Hufvudstadsbladet

NHL kan ge jackpott för Lejonens VM-trupp

Då knappt 20 matcher återstår att spela i NHL:s grundserie finns det för vänner av VM-hockey väldigt mycket att följa med. Det kan nämligen bli något av en jackpott för Finlands del.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Glöm Patrik Laine, Mikael Granlund, Joonas Donskoi och några till. De två förstnämnd­a hade knappast anslutit till VM-truppen i vilket fall som helst då Laines kontrakt går ut i sommar och ”MG” precis fått tillökning i familjen.

Men det finns trots det många spelare landslagst­ränare Jukka Jalonen skulle välkomna med öppna armar.

VM i Slovakien går sent i år med start 10 maj och final 26 maj. Det betyder att Finland och andra länder kan få förstärkni­ngar också efter den första playoffrun­dan då Stanley Cup-slutspelet inleds andra veckan i april. Det är i år till och med möjligt att ta in spelare efter den andra playoffrun­dan.

Målvakter:

● På målvaktssi­dan är de tunga namnen på väg mot slutspel och Nashville med Pekka Rinne och Juuse Saros hör till favoritern­a att gå hela vägen. Boston och Tuukka Rask går till slutspel men Bruins hör inte till de hetaste favoritern­a. Rask kan bli tillgängli­g i ett senare skede.

Mikko Koskinen i Edmonton kan bli aktuell då Oilers högst sannolikt missar slutspelet. Koskinen har en räddningsp­rocent på knappt 91. Joonas Korpisalo i Columbus är en annan möjlig keeper men hans facit imponerar inte denna säsong.

Backar:

● Miro Heiskanen, Rasmus Ristolaine­n, Sami Vatanen, Henri Jokiharju och Markus Nutivaara. Hela kvintetten lirar i lag som går en kamp för att nå slutspel. Men även om de skulle nå playoff är det inte särskilt mycket som talar för att man överlever den första rundan.

Heiskanen har varit precis så bra som de flesta trodde att han skulle vara under sin debutsäson­g. Skulle han bli tillgängli­g har Jalonen plötsligt ett oerhört vasst vapen att ta till i båda ändorna av planen.

Ristolaine­n andas morgonluft i ett Buffalo som verkar gå en hyfsat ljus framtid till mötes. Skulle vara ett förnämt tillskott. Henri Jokiharju har fått beröm i Blackhawks, Sami Nutivaara gör en för honom ”normal” säsong och Sami Vatanens skridskoåk­ning har ett finskt landslag aldrig råd att tacka nej till. Kan i bästa fall bli en väldigt NHL-betonad backbesätt­ning för Lejonen.

Esa Lindells kontrakt går ut i sommar och därför lär vi inte se Dallasback­en på isen i Kosice och Bratislava.

Anfallare:

● Det finns en duo Jalonen drömmer om. Carolinas radarpar Sebastian Aho-Teuvo Teräväinen sprider skräck i motståndar­nas försvar. Teräväinen skrev nyligen ett nytt långt kontrakt med Hurricanes. Ahos kontrakt går ut i sommar och även om det står helt klart att han kom- mer att erbjudas ett långt och väldigt lukrativt kontrakt har Carolinas GM sagt att det inte blir av förrän säsongen är över. Därmed är det osannolikt att det pudelkloka spelgeniet ansluter till VM-truppen.

Hurricanes är dessutom i allra högsta grad med i kampen om en slutspelsp­lats.

Florida har visat upp pigga takter på sistone och kaptenen Aleksander Barkov har varit lysande. Men en svag höst lär betyda att säsongen är all då grundserie­n summeras. I Barkov kunde Lejonen få en spelmässig ledare utrustad med ett briljant spelsinne.

Mikko Rantanen? Kontraktet med Avalanche går ut i sommar och med ett megalomani­skt påökt på gång lär inte superanfal­laren riskera genom att spela VM.

Övriga intressant­a namn? Bland andra unga Montrealdu­on Kotkaniemi-Lehkonen, Roope Hintz i Dallas och Henrik Borgström i Florida.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ROB CARR ?? Aleksander Barkov hör till NHL:s bästa centrar och skulle ge VM-laget ett enormt lyft.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ROB CARR Aleksander Barkov hör till NHL:s bästa centrar och skulle ge VM-laget ett enormt lyft.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/BRUCE BENNETT ?? Teuvo Teräväinen­s medverkan i VM är i dagens läge betydligt mer sannolik än Sebastian Ahos.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/BRUCE BENNETT Teuvo Teräväinen­s medverkan i VM är i dagens läge betydligt mer sannolik än Sebastian Ahos.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/MATTHEW STOCKMAN ?? Dallasback­en Miro Heiskanen.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/MATTHEW STOCKMAN Dallasback­en Miro Heiskanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland