Hufvudstadsbladet

Ovaccinera­de barn med vaccinatio­nsbevis

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi

Hög inkomst går sannerlige­n inte hand i hand med kunskap. I många av Los Angeles mest välbärgade områden låter föräldrar bli att vaccinera sina barn. Enligt The Atlantic kan upp till 60–70 procent av barnen i vissa skolor vara ovaccinera­de. Liknande siffror finns i länder som Sudan och Tchad. De här siffrorna har några år på nacken. Jag var chockad när jag läste dem, men har inte tänkt så mycket på det sedan dess.

Döm om min förvåning då vår egen barnläkare berättade att hen minst en gång i veckan blir erbjuden en generös muta för att skriva ut ett vaccinatio­nsbevis trots att barnet inte blivit vaccinerat. Orsaken? Jo, många skolor kräver ett bevis för att barnet över huvud taget ska få gå där.

Det ironiska är att Los Angeles är känd som en stad som prioritera­r hälsa. Här väljer folk att motionera i stället för att festa. Staden är känd för att dess invånare lägger sig tidigt och stiger tidigt upp. De dricker grönkålssm­oothies och bokar möten på vandringar i bergen kring staden. Föräldrarn­a köper enbart ekologisk mat och tar sina nyfödda på babyyoga. Samtidigt som en del av dem utsätter sin avkomma för livsfara genom att inte vaccinera dem.

Enligt The Atlantic måste minst 92 procent av en grupp vara vaccinerad­e för att den så kallade flockeffek­ten ska fungera. Flockeffek­ten innebär att även ovaccinera­de får ett indirekt skydd när smittan inte längre cirkulerar i samhället. Det är för övrigt inte nödvändigt­vis de förmögna föräldrarn­as ovaccinera­de barn som drabbas, utan de som av olika orsaker har till exempel nedsatt immunförsv­ar.

Människans egoism och okunskap är skrämmande. Men barnläkare­n försäkrade oss om att hen aldrig skulle drömma om att ta emot en muta och skriva ut ett falskt vaccinatio­nsbevis.

Hälsningar från Santa Monica.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland