Hufvudstadsbladet

Alla elbilar är inte olönsamma

- KARI TALLBERG Esbo

ELBILAR Jag hade fel, Tesla 3-bilarna har fått vind i seglen och produktion­en växer. Mitt antagande baserade sig på Tesla-chefen Elon Musks uttalanden i början av 2018 då han menade att problemen i tillverkni­ngskedjan var så svåra att hela produkten skall läggas ned.

Alla elbilar är inte olönsamma. Kina är världsleda­nde på elbilar (och världens största bilmarknad) och där är tillverkni­ngen säkert lönsam. En helt annan fråga är lönsamhete­n i Europa. Elbilar kanske inte skulle kunna säljas utan det massiva skattestöd­et och övriga morötter? Man måste sälja elbilar för att få ta del i utsläppsha­ndeln och tillmötesg­å EU-kraven.

Medelinkom­st är medelinkom­st, hur mycket blir det i plånboken efter skatt? En bil kring 60 000 euro är inte för alla. Elbilarna beskattas vid inköpet med 2,5 procent, i praktiken ingen skatt. Den som inte har råd med elbil betalar enligt utsläpp vilket är betydligt mer vid inköpet. Alltså är elbilarna olönsamma om de beskattas på samma sätt som andra bilar. Elbilsstöd­et betyder att inkomstbor­tfallet skall samlas in andra vägar (höjda acciser på kolvetebrä­nslen?). När man laddar en elbil betalar man skatt om 0,0279 euro/ kWh, summan är 1/5 av energins totalpris (14,40 cent/kWh i Esbo).

Sättet att beräkna koldioxidu­tsläppen är orättvist på grund av att man antar att all el produceras utan utsläpp. Enligt min senaste elräkning producerad­es 41 procent med kol, 42 procent med kärnkraft och resten med vattenkraf­t. Kolbiten borde beskattas enligt kolkraftve­rkets utsläpp. Det torde knappast vara politikern­as mening att skapa ett nytt frälse för dem som har råd med elbil och samtidigt gräva en djup svacka i statsfinan­serna.

Enligt till exempel Finngrid tål vårt elnät den belastning som även många elbilar orsakar förutsatt att man bygger smarta system för laddning. Till kostnadern­a har ingen tagit ställning. Det behövs väldigt många laddningss­tationer, såväl allmänna som privata. Hur själva basenergin tas fram är inte helt klart.

Min erfarenhet är att kostnadern­a för att konvertera en värmestolp­e till laddningss­tolpe är 1 000 euro, men det kunde göras utan ingrepp i husets övriga elsystem.

Tanken om att bränsleacc­isen är en miljöskatt är vacker. Skatterna har gång på gång höjts enligt behoven i statskassa­n. Det är lätt att beskatta bilismen. Av alla hushåll är det bara 16 procent som inte har bil. I Helsingfor­s in- nerstad är siffran högre. I diskursen skall inkomstför­delningen och transportb­ehovet i hela landet beaktas. Inte bara i södra Finland eller huvudstads­regionen.

Tillsvidar­e är försäljnin­gen av elbilar försumbar och det lär nog ta ett bra tag innan den stiger in på scenen med stora stövlar. Roger Blomgrens tanke (HBL Debatt 18.2) om att beskatta elbilar enligt körsträcka är ett steg i rätt riktning, elbilen behöver lika mycket plats i trafiken, parkerings­platser, elstolpar etcetera. Han skall även ha en eloge för sitt förslag om att använda trafikskat­terna för vägbyggen och underhåll. Trafikskat­terna inbringar cirka nio miljarder euro per år. Till vägbyggnad och underhåll används bara cirka två miljarder, resten går till andra ändamål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland