Hufvudstadsbladet

Varför så konvention­ellt?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Den 8 februari släpptes Release Me, Darudes första bidrag av tre som vi har att välja mellan i kväll då Finlands Eurovision­sbidrag ska utses. Artisten är ju liksom i fjol redan klar, och specialinb­juden av Yle; det blev Darude som behövde en sångare eftersom instrument­ella bidrag inte är tillåtna i Eurovision, och därför är hans bidrag feat. Sebastian Rejman.

Nej, nej, nej! Absolut inte! var min spontana reaktion på Release me som framstod som blek och menlös eurovision­sstandardv­ara. Därefter följde ett litet plagiatgat­e då låten jämfördes med Agnes låt med samma namn – beskyllnin­gar som snart avskrevs.

Det var kanske det svagaste bidraget som släpptes först, kunde man tänka (även om det inte var så i fjol då vinnarlåte­n Monsters var det första bidraget som Saara Aalto släppte).

Den 15 februari släpptes så Superman, som var rätt annorlunda. En nästan barnsligt enkel maffigt producerad klubbdänga om att se upp till en hjälte (vilket öppnar för olika tolkningar av låten). Låten var kanske inte helt hundra, men onekligen lätt att minnas och med viss krok. Betydligt färgstarka­re än den första, definitivt.

Här började man hoppas på en upptrappan­de dramaturgi, att det tredje bidraget som kom förra fredagen skulle bli kulminatio­nen som slog huvudet på spiken till allmänt jubel och framtidsho­pp. Icke. Look Away var förvisso ännu ett bidrag med klubbigt Darude-ös, och därtill en världsförb­ättrarlåt som bekymrade sig över tillstånde­t i världen. Men blekare och otydligare än Superman, som därmed framstår som den mest omedelbara låten som sätter sig bäst av de tre.

Gissningsv­is är det ändå inte Superman som vinner; det är en låt med den enkla naivitet över sig som folk älskar att hata. Mer troligt är att vinnarlåte­n heter Look Away, en låt som det inte är helt lätt att entusiasme­ras över, men låt oss sätta hoppet till ett vettigt scennummer. Man kommer nämligen en bra bit i Eurovision­en på en enkel men effektfull scenidé som bär numret.

Det är alltså med en bismak av besvikelse man tagit del av dessa bidrag. Varför så konvention­ellt? Varför så eurovision­ifierat? Varför inte bara odla sin särart, köra sin grej, vara utstickand­e med något coolt och snyggt och maskinellt? Än sen att det kanske är smalt eller introvert? Varför togs inte tillfället i akt att tänja på gränserna för hur ett eurovision­sbidrag kan låta? Att försöka passa in och vara som alla andra brukar inte löna sig i den här tävlingen, tvärtom. Yle TV2 förfest 20.00, showtime 21.00

 ??  ??
 ?? FOTO: YLE/ANTON SUCKSDORFF ?? I kväll klarnar det vilken låt som Sebastian Rejman och Darude kommer att tävla med i Tel Aviv.
FOTO: YLE/ANTON SUCKSDORFF I kväll klarnar det vilken låt som Sebastian Rejman och Darude kommer att tävla med i Tel Aviv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland