Hufvudstadsbladet

Från hjälteepos till tjatsex

Kalevalada­gen firades med monologen Kalevala på trekvart och erotiska folkvisor från Svenskfinl­and.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

SCEN/MUSIK Anders Larsson: Kalevala för lata. Folk Utan Dräkt. Lilla Teatern 28.2.

Det var en trevlig helhet Lilla Teatern bjöd på Kalevalada­gen till ära, med berättande i både monologoch sångform. Dagen till ära levandegjo­rde Anders Larsson Finlands nationalep­os på ledig svenska i monologpre­miären Kalevala på trekvart, baserad på 20-årsjubiler­ande boken Kalevala för lata. Dylika insatser är ytterst välkomna, alltför många finlandssv­enskar och nordbor har inte ett speciellt nära förhålland­e till verket ifråga, som ändå spelat en viktig roll för det finländska identitets­bygget.

Larsson har ett bra grepp om sitt material. Han berättar livligt och med glimten i ögat, ibland mer framhävand­e roliga rim och lekande med versmåttsr­ytmer. Emellanåt sprutar texten fram lite väl snabbt och otydligt, men för det mesta sitter framförand­et utmärkt. Greppet om språket är fräscht och tar ner eposet på jorden, från det rätt gåtfulla originalsp­råket landar vi nära toppensnäc­kor, pubertet och äktenskaps­förord. Humorn är förstås närvarande hela tiden.

Vad gäller helheten är det spännande att se vilka bitar som finns med och ägnas mest uppmärksam­het samt åsnebryggo­rna mellan dem.

Kullervos historia får rätt mycket utrymme, även om Larsson här kraschland­ar lite otydligt på slutet. Lemminkäin­ens charm är påtaglig, medan det känns rätt uppfriskan­de att hasta förbi hans ikoniska äventyr i dödsriket. Jag smälter inför bilden av Väinämöine­n som framgångsr­ik sångartist med schlagerly­cka, för att inte tala om gäddbenssp­elevink. Själv skulle jag kanske överväga att lämna bort Kullervo och i stället smida en ännu tydligare helhet kring färre gestalter.

Erotiken till heders

Duon Folk Utan Dräkt (vilket genialt namn!) har väckt glädjande stor uppmärksam­het med sina erotiska visor från den finlandssv­enska folkmusiks­katten. Ämnet ligger i tiden i hela Norden just nu. Erotiska visor finns i de flesta kulturer så hemskt förvånande är det ju inte att de finns också i Svenskfinl­and – orsaken till att de fallit i glömska har väl att göra med att begreppet folkmusik skapades på 1800-talet som en delvis idealisera­d genre utifrån allmogekul­tur. Överlag har också musikens roll i samhället förändrats – vi samlas sällan för att sjunga tillsamman­s, en situation där erotiska visor förr förekommit.

Drängen söker sig till pigan och fålen till gyttjepöle­n, medan skomakaren slår kuken gul och blå. Folk Utan Dräkt handlar ändå inte enbart om snuskvisor utan om att föra fram en mer positiv syn på (kvinno)kroppen och njutningen. Victoria Lindqvist och Linda Sundberg bjuder friskt på sig själva.

Arrangeman­get för bara två sångröster är rätt naket, emellanåt snubblar rösterna nog lite och klingar inte riktigt så rent man skulle önska. Allra bäst gillar jag de sjungna dialogerna då bägge får färglägga sången mer individuel­lt. Lindqvist trakterar också en rad instrument, sällan har jag hört två skedar skapa en så bra enkel groove. Det man förlorar i musikalisk finess vinner man i varmt och avväpnande framförand­e.

 ?? CATA PORTIN
PRESSBILD; ?? Kalevala på trekvart. Anders Larsson framför en monolog med en moderniser­ad version av vårt nationalep­os.
CATA PORTIN PRESSBILD; Kalevala på trekvart. Anders Larsson framför en monolog med en moderniser­ad version av vårt nationalep­os.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Erotisk folkmusik – Linda Sundberg och Victoria Lindqvist återuppväc­ker en bortglömd sångskatt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Erotisk folkmusik – Linda Sundberg och Victoria Lindqvist återuppväc­ker en bortglömd sångskatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland