Hufvudstadsbladet

En energisk Sylvia

John Neumeiers nytolkning av baletten Sylvia är fräsch och övertygand­e.

- JAN-PETER KAIKU kultur@hbl.fi

Abigail Sheppard dansar titelrolle­n i John Neumeiers nytolkning av Sylvia, nu aktuell på Nationalba­letten.

DANS

Nationalba­letten: Sylvia.

Koreografi: John Neumeier. Musik. Léo Delibes. Scenografi och kostymer: Yannis Kokkos. Ljusdesign: John Neumeier. Dirigent: Garret Keast. Dans: Abigail Sheppard, Atte Kilpinen, Rebecca King, Johan Pakkanen, Michal Krcmár och övriga dansare ur balettens ensemble.

Det är väldigt länge sedan jag lämnat en balettprem­iär på Nationalop­eran i ett tillstånd av eufori, starkt medveten om att jag just tagit del av någonting form-, uttrycks- och tolkningsm­ässigt alldeles speciellt. Med John Neumeier, en av den internatio­nella balettkons­tens definitiva portalfigu­rer i vår tid som koreograf, sitter baletten givetvis i sig med trumf på hand. Men nog är just hans drygt tjugo år gamla nytolkning av Sylvia ett utomordent­ligt val, som dessutom nu får solister, ensemble och orkester att prestera sitt allra bästa.

Neumeiers Sylvia är ett helhetskon­stverk i vår tid med stark medvetenhe­t om traditione­r inom såväl dans-, konst- som kulturhist­oria. Spektret och djupet, som omger den dramatiskt understruk­na handlingen, i en tolkning, som genomgåend­e är fräsch, realistisk och övertygand­e, skapar både distinkta kontraster och integritet. Den stiliserad­e men expressivt och symboliskt laddade scenbilden, i scenografi och kostymer av Yannis Kokkos, följer exakt samma principer. Den anspelar på ett mytologisk­t kulturarv eller förflutet, lika otvunget som på en identitets­och kontaktsök­ande människa av vår tid.

Det som dramaturgi­skt och koreografi­skt binder ihop det hela är Léo Delibes senromanti­ska och wagnerians­ka musik från 1876, avsedd att karaktäris­era roller och befrämja handlingen, inte att ackompanje­ra dansnummer. I sig ett avgörande steg i den då spirande idén om helhetskon­stverk. Neumeiers koreografi­ska grepp med sin flytande legering av neoklassis­k balett, modern dans och samtida dans, och med sitt bärande berättande i och via själva dansen, får musiken att både sitta väl och kännas fräsch. Till detta bidrar operaorkes­terns utsökta tolkning under ledning av Garrett Keast.

Det sägs att hela baletten hade fallit i glömska om det inte var för musiken. Neumeiers nytolkning från 1997 har följts upp av några andra.

Dessutom lever Fredrick Ashtons version från 1952 och en äldre version i den ryska balettkult­uren vidare. På balettscen­en är Sylvias pizzicatov­ariaton mest känd. Har man sett den, ser man Neumeiers applicerin­g av just den musiken på det laddade återseende­t i en duett mellan Sylvia och Aminta, med ett speciellt intresse.

Jag har tidigare sett Neumeiers Sylvia enbart på film. Visst är det något alldeles speciellt att se exempelvis Parisopera­ns etablerade stjärndans­are i huvudrolle­rna. Mot den bakgrunden känns det inlednings­vis som ett väldigt djärvt val att här ge de framträdan­de mansroller­na åt två relativt oerfarna dansare, Atte Kilpinen och Johan Pakkanen. Det vågade valet visar sig dock redan i första akten vara synnerlige­n lyckat och definitivt bidra till hela tolkningen­s slagkraft. Neumeier har valt att skildra Sylvia i övergångss­kedet mellan pubertet och mognad. I det avseendet sitter de unga huvudrolls­innehavarn­a med sin iver, sitt vågade grepp och sitt samspel mitt i prick.

Abigail Sheppard i titelrolle­n är fräsch, energisk och tuff i de inledande amazonscen­erna, som anspelar på verkets ursprung och uppspelshi­storia. Tillsamman­s med auktoritat­iva Diana, lika expressivt som övertygand­e tolkad av Rebecca King, och gruppen av nio jaktnymfer med pilbågar, skapas mot aktens slut ett klimax, som kan ses ett slags parafras på Myrthas och wilierna obevekligh­et och hämndlystn­ad i Giselle. Johan Pakkanen dansar luftigt, rent och flytande i sina tre roller eller skepnader – Amor, Thyrsis och Orion.

En ung sensation

Kvällens och föreställn­ingens verkliga sensation är purunga Atte Kilpinen i rollen som Aminta. Hans grepp är rättframt utan överdrifte­r, sårbart men samtidigt starkt och han har en öppenhet och hängivenhe­t som bär, sticker ut och imponerar från första början till slut. Prestation­er av den här kalibern ser vi ytterst sällan. Jag kommer på mig med att dra en parallell till unga Tero Saarinen över trettio år tidigare.

Med detta toppgarde i fokus flyter två akter och tre scener med sina montagelik­t sammanflät­ade episoder förvånansv­ärt snabbt. Den första akten som tydligast tar avstamp i det mytologisk­a, övergår i den stilfulla balscenens kyliga och tillsynes hopplösa kontaktsök­ande. I den avslutande vinterakte­n kulminerar dramat, men på ett mångtydigt och för olika tolkningar öppet sätt. Kontrasten mellan kulturarv och samtid går som en medvetet och noga avvägt sammanflät­ad röd tråd genom alla tre. De fina tolkningar­na ger helheten det slutliga lyftet.

 ?? FOTO: MIRKA KLEEMOLA / IMAGENARY OY ??
FOTO: MIRKA KLEEMOLA / IMAGENARY OY
 ?? FOTO: MIRKA KLEEMOLA / IMAGENARY OY ?? Atte Kilpinen,till vänster, gör en sensatione­ll prestation som Aminta i Sylvia. Abigail Sheppard dansar titelrolle­n.
FOTO: MIRKA KLEEMOLA / IMAGENARY OY Atte Kilpinen,till vänster, gör en sensatione­ll prestation som Aminta i Sylvia. Abigail Sheppard dansar titelrolle­n.
 ?? FOTO: MIRKA KLEEMOLA / IMAGENARY OY ?? Unga Johan Pakkanen övertygade med sin luftiga och flytande dans.
FOTO: MIRKA KLEEMOLA / IMAGENARY OY Unga Johan Pakkanen övertygade med sin luftiga och flytande dans.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland