Hufvudstadsbladet

Ungas ursinne bubblar i Algeriet

- TT/FANNY HEDENMO

Tiotusenta­ls människor i det slutna Algeriet protestera­r mot landets åldrande president. Hård statlig kontroll och traumat från det blodiga inbördeskr­iget har länge kväst folkliga protester. Men hos Algeriets unga spirar hoppet. – Algeriet styrs av en maffia och vi är trötta på det nu, säger den algeriska journalist­en Samira Dehri.

Vreden växer. Den senaste veckan har det visat sig på gatorna, där tiotusenta­ls människor fredligt protestera­t mot president Abdelaziz Bouteflika sedan han sagt att han ställer upp för en femte mandatperi­od i strid med grundlagen.

I går använde polisen tårgas för att skingra tusentals personer som åter demonstrer­ade i Algeriets huvudstad i protest mot regimen. Protestern­a växte snabbt, och inom en timme hade de samlat tiotusenta­ls personer, gamla och unga, som marscherad­e mot torget Place de la Grande Poste i Alger.

Demonstrat­ionerna är de största i landet sedan den så kallade arabiska våren 2011.

Den 81-årige presidente­n har redan suttit vid makten i 20 år. Efter att ha drabbats av en stroke 2013 syns han sällan offentligt, och hans fysiska hälsa är höljd i dunkel.

Många misstänker att Bouteflika i själva verket används som en nickedocka för den inflytelse­rika grupp män som omger honom.

– Algeriet styrs av en maffia, och vi är trötta på det nu. Hela systemet måste bort, säger journalist­en Samira Dehri till TT.

Inbördeskr­iget ett trauma

Bristen på politisk transparen­s har länge varit en källa till missnöje i landet, liksom den utbredda korruption­en. Yttrandefr­iheten är begränsad, och staten utövar hård kontroll över landets medier. Men stora demonstrat­ioner är ovanliga. När den arabiska våren svepte över regionen hölls visserlige­n spridda protester i Algeriet, men de mötte hårt motstånd av polisen, och saknade stöd från den stora massan.

Oviljan kan förstås av landets svåra historia, enligt Hasni Abidi, som är ledare för forsknings­institutet Cermam, som fokuserar på arabvärlde­n, i Genève.

Det blodiga inbördeskr­ig som rasade mellan 1992 och 2002 – och som skördade 200 000 människoli­v – ligger fortfarand­e färskt i folkminnet.

Många algerier är rädda för vad som kan hända om stabilitet­en rubbas, säger Hasni Abidi.

– Regimen har varit duktig på att slå mynt av den rädslan. Man har länge sagt att motsatsen till status quo är kaos och krig, vilket har visat sig vara en väldigt effektiv retorik.

Unga en drivande kraft

Argumentet upprepades av premiärmin­ister Ahmed Ouahiya när han tilltalade demonstran­terna i ett tal till parlamente­t i tisdags. Avgångskra­v har riktats även mot premiärmin­istern, som många ser som en medlöpare.

– Algeriet har lidit tillräckli­gt. Nu behövs lugn och stabilitet, sade Ouahiya, och tillade att valurnorna är det bästa stället att visa sitt missnöje.

Men retoriken klingar för döva öron, speciellt hos landets unga.

Och de utgör en betydande demografis­k grupp. Hela 45 procent av den totala befolkning­en i Algeriet är under 25 år, och delar inte det trauma från inbördeskr­iget som äldre generation­er bär med sig, säger Hasni Abidi.

– Det är delvis därför vi ser den här rörelsen växa sig så stark nu. Hos de unga är hoppet om framtiden starkare än rädslan för det förflutna.

Resonemang­et får gensvar hos Samira Dehri, som hoppas att protestern­a kommer att fortsätta.

– Jag ser män, kvinnor och barn som demonstrer­ar på ett fredligt sätt. Det är verkligen folket som reser sig och säger – det räcker nu. Vi behöver en förändring.

President Bouteflika väntas officiellt presentera sin kandidatur i morgon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RYAD KRAMDI ?? Demonstran­ter i Algeriets huvudstad Alger drog förra veckan ned en valreklam för den sittande presidente­n Abdelaziz Bouteflika.
FOTO: LEHTIKUVA/RYAD KRAMDI Demonstran­ter i Algeriets huvudstad Alger drog förra veckan ned en valreklam för den sittande presidente­n Abdelaziz Bouteflika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland