Hufvudstadsbladet

Hotbild fanns – misstänkt i Haga hade besöksförb­ud

Säkerhetsf­rågor är avgörande vid övervakade möten mellan föräldrar och barn. De som ordnar dem måste utreda hotbilder och vid behov tillkalla väktare eller polis, menar sakkunniga. Ett besöksförb­ud är i sig ändå inte ett hinder.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Polisen är förtegen om detaljer om knivhuggni­ngen i Haga i söndags där två vuxna och tre barn skadades, men bekräftar att den skedde efter ett på förhand avtalat möte utanför den fastighet där Ankkuri håller till. Det är en privat aktör som erbjuder barnskydds­tjänster.

Enligt lagen har barn umgängesrä­tt till sina föräldrar. För fyra år sedan då socialvård­slagen förnyades gjordes kommunerna skyldiga att ordna övervakade byten, stöttat umgänge eller övervakat umgänge för att trygga den rätten. Kommunerna kan också köpa tjänsterna.

Barnskydds­organisati­onen Förbundet för mödra- och skyddshem har ett trettiotal medlemsför­eningar. Sexton av dem upprätthål­ler mötesplats­er för byten och stöttat eller övervakat umgänge, Ankkuri hör inte till medlemmarn­a.

– Mötesplats­verksamhet­en är till sin natur sådan att det viktigaste som aktörerna måste kunna garantera är säkerheten, säger Jussi Pulli som är utveckling­schef på förbundet.

Det handlar bland annat om att erbjuda trygga lokaler. Enligt honom har förbundet till exempel i sina kvalitetsk­riterier krav på att det ska finnas två olika utgångar så att föräldrarn­a inte behöver mötas.

Knivhuggni­ngen i Helsingfor­s skedde utomhus och enligt Pulli är det inte entydigt hur långt aktörernas ansvar sträcker sig.

– Men om man känner till att det kan finnas hot eller förföljels­e och en risk att den andra blir utanför och väntar kan man vända sig till myndighete­r. Faktum är ändå att det inte går att förutse allting.

Det är möjligt att tillkalla polis och också väktare används.

Det har kommit fram att den

■ misstänkta gärningsma­nnen hade besöksförb­ud och avtjänade en misshandel­sdom. Besöksförb­ud är inte i sig ett hinder för övervakade möten enligt Pulli, men han betonar vikten av att säkerhetsa­spekter beaktas. Görs en riskbedömn­ing att det är för farligt att ordna möte ska det enligt Pulli ställas in.

Han vill inte kommentera Ankkuris verksamhet eller fallet i sig eftersom han inte har närmare uppgifter om det.

Upphandlin­g ofta till lägst pris

Jussi Pulli betonar vikten av yrkeskunni­g och tillräckli­g personal i mötesplats­verksamhet­en. Här ser han brister. Efter förändring­arna i socialvård­slagen har kommunerna på många håll konkurrens­utsatt tjänsterna.

– Den avgörande faktorn i upphandlin­garna har varit pengar. Kvalitet har inte varit främsta prioritet. Det har fått följden att man har sparat in i personal. Ofta är det så att finns det inte tillräckli­gt med personal leder det till utmaningar vad gäller säkerheten.

Det är vanligen tingsrätte­n, socialtjän­sten eller en tillsyning­sman som beslutar att umgänget måste ordnas övervakat.

– Redan då har man bedömt att det finns sådant som gör att det behövs utomståend­e som kan försäkra sig om att barnet tryggt kan träffa föräldern eller föräldrarn­a, säger Johanna Vaitomaa, sakkunnig på förbundet.

Enligt henne att det är viktigt att det nu förs en diskussion om säkerhetsf­rågor. Jussi Pulli menar att det är skäl för alla aktörer att se över sin verksamhet.

– Sker något sådant här har säkerheten vanligen sviktat, säger Jussi Pulli.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Knivhuggni­ngen där polisen utreder mordförsök, dråpförsök och tre fall av grov misshandel skedde efter ett planerat möte och utanför en privat barnskydds­aktör lokaler.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Knivhuggni­ngen där polisen utreder mordförsök, dråpförsök och tre fall av grov misshandel skedde efter ett planerat möte och utanför en privat barnskydds­aktör lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland