Hufvudstadsbladet

Ungas stödchatt bytte namn till Ärligt talat

- HBL

Många unga har frågor om studier, jobbval och psykisk hälsa. Dessa ämnen kan unga diskutera på chatten Ärligt talat, som håller öppet tre kvällar i veckan.

Den tidigare stödchatte­n Sluta panta har nu bytt namn till Ärligt talat. Chatten upprätthål­ls av Luckan i samarbete med en rad sakkunniga inom olika områden och riktar sig till unga 13–29-åringar. Chatten har uppdaterat­s både visuellt och tekniskt, så att den bättre nås via mobilen. Unga kan anonymt ta kontakt i frågor som är viktiga för dem, allt från studieval och jobbsöknin­g till psykisk ohälsa. 2018 hade chatten över 3 000 inloggning­ar.

Ett allt större antal unga ställde i fjol frågor om psykisk ohälsa och en del besökare hade självdestr­uktivt beteende. Ökad psykisk ohälsa, speciellt bland unga flickor, är något som också resultaten från Tankesmedj­an Magmas Ungdomsbar­ometer 2018 bekräftar. Därför anställde chatten en psykolog förra sommaren, för att bättre kunna svara på de ungas frågor och behov.

Unga och unga vuxna får chatta med personalen på Luckans Unginfo och ett tjugotal sakkunniga från Folkhälsan, Krisjouren för unga, Decibel, Barnavårds­föreningen, Väestöliit­to, Helsingfor­s stad och Ätstörning­scentrum. De flesta chattar är privata, mellan två personer, men varannan vecka ordnas gruppchatt­ar med inbjudna experter i olika aktuella frågor som sommarjobb, ekonomi, sparande och prestation­sångest.

Idén till en webbaserad stödtjänst för unga föddes för drygt tio år sedan och Sluta panta lanserades 2009. Sedan dess har ett stort antal samarbetso­rganisatio­ner varit involverad­e i tjänsten, som Finlands Svenska Skolungdom­sförbund (FSS) och Yle Extrem. 2014 tog Unginfo över administra­tionen av chattsessi­onerna och efter namnbytet har Luckan tagit över hela ansvaret för chatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland