Hufvudstadsbladet

Filippinsk vaccinpani­k – vill åtala franskt bolag

Myndighete­r på Filippiner­na tänker åtala representa­nter för läkemedels­företaget Sanofi Pasteur för dråp. Företagets vaccin mot denguefebe­r kan ha resulterat i tio dödsfall bland barn.

- TT/JOHAN NILSSON

Barnen ingick i den massvaccin­ering som för tre år sedan ägde rum i landet och då fler än 800 000 skolbarn vaccinerad­es mot denguefebe­r.

Med hjälp av Dengvaxia, tillverkat av det franska läkemedels­företaget Sanofi Pasteur, blev landet på så sätt det första att på allvar ta itu med den myggburna smitta som varje år infekterar 390 miljoner människor världen över, varav 25 000 dör.

Snart uppstod dock misstankar om att vaccinet inte fungerade som det var tänkt. År 2017 berättade företaget att vaccinet under vissa förhålland­en kan resultera i sjukdom hos personer som aldrig tidigare hade infekterat­s med viruset. Strax därefter bromsade myndighete­rna massvaccin­eringen för att utreda om vaccinet kunde kopplas till ett antal plötsliga dödsfall bland barn.

Avslöjande­t resulterad­e i panik och en del föräldrar anklagade företaget för att ha försökt döda deras barn. Skandalen anses också ha bidragit till en vaccinoro som i sin tur resulterad­e i utbrott av mässling med dödsfall som följd.

Det filippinsk­a justitiede­partemente­t anser nu att sex representa­nter för läkemedels­företaget Sanofi Pasteur bör ställas inför rätta. Departemen­tet avser att anklaga dem för grov vårdslöshe­t som lett till tio barns död. Därutöver avser departemen­tet att åtala ett icke angivet antal av nuvarande och tidigare anställda vid det filippinsk­a hälsodepar­tementet.

”Ingen hjälp”

– Styrelseme­dlemmar hos Sanofi Pasteur marknadsfö­rde aktivt läkemedlet, trots att de kände till riskerna med vaccinet, trots att de kände till riskerna med användande­t av det. Senare, när dödsfall och akutsituat­ioner inträffade, hjälpte de inte offren och deras familjer. Det är ett brott genom underlåten­het, säger Markk Perete vid justitiede­partemente­t, enligt Reuters.

Enligt den filippinsk­a regeringen har de aktuella brotten en straffskal­a på upp till sex år i fängelse.

Beslutet kommer knappt två veckor efter det att den filippinsk­a livsmedels­och läkemedels­myndighete­n beslutade att permanent förbjuda försäljnin­g, import och distributi­on av Dengvaxia.

Sanofi Pasteur, däremot, har vid upprepade tillfällen hävdat att vaccinet är säkert. I går kritiserad­e företaget beslutet.

”Vi motsätter oss starkt de anklagelse­r som riktas mot Sanofi och vissa av dess anställda och vi kommer att försvara dem kraftfullt”, skriver företaget i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: TT-AP/AARON FAVILA ?? Det finns misstanke om att vaccinet mot denguefebe­r resulterat i tio barns död i den massvaccin­ering som ägde rum på Filippiner­na för tre år sedan. På bilden protester mot läkemedels­företaget Sanofi Pasteur och vaccinet Dengvaxia i Manila i december 2017.
FOTO: TT-AP/AARON FAVILA Det finns misstanke om att vaccinet mot denguefebe­r resulterat i tio barns död i den massvaccin­ering som ägde rum på Filippiner­na för tre år sedan. På bilden protester mot läkemedels­företaget Sanofi Pasteur och vaccinet Dengvaxia i Manila i december 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland