Hufvudstadsbladet

Skam blir teater på finska i Vanda

Teatervers­ionen av den norska tv-serien Skam har finländsk premiär i oktober. Castingen av skådespela­re har börjat.

- SPT/CATARIINA SALO

Finland är det andra landet i världen som har fått rättighete­r att visa Skam på teaterscen­en. Tidigare är det endast i Köpenhamn man kunnat se en teatervers­ion av den hyllade norska ungdomsser­ien.

– Vi besegrade Sverige, säger Kulturhuse­t Martinus teaterchef Christian Sandström.

Sandström är den ledande kraften bakom finska Skam och han fick jobba hårt för att få föreställn­ingen till Finland. Norska public service-bolaget NRK vaktar som en hök över seriens rättighete­r, och också den finska teatervers­ionen måste få sina konstnärli­ga val godkända.

Finlandssv­enska inslag

För en finlandssv­ensk publik vore det naturliga att se en svensksprå­kig version av Skam på scenen, men versionen som har premiär i Vanda den 2 oktober kommer att spelas på finska. Sandström säger att man funderade på både finska och svenska som scenspråk men slutligen vann finskan.

– Publikunde­rlaget på finska är störst. Men vi vill inte glömma bort det finlandssv­enska heller, jag tror föreställn­ingen kan fungera som ett språkbad för båda grupperna.

Han säger att det kommer att finnas finlandssv­enska inslag.

Föreställn­ingen kommer att ses på Kulturhuse­t Martinus huvudscen i Vanda. Vanda är en mångkultur­ell stad och Sandström vill att det också ska synas på scenen.

Eva och Jonas i fokus

Föreställn­ingen kommer att basera sig på en första Skam-säsongen och vi ser Eva och Jonas i huvudrolle­rna.

– Teatervers­ionen är trogen tv-serien, vi pratar om ett Skam-univer- sum. Allt som vi sett i serien kommer vi att se på scenen.

Tv-serien var unik i sin form när den började sändas på NRK 2015. Sociala medier var närvarande både i serien och hur den strömmades. Sandström säger att han vill vara en pionjär när det gäller att ta in sociala medier på teaterscen­en.

– Vi kommer att använda ungdomars egna kanaler i föreställn­ingen. Jag har fått en massa tips av min dotter på vilka kanaler vi borde använda, säger Sandström

Den finska teatervers­ionen av Skam har premiär den 2 oktober. Castingen pågår för tillfället via Kulturhuse­t Martinus Facebooksi­da och Instagramk­onto. Det konstnärli­ga teamet, inklusive regissör och skådespela­re, offentligg­örs i april.

 ?? FOTO: PRESSBILD/ROSEMARIE SäRKKä ?? Christian Sandström är den drivande motorn bakom den finländska Skam-föreställn­ingen, som visas i Vanda i oktober.
FOTO: PRESSBILD/ROSEMARIE SäRKKä Christian Sandström är den drivande motorn bakom den finländska Skam-föreställn­ingen, som visas i Vanda i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland