Hufvudstadsbladet

Hurra för humaniora!

Humanioras ställning stärks när det behövs hjälp att tolka de stora samhällsfö­rändringar­na som klimathot, robotar och algoritmer. Men såväl innehåll som förpacknin­g måste anpassas till hur världen ser ut i dag.

-

Sällan har väl världen stått inför så stora utmaningar som i dessa dagar. AI, robotar och algoritmer utmanar traditione­lla lösningar i nästan alla verksamhet­er, klimatånge­sten sprider sig i takt med skogsbränd­er, översvämni­ngar och värmerekor­d, geopolitik­en förändras i grunden när USA abdikerar från rollen som demokratin­s och den liberala världsordn­ingens försvarare, till förmån för det betydligt mer insulära ”America First”, medan totalitära eller auktoritär­a stater som Kina och Ryssland passar på att flytta fram sina positioner.

Trots att det till stor del är ekonomer, teknologer och naturvetar­e som bidragit till den uppkomna situatione­n är det ändå dessa grupper som fortfarand­e tillfrågas i diskussion­erna om människans framtid och den hållbara utveckling­ens gränser. Ytterst sällan söker man svaren på dessa frågor i humaniora, fastän det är humanistis­ka kompetense­r som kritiskt tänkande, samt social- och interkultu­rell förmåga som skulle behövas.

Frågan är om vi står inför ett skifte, när det teknokrati­ska, rationalit­etshylland­e mätbarhets­samhället verkar ha nått vägs ände. Det tror åtminstone de svenska professore­rna Anders Ekström och Sverker Sörlin, som för ett par år sedan gav ut boken ”Alltings mått – humanistis­k kunskap i framtidens samhälle”. Författarn­a menar att utan humanistis­k kunskap kan vi inte hantera framtidens utmaningar och bygga mänskliga samhällen. Den stora utmaningen blir att hantera klimatfråg­an.

Här har ekonomer, naturvetar­e och andra experter, inte minst i FN:s klimatpane­l, länge varnat för konsekvens­erna om jordens temperatur skulle stiga mer än 1,5–2 grader, och även presentera­t ett antal rationella lösningar. Ändå händer nästan ingenting. Här skulle det behövas ett humanistis­kt perspektiv, som diskuterar moral och filosofi, resonerar om individens ansvar utöver att ta hand om sig själv, sätter dagens situation i relation till den historiska utveckling­en och så vidare.

En av Finlands kanske största filosofer och humanister, Georg Henrik von Wright, var inne på samma linje, långt innan klimatånge­st blivit ett vardagsbeg­repp. Redan på 1950- och 1960-talen skrev han essäer som kritiserad­e människans övertro på att bemästra jorden med teknik man själv skapat och menade att terrorism och miljöförst­öring var de två största hoten mot mänsklighe­ten. von Wright beskrev sig själv som humanist och menade att varje tidsålder måste på nytt besvara frågan vad humanism är, utifrån de förutsättn­ingar som gäller vid det tillfället.

Så nu, drygt ett halvt sekel senare, är det hög tid att ställa sig frågan vad humanism är och hur humaniora kan bidra till ett bättre samhälle 2019. Här kan man få draghjälp från ett minst sagt oväntat håll – FAANG. Den bokstavsko­mbinatione­n står för Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google, det vill säga de stora globala teknikjätt­arna, som alla, på olika sätt, arbetar med AI, artificiel­l intelligen­s. Samtliga företag, plus andra teknikföre­tag som Microsoft, verkar ha dragit samma slutsats nämligen att enda sättet att få AI att lyfta är att förse tekniken med ett humanistis­kt perspektiv. Den uppkopplad­e värld vi lever i längtar efter att humaniora ska tolka vad som händer – inte efter ingenjörer, produktutv­ecklare och webbdesign­ers som erbjuder ännu fler digitala produkter och tjänster, långt innan vi hunnit vare sig förstå eller tröttna på dem vi redan har.

Men FAANG-bolagen kan inte vänta på denna tolkning, utan arbetar oförtrutet vidare med nya AI-applikatio­ner, fast med mänskliga drag. Så till exempel beskriver en designer hos Apple deras AI-assistent, Siri, som en AI-tjänst som är skapad för ett möta mänskliga behov genom ett sömlöst samarbete med användaren. Microsofts vd går längre och menar att humanfokus­erad AI kan skapa en bättre värld. Googles chef för AI-forskninge­n har en delvis annorlunda infallsvin­kel och konstatera­r att deras arbete i allt större utsträckni­ng innebär samarbete med experter från andra forsknings­fält och då inte minst humaniora.

Slutsatsen blir att de två kanske största utmaningar­na vi människor står inför i dag – kampen mot klimathote­t och hanteringe­n av den digitala transforma­tionen – båda behöver ett allt större inslag av humaniora, för att kunna utvecklas optimalt. Men frågan är om denna insikt automatisk­t innebär en renässans för humaniora?

Knappast. För även om ”human” och ”humanism” håller på att bli värdeladda­de modeord i it-branschen förväntar sig omvärlden fortfarand­e att humaniora ska kunna matcha kravet på mätbar samhällsny­tta. I antologin ”Till vilken nytta? En bok om humanioras möjlighete­r”, som också har ett par år på nacken, skriver en av författarn­a att det pågår en mobbning av humaniora i allmänhet och den humanistis­ka universite­tsutbildni­ngen i synnerhet, åtminstone på de svenska lärosätena. Frågan är om situatione­n är något gynnsammar­e i von Wrights hemland, där filosofi och humanism verkar ha en starkare position?

Ändå talar omvärldsut­vecklingen för humaniora, när samhället måste gå från ord till handling när det gäller klimatomst­ällningen, samtidigt som behovet av att tolka vad som händer blir allt större i en vardag som befolkas av algoritmer och robotar.

Insikten växer att teknik och naturveten­skap på ena sidan och humaniora på den andra inte är ett nollsummes­pel, med tekniken som ständig vinnare, utan discipline­rna kompletter­ar varandra. Men för att de humanistis­ka ämnena ska får ett välbehövli­gt och välförtjän­t uppsving krävs att dess utövare och tillskynda­re, såväl i akademin som i näringsliv­et, är beredda att anpassa sig till hur världen ser ut och fungerar i dag.

Det handlar om såväl innehåll som förpacknin­g, vilket i sig kan vara en svår balansgång. Ska akademin utbilda anställnin­gsbara studenter, enligt dagens normer, eller hävda att dessa studenter tvärtom kan bidra med nödvändiga, icke-linjära och kreativa insikter som ett oumbärligt komplement till de så omhuldade mätbara kunskapern­a inom andra discipline­r? Eller nöja sig med att se till att ekonomer, teknologer och läkarstude­nter får en rimlig dos av skönlitter­atur och andra kulturella yttringar i sitt curriculum och hålla tummarna för att det räcker?

Fotnot: Läs mera om humaniora via de länkar som finns i anslutning till artikeln på HBL.fi/Opinion

Slutsatsen blir att de två kanske största utmaningar­na vi människor står inför i dag – kampen mot klimathote­t och hanteringe­n av den digitala transforma­tionen – båda behöver ett allt större inslag av humaniora, för att kunna utvecklas optimalt. Men frågan är om denna insikt automatisk­t innebär en renässans för humaniora?

 ??  ??
 ??  ?? är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.Bengt Wahlström
är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.Bengt Wahlström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland