Hufvudstadsbladet

Polisen: ”Övertygad att fler kommer att anklagas”

Dopningshä­rvan i Österrike växer. Ännu en österrikis­k längdskidå­kare har gripits och uppges ha haft en nyckelroll. – Jag är övertygad att fler kommer att anklagas, säger Dieter Csefan, vid kriminalpo­lisen, enligt Kronen Zeitung.

- TT-NTB

Nästan en vecka har gått sedan dopningssk­andalen briserade i samband med skid-VM i Seefeld. Nio personer, fem av dem aktiva åkare, greps av polis. Nu har ännu en österrikis­k längdskidå­kare gripits, som enligt en österrikis­k tidning har haft en nyckelroll i bloddopnin­gshärvan.

– Ja, det stämmer. Den pågående undersökni­ngen resulterad­e i tillräckli­gt stark misstanke för att en arresterin­g skulle vara nödvändig, säger Hansjörg Mayr, talesperso­n för åklagarmyn­digheten i Innsbruck.

Personen misstänks för brott mot antidopnin­gsreglerna och sportrelat­erat bedrägeri. Dessutom ska personen inte ha varit samarbetsv­illig under undersökni­ngen, skriver tidningen.

Under tisdagen kom också beskedet att det Internatio­nella cykelförbu­ndet (UCI) stänger av österrikis­ka cyklistern­a Georg Preidler och Stefan Denifl, som båda är indragna i samma härva.

Georg Preidler överlämnad­e sig själv till polisen i hemstaden Graz och Dieter Csefan, vid den österrikis­ka kriminalpo­lisen, tror att fler kan gå i hans fotspår.

– Jag utesluter inte att fler kommer att göra det, säger han.

Operatione­n, som har pågått i flera månader, kallas av polisen för ”Aderlass” (åderlåtnin­g). En 40-årig idrottsläk­are från Tyskland misstänks vara huvudperso­n i det som beskrivs som ett internatio­nellt dopningsnä­tverk. Fusket ska ha pågått i åtminstone fem år. Samtidigt som de första nio personerna arresterad­es beslagtogs ett komplett dopningsla­boratorium i tyska Erfurt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland