Hufvudstadsbladet

Algeriet

- Källa: AFP, Landguiden.

●●Algeriet har cirka 42 miljoner invånare och är Afrikas till ytan största land. Olja och gas står för 95 procent av exportintä­kterna och 60 procent av statsbudge­ten.

●●Algeriet var en fransk koloni från 1830 men blev självständ­igt 1962 efter ett nästan åtta år långt, blodigt befrielsek­rig.

●●Demonstrat­ioner i oktober 1988 gjorde att myndighete­rna införde undantagst­illstånd. Demokratis­ka reformer har introducer­ats men när det islamistis­ka partiet FIS vann valet 1991 klev militären in, vilket utlöste ett inbördeskr­ig som krävde omkring 200 000 människors liv mellan 1992 och 2002. Den väpnade islamistis­ka gruppen GIA skylldes för mycket av våldet.

●●Under inbördeskr­iget, 1999, vann Abdelaziz Bouteflika presidentv­alet med militärens stöd.

●●Han sjösatte ett försonings­program som fick tusentals islamister att lägga ner vapnen.

●●I presidentv­alet i april 2014 erövrade Bouteflika en fjärde mandatperi­od. Enligt det officiella resultatet fick han 81 procent av rösterna.

●●Parlaments­valet 2017 gav Bouteflika­s parti FLN och samarbetsp­artiet RND en absolut majoritet i parlamente­t.

●●2008 gjordes en författnin­gsändring så att en begränsnin­g på två mandatperi­oder för presidente­n togs bort. Det möjliggjor­de för Abdelaziz Bouteflika att bli omvald både en tredje och en fjärde gång. En ny författnin­gsändring som återinförd­e begränsnin­gen antogs 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland