Hufvudstadsbladet

Ett psykiskt välmående samhälle är ett ekonomiskt välmående samhälle

- LOTTA KESKINEN, vice ordförande, Svenska kvinnoförb­undet

SAMHäLLE Riksdagens framtidsut­skott publicerad­e i fjol en rapport där det konstatera­des att Finland måste än bättre förbereda sig för framtiden för att hålla sin konkurrens­kraft. I rapporten redogjorde­s också för 200 framtidsjo­bb, bland annat robotpolis, trafiketik­er, identitets­manager och socialarki­tekt. Vi är alltså medvetna om att dagens barn och unga till merparten kommer att arbeta i yrken som ännu inte existerar i dagens läge. Det är därför på beslutsfat­tarnas ansvar att se till att vi förbereder våra ungdomar på framtidens arbetsmark­nad så väl som möjligt.

För att Finland ska kunna hålla sin konkurrens­kraft är det av stor vikt att vi vågar investera i forskning och utbildning. Men vi måste också se till att våra ungdomar har förmåga att klara av utmaningar. Då arbetslive­t konstant förnyar sig så kommer vi inte att kunna förbereda våra barn och unga på färdiga yrken, som de kan arbeta med livet ut. Dagens och framtidens arbetsliv förutsätte­r därför en god självkänsl­a för att våra ungdomar skall våga kombinera sitt kunnande för nya yrken utan att vara rädda för att misslyckas.

Även om majoritete­n av finländska unga mår rätt bra är psykisk ohälsa det vanligaste hälsoprobl­emet bland skolelever och studerande i Finland. Antalet sjukpensio­neringar i Finland på grund av psykiska sjukdomar, såsom depression, gäller särskilt två grupper: unga människor i åldern 20–35, av vilka majoritete­n är män, samt kvinnor i alla åldrar.

Någonting har gått fel då smarta unga vuxna blir sjukpensio­nerade på grund av depression. Då vi redan har betalat för småbarnsfo­stran, grundutbil­dning och följdstudi­er är det sorgligt att se hela vår investerin­g i dessa människor med så stor potential rinna ut i sanden. Problemet är att samhället inte i tillräckli­g omfattning erbjuder stöd och hjälp när det behövs.

Vi knyter alltså åt pengasäcke­n strax innan allt kapital är placerat och väljer att göra förlust i form av att vi börjar betala ut olika socialbidr­ag. Ekonomiskt sett är det ett väldigt olönsamt beslut med tanke på att den sista kapitalins­atsen med största sannolikhe­t skulle innebära att hela den kumulativa investerin­gen skulle betala sig flerfaldig­t i form av välmående studerande och arbetstaga­re som arbetar och förtjänar sin egen lön, är aktiva konsumente­r, bidrar till vårt bnp och betalar inkomstska­tt i tiotals år.

Vår andra problemgru­pp är kvinnor, bland vilka utbrändhet är en vanlig orsak till sjukpensio­nering. En god självkänsl­a har blivit en av nyckelfärd­igheterna som krävs för att klara sig i arbetslive­t i dag med tanke på arbetsgiva­rorganisat­ionernas sparkrav och organisati­onsförändr­ingar. Det här kan vara extra krävande för kvinnor, som så långt tillbaka uppfostrat­s till duktiga och snälla flickor med prestation­sinriktad självkänsl­a.

I dagens läge är det rätt vanligt inom flera branscher att kraven bara ökar samtidigt som arbetstaga­rresursern­a dras in. Detta sker särskilt i kvinnodomi­nerade branscher som vård och utbildning. Har arbetstaga­ren en låg självkänsl­a kan det kännas som ett misslyckan­de att säga nej även om det inte är arbetstaga­ren som misslyckat­s, utan planeringe­n. Och även då kvinnor samlar mod och ryter till då arbetsmäng­den svämmar övar är det få manliga beslutsfat­tare som noterar.

Ett psykiskt välmående samhälle är ett ekonomiskt välmående samhälle. En viktig del av pusslet är att vi sätter ett stopp och gör en totalvändn­ing i de fatala nedskärnin­gar som gjorts inom vården och utbildning­en. Det är dags att vi investerar ordentligt i psykiskt välmående. På lång sikt kommer det att betala sig i form av färre sjukdagar, färre sjukpensio­neringar, motiverade skolelever och studerande, höjd arbetstriv­sel och motiverad arbetsför befolkning. En kvalitativ psykvård för alla är en av nyckelfakt­orerna för en ökad sysselsätt­ning i ett välmående Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland