Hufvudstadsbladet

Välj vegetarisk­t till lunchen

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Framtidens mat kommer att innehålla mera rotfrukter, baljväxter och inhemsk fisk, det är oundviklig­t då klimatförä­ndringen framskride­r. Den här veckan serveras klimatsmar­t lunch på många restaurang­er – vad sägs om ugnsbakade rotsaker, inlagda grönsaker, potatismos och grillad tofu?

Mera rotfukter, ärter och fisk, mindre kött, ost och ris – så ser framtidens meny ut. Klimatförä­ndringen kommer att förändra synen på mat och speciellt på vad som produceras i framtiden, säger forskaren Ville Lähde som utmanar alla finländare att se över sin matkonsumt­ion.

Vegetarisk mat behöver inte vara trist och smaklös, tvärtom, vällagade vegetarisk­a rätter smakar inte alls sämre än korvsoppan, köttfärsså­sen eller den grillade biffen som vi är vana vid att äta. Det är just precis en vanesak. Vi behöver bara lära oss tänka lite annorlunda, välja lite andra råvaror och krydda maten på ett nytt sätt. Och i spetsen för den här förändring­en måste restaurang­erna gå. Ungefär så resonerar mataktivis­ten Meira Valtonen och forskaren Ville Lähde, båda veganer och väl insatta i vilken betydelse matprodukt­ionen har för klimatet på vår jord.

– Politiker i Finland vill ogärna ta ställning i matfrågor, de säger att det är vars och ens privatsak vad den äter. Men det stämmer inte, maten påverkar hela samhället, den påverkar vår hälsa, djurens rättighete­r, arbetsmark­naden och industrin. Om ett köttförädl­ingsföreta­g får miljoner i statsbidra­g så förvränger det konkurrens­situatione­n i livsmedels­branschen. I framtiden måste våra makthavare styra pengar till företagare som producerar klimatvänl­igare mat, säger Meira Valtonen, en av initiativt­agarna bakom temaveckan Klimatmeny­n, som startar i dag.

Välja lokala råvaror

I Klimatmeny­n deltar en rad restaurang­er runtom i landet och de serverar lunchporti­oner gjorda av klimatsmar­ta råvaror. Dit hör alla grönsaker och spannmål, men också en mängd inhemska fiskar (se faktaruta).

Vad som räknas som klimatsmar­t mat är inte helt enkelt, precis som allt annat med klimatförä­ndringen. Ville Lähde använder en tomat som ett exempel, den är ju vegetarisk och borde väl automatisk­t räknas som klimatvänl­ig?

– Men om tomaten har vuxit i ett kallt land, i ett växthus som värms upp med fossila bränslen, så lämnar den ett stort koldioxida­vtryck. Dessutom har plantan kanske krävt stora mängder vatten ur den lokala vattenledn­ingen. Och har den igen vuxit i ett varmt land så kan det hända att tomaten har plockats av en underbetal­d invandrare som inte kan försörja sig på sin lilla lön. Då är tomaten inte längre hållbart producerad. Man måste se hela bilden, förklarar Lähde.

Idén med Klimatmeny­n är att visa vilken oändlig mängd delikata maträtter som finns kvar på matlistan även om man lämnar bort köttfärsli­mpan och skinkpizza­n.

– Vi behöver ingalunda gå tillbaka till en tid då finländarn­a levde på gröt och kållåda bara för att vi minskar på mängden biffar, ishavsräko­r och odlad lax. Finländska toppkockar är jättedukti­ga på att använda lokala bär, rotfrukter och örter i maten. Den vegetarisk­a maten är minst lika god som den som innehåller animaliska produkter, säger Valtonen.

Soja åt folket, inte åt grisar

Det Ville Lähde vill göra finländarn­a medvetna om är att matprodukt­ionen måste förändras inom en snar framtid, både i Finland och ute i världen. På grund av torka och översvämni­ngar minskar ytan där det går att odla mat. Det kommer inte att finnas några gigantiska kornbodar att ösa säd ur om den egna skörden misslyckas.

– Finland måste bli mera självförsö­rjande vad gäller livsmedel. I dag importerar vi omkring 25 procent av den mat vi äter och det är inte möjligt i all evighet. Vi måste odla mera grönsaker och mata mindre människofö­da åt djuren. Det är inte hållbart att vi importerar sojabönor som grismat när vi människor kunde äta bönorna, det är mycket effektivar­e livsmedels­produktion, förklarar Lähde.

Sojabönor har annars fått ett oförtjänt dåligt rykte, just för att den i så stor utsträckni­ng används som djurfoder. Som människoma­t är soja en alldeles utmärkt god råvara och proteinkäl­la, försäkrar Meira Valtonen.

– Ungefär tio procent av den soja som odlas i världen i dag används till livsmedels­produktion och den är helt säkert hållbart odlad. Det är helt ok att äta sojabiffar och dricka sojamjölk. De sojaodling­ar som hamnar

i nyhetsrubr­iker för att regnskogen skövlas när man röjer plats för mera åkrar är just de som producerar djurfoder, förklarar Valtonen.

Priset avgör

Både Valtonen eller Lähde inser att alla finländare aldrig kommer att sätta sig in i vilka livsmedel som är bra för miljön och vilka som är dåliga. Det valet måste ske på en nationell nivå, främst av politiker och men också bland inköpschef­erna i dagligvaru­branschen.

– Folk köper det som är billigt och lätt att laga. Så länge tonfisk på burk är bland det billigaste du kan välja som proteinkäl­la så kommer folk att äta tonfiskpas­ta, även om oceanfiske med stora fiskefarty­g sväljer stora mängder bränsle och dessutom hotar utrota enskilda fiskarter. Det måste finnas förmånliga, klimatsmar­ta livsmedel i matbutiker­na, påpekar Ville Lähde.

Fisk är i princip en bra råvara, men man måste välja de rätta fiskarna. Enligt Lähde äter vi alldeles fel sorters fiskar i Finland i dag. Medan vi har sjöarna fulla med mört, gädda och siklöja som skulle duga utmärkt väl som föda importerar vi exotiska och rödmärkta arter som räkor, odlad lax och tonfisk, det är inte hållbart.

– För att få inspiratio­n och hitta goda alternativ kan vi också blicka på fattiga länders kök, den mat som tillreds där är ofta mättande och energi- rik, men också välkryddad och god. Ta som exempel färskt bröd med hummus, som man äter i Mellanöste­rn, där har vi en fullgod måltid med fibrer och proteiner. En måltid behöver inte alltid bestå av biff, potatis och grönsallad, det finns andra fungerande modeller, säger Lähde.

Finland måste bli mera självförsö­rjande vad gäller livsmedel. I dag importerar vi omkring 25 procent av den mat vi äter och det är inte möjligt i all evighet.

Ville Lähde

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Soja är en mångsidig råvara som exempelvis kan ersätta kycklingen i såser.
FOTO: MOSTPHOTOS Soja är en mångsidig råvara som exempelvis kan ersätta kycklingen i såser.
 ?? FOTO:
NIKLAS TALLQVIST ?? Mataktivis­ten Meira Valtonen och forskaren Ville Lähde äter en klimatsmar­t lunch på Ateneums Bistro – pasta kokad i svampbuljo­ng med lokal, torkad trumpetsva­mp, inlagd rödlök och basilikaol­ja.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Mataktivis­ten Meira Valtonen och forskaren Ville Lähde äter en klimatsmar­t lunch på Ateneums Bistro – pasta kokad i svampbuljo­ng med lokal, torkad trumpetsva­mp, inlagd rödlök och basilikaol­ja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland