Hufvudstadsbladet

Nya regler ska göra formel 1 roligare

Som vanligt har regelverke­t justerats en aning inför VM-serien som kör i gång i mitten av mars. HBL:s formel 1-expert Fredrik af Petersens går igenom de viktigaste.

- FREDRIK AF PETERSENS

Ny framvinge som är bredare och högre.

Anledninge­n till förändring­en är att förarna länge klagat att då de ligger för nära bilen framför känns den egna bilen ostadig, inget grepp i framvagnen, och de vågar inte attackera. Med den nya vingen hoppas man att det skall bli mindre så kallad dirty air och lättare att köra om.

Den nya är 200 millimeter större, 20 millimeter högre och framflytta­d 25 millimeter. De komplexa ändplattor­na runt hjulen är förbjudna och har ersatts av enklare plattor. En nackdel är att framvingen är dyr och ingenjörer­na tippar att de kommer att gå sönder många gånger i närkampern­a.

Nya barge boards som är mindre.

● Därmed är de mindre viktiga och det är tänkt att de inte skall störa aerodynami­ken så mycket. De är nu bara 150 mm höga och flyttas fram 100 mm för att flyta ihop med luftströmm­en från framvingen och för att hjälpa till så att luftströmm­en från bilen framför inte blir ett lika stort problem längre. Föraren skall alltså kunna köra närmare bilen framför.

Ny bakvinge, som är högre, bredare och enklare.

Allt för att göra körandet lättare. Höjden har ökats med 20 millimeter och bredden med 100 millimeter. Den här kombinatio­nen skapar ett större hål i luften och gör att bilen bakom får en bättre slipstream. Hålet på bakvingen som öppnas med DRS-systemet förstoras med två centimeter från 6,5 till 8,5 centimeter.

Nya bromskanal­er som fått en enklare design

Man ville minska möjlighete­n att utnyttja dem för en bättre aerodynami­k.

Nya färgmarker­ingar på däcken och i år är det bara tre som gäller.

Man vill göra det lättare för åskådarna att förstå taktiken under ett lopp. Orden hypersoft, ultrasoft och supersoft används inte längre. I stället har de hårda däcken en vit markering, medium en gul och de mjuka en röd. Blandninge­n kommer dock att variera för de tre beroende på bana. C1 är hårdast och C5 mjukast.

Biometrisk­a handskar för att hjälpa läkarna vid en eventuell olycka.

I dem finns sensorer som mäter puls och hur mycket syre som finns i blodet. Värdena skickas till läkarbilen innan, under och efter en olycka och läkarna vet alltså, innan de lämnar depån, tillstånde­t för föraren.

– Det finns tillfällen då det kan dröja några minuter innan vi kommer fram, säger Ian Roberts, som är chefsläkar­e inom formel 1.

– Tack vare handskarna kan vi snabbt få ett första intryck av förarens tillstånd. Bästa exemplet är kanske Carlos Sainz krasch i Ryssland för fyra år sedan. Hans bil begravdes under räcket som var gjort av plast och vi visste inget om han var svårt skadad eller inte. Det såg vi först när vi hade röjt undan allt.

– Att så snabbt som möjligt veta förarens tillstånd underlätta­r hur vi skall agera.

Ytterligar­e två nya bakljus för att underlätta sikten vid dåligt väder.

Den centrala lampan sitter kvar på sin plats i mitten. De nya, som är LED, måste hela tiden lysa när förare kör med intermediu­m- eller regndäck.

Mer bensin.

● Förarna tillåts en ökning med 5 kilo i tanken, från 105 till 110 kilo. De har länge klagat på att de inte kunnat köra för fullt under hela loppet utan måste också tänka på att spara bensin.

– Vi kör för att spara och du kan inte köra som din instinkt säger, sade Fernando Alonso förra året.

Den stora skillnaden är att de nu skall de kunna köra snabbare på de sista varven och kanske till och med sätta in en spurt och attackera.

Nya hjälmar med nytt material som tål hårdare stötar.

Visiret har sänkts 10 mm för att minska risken att något skall träffa förarens ansikte.

Bilens och förarens vikt.

● Nytt är att de två inte vägs ihop längre utan helt separat. Anledninge­n är att tyngre förare inte skall ha en nackdel.

Bil utan bensin skall väga minst 743 kilo, förra året 733. Minimivikt­en för föraren med säte och utrustning är 80 kilo. De som väger mindre än 80 kilo måste använda barlast men den skall placeras i mitten av sittbrunne­n för att undvika att den används för att förbättra bilens balans och att den lättare föraren därmed får en fördel.

Besiktning kommer inte längre att göras innan träningen börjar.

I stället måste alla team skriva under en förklaring att deras bil är i enlighet med reglerna. Fia behåller dock rätten att när som helst göra en noggrann kontroll.

Vid en omstart och när säkerhetsb­ilen kör in i depån är det nu inte tillåtet att köra om förrän föraren har korsat mållinjen. Tidigare kunde man börja attackera vid den s.k. säkerhetsb­ilens linje, som finns bakom mållinjen.

När det gäller straff vid motorbyte eller något annat har man gjort en liten ändring. De som drabbades förra året flyttades automatisk­t ner 15 platser. Om flera förare får samma straff under en helg är rangordnin­gen i slutet av gridden beroende på vilken plats föraren hade i kvalet.

Det finns tillfällen då det kan dröja några minuter innan vi kommer fram. Tack vare handskarna kan vi snabbt få ett första intryck av förarens tillstånd. Ian Roberts, chefsläkar­e

 ?? FoTo: lEHTIKUvA-DAIMlER Ag MERCEDES/MARK SUTTon ?? De nya regeländri­ngarna är tänkta för att göra loppen mera spännande.
FoTo: lEHTIKUvA-DAIMlER Ag MERCEDES/MARK SUTTon De nya regeländri­ngarna är tänkta för att göra loppen mera spännande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland