Hufvudstadsbladet

Småskaliga personaläg­da vårdcentra­ler klarar sig bättre

-

VåRD HBL:s kulturchef Fredrik Sonck ska ha tack för sitt svar på min insändare (HBL Debatt 19.2). Han har helt rätt då han konstatera­r att den privata sektorn verkar få de mer resursstar­ka klienterna. Det är alltså detta missförhål­lande som borde korrigeras. Sonck berättar att han fått utmärkt vård på Drumsö hälsostati­on, utan att behöva vänta och alltid blivit bemött av trevlig, engagerad och kompetent personal. Variatione­rna är dock olovligt stora, både lokalt och regionalt.

Forskaren Niilo Luotonen har gjort en förtjänstf­ull rapport om det Svenska vårdvalet som publicerad­es i november 2017 och finansiera­des av Sitra; Valinnanva­paus asukkaan ehdolla, ungefär Valfrihet på invånarens villkor. I denna publikatio­n tycker jag att en av de mest intressant­a undersökni­ngar som han refererar till är en som är gjord 2010 av professor Clas Rehnberg och hans kolleger vid Karolinska institutet.

I sammanfatt­ningen framgår det att: ”Det föreligger inga större skillnader i produktivi­tet mellan privata och offentliga enheter, däremot uppvisar icke-auktoriser­ade vårdgivare en lägre produktivi­tet. Dessa vårdgivare har äldre avtal, vilket visar på betydelsen av ändamålsen­liga ersättning­ar och incitament.” De icke-auktoriser­ade vårdgivarn­a som refere- ras till var, märk, privata och avtalen gjordes före vårdvalet.

I en primärvård­senkät som Svenska läkarförbu­ndet gjorde 2015 kom man fram till att: ”Patienter och läkare är eniga om att småskaliga privata personaläg­da vårdcentra­ler ger bättre vård och bättre service än de som drivs i andra former. Trots de goda resultaten är kostnadern­a inte högre än vid andra vårdcentra­ler.” De småskaliga personaläg­da vårdcentra­lerna klarade sig alltså bättre än både de stora privata och offentligt drivna.

Jag tycker att det här visar att det är mindre viktigt om det är ett företag eller en offentlig aktör som ger vården, utan att det är vetskapen om att det alltid har en reell betydelse också för vårdgivare­n hur den tjänar sina patienter. Om det är sunt eller inte med vinster är en svår fråga. Lika osunt är väl förluster i vården: tre fjärdedela­r av Sveriges landsting driver den egna primärvård­en med förlust.

Om vi hade ett vårdval med ett ersättning­ssystem som speciellt beaktar dem med mest behov vore det kanske inte Drumsö som skulle vara den första platsen som en privat vårdcentra­l grundas på, utan där köerna är längst, där det finns mest pensionäre­r, resurssvag­a, arbetslösa, personer med missbruksp­roblem med mera. Jag tror att ett dylikt vårdval skulle kunna ge de rätta premissern­a för att kunna betjäna alla i Finland på ett så rättvist och bra sätt som möjligt. PETER STRANDBERG Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland