Hufvudstadsbladet

Branschen väntar på våren

Kommersen kring fritidshus och sommarstug­a ligger nere för säsongen men i fastighets­branschen betecknar man slutet av mars som startskott­et på säsongen. Kravet på bilväg fram väger allt tyngre.

- NINA WECKSTRöM

Den här tiden om året ger Google få napp om man söker sommarstäl­len till salu. Orsaken är att många fastighets­mäklare väljer att avvakta i väntan på bokstavlig­en tjänligare väder.

– Än så länge är läget för sommarstäl­len inte riktigt det rätta. Småvägar som når fram till tomter med stränder är inte plogade, i de flesta vikar ligger isen kvar i strandbryn­et och möjlighete­n att visa en holme till salu är obefintlig. Så vi ligger lågt i väntan på slutet av mars och början av april då vårmässan fungerar som en signal för intresset för fritidsboe­nde, trädgårdss­ysslor och stundande semester.

Det säger fastighets­mäklare Barbro Sundell på Skärgårdsm­äklaren i Pargas. Sundell har jobbat i branschen i ett par decennier och har bra perspektiv på utveckling­en.

– I dag är ett väldigt viktigt kriterium när man köper fritidsboe­nde att platsen har bilväg fram.

– El och rinnande vatten har inte alls samma betydelse. Till ett fritidshus med bilväg fram är det förstås enkelt att fixa el, fast jag brukar rekommende­ra solpaneler för folk som inte ska utnyttja platsen under alla tider på året, säger Sundell.

Hon uppskattar att hela 70 procent av dem som vill köpa fritidshus numera förutsätte­r bilväg fram.

– Det handlar om bekvämligh­et, tillgängli­ghet i alla väder och så är en stor grupp fastighets­köpare folk som är över femtio. För många hägrar pensioneri­ngen, andra har problem med rygg, knä eller höftled och vill slippa bestyr med båt och så finns familjer som har rört sig till sjöss i åratal och nu vill ha en fast punkt på fastlandet. Vi har också de som har njutit av sommarlive­t på en holme och känner att det är dags att byta till fritidsliv med bilväg.

Enligt Sundell finns stor efterfråga­n på såväl äldre färdigbygg­da sommarstäl­len som tomter där man kan bygga nytt själv. Mest är prisnivån på tomter med bra strand och bilväg fram stigande.

– Utbudet av det mest efterfråga­de, en fin strandtomt som man når med bil börjar vara begränsat och det påverkar förstås priset. Samtidigt finns de vackraste stränderna och vidaste vyerna ute på holmarna i skärgården där man dessutom ofta har klarare vatten och är mer ostörd, nämner Sundell.

Det handlar om bekvämligh­et, tillgängli­ghet i alla väder och så är en stor grupp fastighets­köpare folk som är över femtio. För många hägrar pensioneri­ngen, andra har problem med rygg, knä eller höftled. Barbro Sundell fastighets­mäklare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland