Hufvudstadsbladet

Lätt att baka veganska fastlagsbu­llar

-

Det behöver inte alls vara svårt att baka veganska bullar, det är bara att lämna bort ägget och ersätta komjölken med soja- eller havremjölk. Smöret går bra att ersätta med olja eller växtfett.

Det här bullrecept­et är komponerat av Maria Koivisto på bloggen vegematen.wordpress.com där det finns en mängd veganska recept att inspireras av.

0,5 liter soja-, havre- eller annan vegetabili­sk mjölk 50 gram jäst cirka 13 dl mjöl 2 dl socker 1 msk kardemumma 200 gram mjölkfritt margarin eller flytande växtfett en liten nypa salt sirap för pensling

Värm upp mjölken på låg värme så att den blir fingervarm och blanda i jästen. Rör i socker, kardemumma och blanda. Tillsätt cirka 9 dl mjöl till vätskan och blanda och knåda i någon minut. Tillsätt sedan det mjuka margarinet eller det flytande växtfettet och resten av mjölet och knåda tills degen är jämn.

Låt degen jäsa i cirka 40 minuter under en kökshanddu­k. Rulla degen till en rulle, skär i lagom bitar och rulla bitarna till runda bullar. Låt bullarna jäsa cirka 10 minuter på plåten under en kökshanddu­k.

Pensla bullarna med en blandning av vegetabili­sk mjölk och sirap och grädda i 200 grader cirka 12 minuter mitt i ugnen.

Fyll de färdiga bullarna med vispad sojaeller havregrädd­e och sylt eller mandelmass­a enligt smak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland