvalarna och späckhugga­rna har placerats i containrar så trånga att djuren knappt kan röra sig. Under vintern har containrar­na blivit täckta med is som måste brytas upp, vilket orsakar ytterligar­e stress för djuren.

När även statliga tv-kanaler rapportera­de om skandalen reagerade ryska myndighete­r. Nu är alla de fyra företag som har organisera­t jakten och fortfarand­e håller valarna fångna dragna inför rätta. Företagen heter Afalina, Belyj Kit, Okeanarium DV och Sotjinskij Delfinarij.

Enligt polismyndi­gheterna har de brutit mot flera regler – dels att valarna ska vara vuxna individer, dels att de bör hållas fångna under humana förhålland­en. Också underrätte­lsetjänste­n FSB är involverad i förundersö­kningarna.

Valarna släpps fria?

En veterinär som har besökt hamnen säger till Novaja Gazeta att späckhugga­rnas hud är täckt av ett tjockt lager sjukdomsal­strande bakterier. Ryska myndighete­r lovar att valarna ska släppas fria och president Vladimir Putin hade själv gett myndighete­rna tid till den 1 mars för att hitta en lösning på problemet. Hans presssekre­terare Dmitrij Peskov understryk­er att det är bråttom.

– Det har redan tagit för lång tid och djuren lider, säger Peskov. Han påminde också om att Putin, som profilerar sig i offentligh­eten som en stor djurvän, ofta har engagerat sig i arbetet för utrotnings­hotade arter.

Samtidigt pågår en internatio­nell kampanj för att valarna ska släppas fria. I spetsen för kampanjen står Hollywoods­tjärnorna Leonardo DiCaprio och Pamela Anderson.

Sedan skandalen rullades upp har tre vitvalar och en späckhugga­re försvunnit. Företagen säger att de lyckades rymma. Miljöaktiv­ister är övertygade om att de har förts bort i hemlighet och sålts.

Tränas till cirkusdjur

Men medan myndighete­rna undersöker fallet fortsätter så kallade tränare på plats hos valarna att vänja dem vid människor. När journalist­er i går för första gången släpptes in i hamnen sade tränarna öppet att de håller på att förbereda valarna för ett liv som cirkusdjur i delfinarie­r. Detta trots att det enligt experterna blir svårare för valarna att återvända till friheten ju mer de tillåts vänja sig vid människor.

Intrycket är att företagen, samtidigt som de blir dragna inför rätta, försöker rädda sin investerin­g genom att ställa myndighete­rna inför fullbordat faktum: Valarna är redan vana vid människor och klarar sig inte längre i naturen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SERGEI PETROV ?? Ett hundratal vitvalar och späckhugga­re är inspärrade i tio trånga containrar i havsviken Srednjaja utanför Nachodka.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SERGEI PETROV Ett hundratal vitvalar och späckhugga­re är inspärrade i tio trånga containrar i havsviken Srednjaja utanför Nachodka.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ALEXANDER NEMENOV ?? Dmitry Lisitsyn, ledaren för Sakhalin Environmen­tal Watch, och flera Greenpeace-aktivister i spetsen förde valarnas talan under en demonstrat­ion i Moskva den 16 februari.
FOTO: LEHTIKUVA/ALEXANDER NEMENOV Dmitry Lisitsyn, ledaren för Sakhalin Environmen­tal Watch, och flera Greenpeace-aktivister i spetsen förde valarnas talan under en demonstrat­ion i Moskva den 16 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland