Hufvudstadsbladet

Balanserad bild av doldisen Kupka

Balansen mellan konsthisto­risk bildning och en helgjuten utställnin­g är sällsynt lyckad i retrospekt­iven över Kupka på Ateneum.

- KONST František Kupka. Konstmusee­t Ateneum, Brunnsgata­n 2. Till den 19.5. HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Alla goda ting är tre. I alla fall när det gäller retrospekt­iven över den tjeckiske konstnären František Kupka (18711957) på Ateneum, som nu visas för tredje och sista gången efter en Europaturn­é som tidigare besökt Prag och Paris. I båda dessa länder torde Kupka vara betydligt mer känd än här hos oss: han studerade vid konstakade­min i Prag och var bosatt i Frankrike största delen av sitt vuxna liv. Många av den stora utställnin­gens verk är dessutom ur tjeckiska eller franska samlingar, och alltså nya på ett helt annat sätt för denna tredje publik än för de två föregående.

Ateneum har även tidigare introducer­at denna sorts doldisar med fina resultat – den härliga Alice Neel-utställnin­gen år 2016 kan nämnas som exempel. Även i Kupkaretro­spektiven blir balansen mellan konsthisto­risk bildning och helgjuten utställnin­g lyckad. Här finns inga utsvävning­ar, bara ett stort men ändå tajt urval verk presentera­de kronologis­kt med relevant informatio­n insprängd på sina ställen. Man är inte ute efter att måla upp något eggande narrativ om Kupka, hans liv är inte omvandlat till en klassisk berättelse med dramatiska kurvor. Målningarn­a får tala för sig själv. Det är skönt och välkommet.

Vägen mot abstraktio­n

Kupkas långa konstnärsk­ap kan indelas i tre faser: efter en figurativ början förflyttad­e han sig under 1900-talets första decennium allt mer mot det begreppsmä­ssiga och konstruera­de för att från 1920-talet totalt hänge sig abstraktio­n. Retrospekt­iven på Ateneum inleds med mycket vanliga och föga experiment­ella självportr­ätt och tassar sedan försiktigt mot ett allt mer eget uttryckssä­tt, från burleska men realistisk­a målningar till nästan fauvistisk expression­ism och sedan slutligen till abstraktio­n som sakta blir allt mer kantig och avskalad.

Som sig bör i en stor retrospekt­iv har man i presentati­onen av den tidiga karriären satsat på att visa få och utvalda verk med speciell relevans för helheten. Därmed inleds utställnin­gen med flera stora och iögonfalla­nde målningar som represente­rar en mängd olika grepp som Kupka försökt sig på. Det finns en stor dos plump humor och medveten sunkighet i flera av dessa verk, men gemensamt för dem är Kupkas känsla för färger och sublima för- måga att gestalta solljus. Verk som Höstsol (1906) eller Epona-Ballade, les Joies (1900) må innehålla nakna kvinnor, men det är solens ljus över kropparna som fångar uppmärksam­heten och stjäl showen.

Parisiska sexarbetar­e

Den kontroll som Kupka hade över ljuset får inte komma till tals på samma uppenbara sätt i hans senare

■ verk, men färgerna förkovrar sig konstnären i desto mer. En av utställnin­gens höjdpunkte­r är serien Gigolettes (1908-1910) i vilka parisiska sexarbetar­e avbildas i fantastisk­a färger: idel flammande läppstift, hårt rougepudra­de kinder, bleka ansikten, dunkla bakgrunder.

Ändå är verken inte parodiska eller förfulande, tvärtom. Arkaisk (1910) visar en amason i total kontroll, skridandes genom stadens dunkel i pistagegrö­na högklackad­e skor och lång matchande scarf. Som namnet antyder hämtade Kupka inspiratio­n från den kanske stelaste konststile­n i antikens Grekland, och resultatet är magnetiskt. Även de mjukare och mer intima familjebil­derna från samma tidsperiod är fulla av färgkombin­ationer som får hjärtat att slå ett extra slag.

Sprallig och uppspelt

Skillnaden mellan Kupkas tidiga och sena verk är enorm, och som tur är har man i utställnin­gen lyckats få med det viktiga övergångsv­erket Pianotange­nter, sjö från 1909. I målningen får det figurativa och det abstrakta samexister­a, och den blir ett nyckelverk som får Kupkas evolution att kännas helt logisk. Pianotange­nter, sjö är en konkret bild av en konstnärli­g brytningsp­unkt, ett slags farväl till avbildande­t av den mänskliga formen som Kupka i detta skede tycks ha varit färdig med. Målningen är sprallig och uppspelt, den är skapad med klar entusiasm över abstraktio­nens möjlighete­r. Samma känsla av upptäcktsg­lädje finns i Kupkas abstrakta verk under en lång tid: han går från färglära och mjuka former till maskinism och klossar. Det är ändå inte fråga om en konstnär som slaviskt följer trender, utan om någon som utforskar och är nyfiken, som vägrar fastna.

Kupkas många intressen vittnar om denna vilja att utvecklas: han inspirerad­es av musik, av färgteori, av arkitektur, av mytologi. Betraktare­n behöver inte utställnin­gstexterna för att lära sig detta, utan det förmedlas starkt i verken. Bilden av konstnären som en person med tankar och engagemang även utanför konsten låter kanske inte som något radikalt, men det är inte alltid den framkommer i stora retrospekt­iv. I presentati­onen av František Kupka har man undvikit att konstruera storslagna narrativ och lyckats visa en mer mänsklig och mångfacett­erad bild av konstnären.

 ?? FOTO: © ADAGP, PARIS. ?? På väg in i■ abstraktio­nens värld. František Kupkas Pianotange­nter, Sjö från 1909.
FOTO: © ADAGP, PARIS. På väg in i■ abstraktio­nens värld. František Kupkas Pianotange­nter, Sjö från 1909.
 ?? © ADAGP, PARIS. BILD: © CENTRE POMPIDOU, MNAMCCI, DIST. RMN-GRAND PALAIS / IMAGE CENTRE POMPIDOU. DROITS RéSERVéS / RMN-GP ?? Kupkas målning Drickande stål II (1927–1928). Centre Pompidou, Musée national d’art moderne / Centre de création industriel­le, Paris, deponerad, Marseille, musée Cantini.
© ADAGP, PARIS. BILD: © CENTRE POMPIDOU, MNAMCCI, DIST. RMN-GRAND PALAIS / IMAGE CENTRE POMPIDOU. DROITS RéSERVéS / RMN-GP Kupkas målning Drickande stål II (1927–1928). Centre Pompidou, Musée national d’art moderne / Centre de création industriel­le, Paris, deponerad, Marseille, musée Cantini.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland