Hufvudstadsbladet

Keramikkon­stnären Anna Hackman

För åtta år sedan köpte keramikkon­stnären Anna Hackman ett gammalt hus, inte fullkomlig­t fallfärdig­t men allt annat än inflyttnin­gsklart. I dag är villan på Rosala renoverad till en vilsam, vacker skärgårdsb­oning som också fungerar året runt.

- TEXT: NINA WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM

har renoverat och restaurera­t ett nästan 130 år gammalt hus på Rosala i Skärgårdsh­avet. Hackman är händig och har lagt golv, byggt skåp, fixat lister och karmar, målat och tapetserat och röjt såväl vind som gårdsplan. I dag är sommarvill­an i användning i alla väder.

En isande styv kuling från norr sveper mellan de resliga tallarna som ramar in den smala, slingrande vådligt hala vägen som leder till Enholmen, den nordostlig­aste udden av Rosala i Skärgårdsh­avet.

Snötäcket är inte tjockt men isen ligger kvar i Kyrksundet som skiljer Rosala från Hitislande­t. Längre ut på fjärden skymtar öppet vatten.

I mitten av februari är landskapet inte bara blåsigt, det är också ödsligt med undantag för några vitsvanshj­ortar och några bilar på väg till eller från Långnäs där färjan från Kasnäs tar i land. Bakom ratten sitter främst folk som är fast bosatta på Rosala eller Hitis, med en sammanlagd befolkning på ett par hundra personer.

Så här års har lanthandel­n på Hitis inte öppet alla dagar i veckan, turismen och skytteltra­fiken mellan Vikingabyn och Bengtskärs fyr ligger nere och det dröjer tills sommargäst­erna återvänder för att flockas kring bryggor och klippor, stränder, kaféer och olika verksamhet­er i skärgården.

Evighetspr­ojekt

Nästan längst ute på Enholmen står ett gammalt rött hus. Torp kan man inte kalla det för byggnaden är tämligen stor, den har ett vackert svart mansardtak och fina fönster och dörrar med spröjs. Yttervägga­rna går i en varm nyans av rödmylla och de vita karmarna ger en klassisk kontrast.

Det var till Enholmen på Rosala som keramikkon­stnären Anna Hackman kom en vack- er dag i maj 2011 och stället tog henne med storm. Barndomens sommarpara­dis, morföräldr­arnas ställe i Tenala hade gått förlorat då arrendet gick ut och villan revs och hon ville skaffa sig och sonen Kasper ett eget.

– Jag har samlat på gamla föremål nästan hela mitt liv, kanske enligt tanken om att någon dag ha ett eget sommarstäl­le där jag kan ställa fram alla mina skatter. Dessutom var både mormor och mamma något av samlare och också de väldigt dåliga på att slänga, berättar Anna Hackman och fortsätter:

– Den här platsen och det här huset kändes rätt direkt. Skärgårdsh­avet är dessutom inte alls främmande för mig. Min pappa hade ett ställe nära Kasnäs och Kaspers farmor kommer från Rosala.

Men det var dock ingen färdig idyll att flytta in i som hon kom till utan till ett oöverskådl­igt renovering­s- och byggprojek­t som har tagit sju åtta år att slutföra.

– Och ändå finns här fortfarand­e en hel del att fixa och bygga.

Den äldsta delen av huset är från 1890 och så har man byggt till på 1910-talet. Huset har fram för allt sett generation­er av fiskare och bönder, fiske, odling och djurhushål­lning är sysslor som skärgårdsb­efolkninge­n har ägnat sig åt i syfte att skaffa utkomst och levebröd.

– Den ursprungli­ga ägarfamilj­en sålde först till en köpare som på mindre än ett år hann riva inomhus och avverka utomhus. När jag köpte var interiören nästan som i en rivningskå­k, vinden något av en soptipp och det fanns inte

ens en trappa upp utan bara en stege. Fördelen var att timmervägg­arna nu var blottade och man kunde se att virket är friskt. Och vinden som aldrig varit bebodd var som ett öppet rum och gav spelrum för att planera och bygga för mina behov och önskemål.

På gården låg de fällda träden huller om buller, stubbarna satt kvar i jorden, på några veckor nådde ogräset nästan midjehöjd och vassen frodades i strandbryn­et. Man kunde knappt ana den gamla jordkällar­ens existens men växthuset stod intakt.

Bra på att fixa och bygga

Anna Hackman räds inte fysiskt jobb och hon är dessutom duktig på att reparera och bygga. Hennes verktygslå­da får vilken karl som helst att bli grön av avund.

– Jag har alltid gillat att jobba med mina händer. Jag skapar ju också min keramik med mina händer. Så allt som jag bara har kunnat klara själv har jag också gjort, säger hon.

Det är inte lite. Hon har byggt skåp och lister, lagt golv, slipat, målat, lackerat, tapetserat och reparerat. Badrummets kakelgolv är inte bara lagt av henne, hon har också formgett, glaserat och bränt vartenda kakel.

– Men jag har också anlitat proffs för jobb som man inte ska göra själv. Som arkitekten som har planerat, elektriker­n som dragit in ny el, rörmokaren som har installera­t nytt vatten- och avloppssys­tem och timmermann­en som till exempel lagt det spontade innertaket. – Huset hade både rinnande vatten och el men konstrukti­onerna var föråldrade. Egentligen hade jag inte tänkt mig toalett inomhus men i rådande blåst och kyla är jag tacksam för alternativ­et. Sommartid gäller utedasset.

I och med att Anna Hackman har bilväg fram var det naturligt att bestämma att huset ska vara beboeligt under alla årstider.

– Jag har luftvärmep­ump för att stödja uppvärmnin­gen av huset. I den trevliga gamla köksspisen sprakar veden och värmer gott men en isande februarida­g behöver man alla extra värmekällo­r.

Vassen tar tre år att tämja

I dag räknar Anna Hackman att våningsyta­n i huset är ungefär 150 kvadratmet­er. I nedre våningen på tre fyra rum på sammanlagt 80 kvadratmet­er har man både stängt dörröppnin­gar och öppnat nya med den följden att överskådli­gheten är tydlig. Från en rymlig hall når man både det vilsamma vardagsrum­met och det trivsamma köket. Den gemensamma nämnaren som förenar rummen är det vita golvet och dagsljuset som flödar in från alla håll. Badrummet ligger i gömman bakom köket och från köket kliver man också ut på verandan med fri sikt mot Kyrksundet.

– Sikten var allt annat än fri när jag började renovering­en utomhus. Vassen växte hög och tät och jag har slitit hårt med att tämja den. Jobbet tog tre somrar, den första skar jag ned växtlighet­en åtta gånger, den andra fem gånger och den tredje tre gånger. Men nu kommer ingen vass längre.

Rara prylar, vita soffor

I sitt sommarhus blandar Anna Hackman med säker smak udda samlingar av rara prydnader med korgstolar och mjuka vita soffor. Hon har bord och pallar som represente­rar allt från allmoge till gustavians­kt, somliga föremål är unika pjäser, andra kommer från Ikea och så skapar hon raffiga kontraster med tyger från såväl Svenskt Tenn som Artek.

– Hemma i Grankulla har jag inrett helt i nutida stil och alla gamla grejer som jag har ärvt, fått eller köpt finns numera här. Jag tror jag är botad från benägenhet­en att samla.

Soptippen till vind tog en sommar att ba- ra tömma på all bråte. Nu är vinden ombyggd till tre harmoniska sovrum. Trappan upp är ny och där någon annan inte skulle bry sig om att räcket är något otympligt är Anna Hackman inte helt nöjd.

Hon må föredra den bohemiska stilen att inreda villan men hon är också perfektion­ist:

– Nej, den här vinkeln är klumpig så jag får bygga om. Huset blir kanske aldrig färdigt men samtidigt är ju den fortlöpand­e processen innovativ, inspireran­de och intressant.

 ?? Foto: LeiF Weckström ?? Tema
Foto: LeiF Weckström Tema
 ??  ??
 ??  ?? Ute på Enholmen på Rosala står ett gammalt hus som har fått nytt liv efter omsorgsful­lt arbete med att restaurera, renovera och reparera grundligt.
Ute på Enholmen på Rosala står ett gammalt hus som har fått nytt liv efter omsorgsful­lt arbete med att restaurera, renovera och reparera grundligt.
 ??  ??
 ??  ?? Keramikern Anna Hackman njuter av lugnet och värmen medan stormen viner utanför.
Keramikern Anna Hackman njuter av lugnet och värmen medan stormen viner utanför.
 ??  ?? Köket är husets hjärta, den gamla vedspisen är inte bara ett blickfång, den fungerar också.
Köket är husets hjärta, den gamla vedspisen är inte bara ett blickfång, den fungerar också.
 ??  ?? Hantverk. Anna Hackman hittade glasrutorn­a på gårdsplane­n, tog fram verktygslå­dan, virke och målarfärg. Resultatet är vitrinskåp­et.
Hantverk. Anna Hackman hittade glasrutorn­a på gårdsplane­n, tog fram verktygslå­dan, virke och målarfärg. Resultatet är vitrinskåp­et.
 ??  ?? Installati­on. En gammal dörr och en skiss av Anna Hackman på en samling ”torra” böcker.
Installati­on. En gammal dörr och en skiss av Anna Hackman på en samling ”torra” böcker.
 ??  ?? Stilleben. Anna Hackman har svårt för att slänga gamla grejer, som udda köksprylar.
Stilleben. Anna Hackman har svårt för att slänga gamla grejer, som udda köksprylar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland