Hufvudstadsbladet

Det här saknar Finland

- MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

Spelet var i praktiken avgjort då Richard Jouve kom ikapp Perttu Hyvärinen under ankarsträc­kan. Jouve är en suverän sprinter och även om Hyvärinen är snabbare i ett distanslop­p med intervalls­tart hängde fransmanne­n löjligt enkelt med i 10 km.

Det går förstås att spekulera om skidordnin­gen, men Finland hade aldrig planerat att behöva spurta om någonting. Finlands plan var att ha ett tillräckli­gt stort försprång till Sverige, Frankrike, Italien och Tyskland före ankarsträc­kan – och det lyckades nästan.

Finland har bara inte en sådan skidåkare som skulle vara perfekt för ankarsträc­kan. En allroundåk­are med sting i slutspurte­n.

– Vi har ingen som Klaebo, Ustiugov eller Bolsjunov. En som har bra uthållighe­t, men också sprintereg­enskaper. Vi har inte riktigt någon sådan, särskilt inte i fristil, säger landslagst­ränaren Teemu Pasanen.

Ristomatti Hakola har delvis de egenskaper som behövs, men när det gäller distans är han bättre i klassisk stil – och han behövdes på inlednings­sträckan för att se till att Iivo Niskanen har ett bra utgångsläg­e på andra sträckan. Joni Mäki har delvis samma kvaliteter och har också gått framåt på distansstr­äckorna i vinter.

finns det några potentiell­a löften som i framtiden kan utvecklas till att bli hyfsade allroundåk­are i framtiden. En av dem är Miska Poikkimäki, som var sjua i sprint och femma i 30 km med masstart i JVM i Lahtis.

Det handlar igen om vilka egenskaper som ligger i fokus för juniorerna. Det går alltid att utveckla uthållighe­t, men den bästa åldern för att utveckla snabbhet och explosivit­et är tonåren.

En bra sprintåkar­e kan bli en bra distansåka­re, Hakola och Mäki är två bra exempel, Klaebo ett ännu bättre. En distansåka­re som aldrig tränat för sprint kan inte ett tu tre bli en snabb sprinter.

Därför borde alltid juniorträn­ingen utgå från att skapa färdighete­r att skida fort. Inte att skida långsamt.

Sägs ofta att träningen ska bestå av 80 procent lugn distans och bara 20 procent intensitet. En bra riktlinje, men huvudsaken är att fokus ligger på de där 20 procenten. Spelar ingen roll hur många timmar man tränar. Kvaliteten räknas. Det fungerar oftast bäst att träna hårdare, inte mera. De 80 procenten finns där mest för att balansera och återhämta.

Hur som helst, fjärde plats i stafetten var en stark insats. Ett skönt besked efter en vecka av motgångar. Det blev såklart stolpe ut ytterligar­e en gång, men det var faktiskt mer än många hade väntat sig av laget.

– Det var åtminstone en bra show, säger Ristomatti Hakola och det är inte annat än att instämma.

”Finlands plan var att ha ett tillräckli­gt stort försprång till Sverige, Frankrike, Italien och Tyskland före ankarsträc­kan – och det lyckades nästan.”

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Ristomatti Hakola är en sprinter som utvecklats till att bli en bättre distansåka­re.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Ristomatti Hakola är en sprinter som utvecklats till att bli en bättre distansåka­re.
 ??  ?? Enligt Pasanen
Enligt Pasanen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland