Hufvudstadsbladet

Norsk segrare i Vasaloppet

Norge dominerar fullständi­gt på herrsidan i Vasaloppet.

- TT

För sjunde året i rad vann en norrman det 90 kilometer långa anrika loppet. Nu var det Tore Bjørseth Berdal som stod som segrare efter att han, med hjälp av sina lagkamrate­r, ryckt ifrån det samlade fältet åkare med fem kilometer kvar av loppet.

– Det var stort, det var en sällskapsr­esa, jag låg på plats 100–200 under loppet. Men vi snackade ihop oss på slutet och lade en plan och det gick, säger segraren till SVT.

Bjørseth Berdal försökte sig på ett liknande ryck i fjol men blev uppäten på samma ställe som han ryckte ifrån klungan i år. Och han medger att han var en smula orolig.

– Jag var väldigt sliten på slutet men tittade mig inte om en enda gång, det var bara ”all in”. För mig är detta det största jag kan uppnå. Det är VM för oss som kör långlopp. Vi har ett fantastisk­t lag, det här var en lagseger och vi hade också fantastisk­a skidor, säger han.

Det var också två av hans lagkamrate­r som lade beslag på resten av pallplatse­rna. Stian Hoelgaard knep andraplats­en och Torleif Syrstad tredjeplat­sen.

Prinsen i mål efter kämpigt lopp

Svenska prinsen Carl Philip klarade också loppet. Trött och sliten, men glad och nöjd, kom han i mål på tiden 8.46.12, efter att ha genomfört en ovanligt tuff upplaga av det klassiska loppet. Dessutom var prinsen magsjuk under den gångna veckan.

– Det var kämpigt. Det var som att åka i socker hela vägen. Visst hade man kanske önskat en bättre tid, men målet blev att komma i mål, säger prins Carl Philip.

Det blev svensk seger i damklassen för tredje året i rad. Britta Johansson Norgren knep segern och tog sin andra seger i det anrika loppet. Hon gjorde ett tidigt ryck i det tunga föret och kunde sedan hålla ifrån och komma i mål på 4.54,24.

– Det här betyder så mycket för mig. Jag värderar detta som en av mina största segrar, säger Johansson Norgren.

Heli Heiskanen var bästa finländska på en nionde plats.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ULF PALM ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ULF PALM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland