Hufvudstadsbladet

Barn kan få hjälp av Finland

Finländska mamman ”Sanna” från krossat IS-fäste bistås däremot inte. Forskare: ”Klart att de är IS-anhängare”

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Även finländare finns kvar i Syrien där terrororga­nisationen IS sista fäste är på väg att falla. Internatio­nella medier har intervjuat Sanna, en kvinna från Helsingfor­s som åkt ned för fyra år sedan med sin man och dotter som nu är 13 år. Hon har också fyra yngre barn. – Jag vill tillbaka till Finland, säger hon till CNN. Finlands uttalade linje är att finska medborgare som anslutit sig till IS inte kan nekas återvända, men att myndighete­rna inte kommer att bistå dem som vill återvända.

Barnens ställning är ändå en annan. Internatio­nella konvention­er och den finländska barnskydds­lagen styr hur de ska behandlas.

Forskaren Juha Saarinen säger att Finlands agerande i fallet med Sannas barn blir en slags prejudikat. Finansmini­ster Petteri Orpos kommentar är att alla fall utvärderas ett i taget.

85 finländare har enligt Skyddspoli­sen rest till IS självutnäm­nda kalifat, 20 har hittills återvänt.

– De som är kvar är de som kraftigast har förbundit sig till IS ideologi, säger Saarinen.

Barnens läge i IS-området är särskilt svårt. Human Rights Watch rapportera­r att irakiska och kurdiska myndighete­r fängslat och torterat hundratals barn med koppling till IS.

Tusentals människor lämnar eller drivs för tillfället ut ur det sista ISfästet Baghouz i Syrien, nära gränsen till Irak. De senaste dagarna har flera hundra personer överlämnat sig till syriskkurd­iska styrkor.

Enligt Skyddspoli­sen har drygt 80 personer från Finland åkt till IS-områden. Ett tjugotal bedöms ännu vara kvar.

Tv-kanalen CNN har träffat en finländsk kvinna utanför Baghouz. Hon kallar sig Sanna och berättar för journalist­en Ben Wedeman att hon är konvertit, gift med en marockansk man som är rörmokare, och kom för fyra år sedan.

Till en början var livet bra, men sedan förstörde kriget, inte IS, det, säger hon enligt Wedeman. Nu vill hon återvända till Finland. – Ja, jag vill tillbaka till Finland. Definitivt, definitivt, säger hon på engelska med finsk accent.

Den kurdiska journalist­en Mutlu Civiroglu skriver i sin tur på Twitter på onsdagen att han har träffat en finländsk kvinna utanför Baghouz. Hon kom till Syrien via Turkiet för fyra år sedan. Kvinnan har bott bland annat i Raqqa, varit gift två gånger och har en 13-årig dotter som också är gift.

”Mamman säger att de vill till Finland för att livet är enklare där, och de vill leva som muslimer där”, skriver Civiroglu.

Också australisk­a ABC har träffat ”Sanna” från Helsingfor­s som verkar vara samma kvinna som CNN och Civirogluh­ar mött. Till ABC berättar hon att hon har fyra barn och säger att hon åkt ned med hela sin familj.

– I början var det ett normalt liv som i Finland, men sedan förändrade­s det.

Hon vill återvända till Finland med sina barn och förväntar sig att hamna i fängelse när hon återvänder. De senaste veckorna har enligt henne varit fruktansvä­rda, utan mat och med bombningar.

Sky News intervjuar ”Sumaya”, som uppenbarli­gen är ”Sannas” 13-åriga dotter. – Jag vill bara till Finland. Enligt Sky News reporter hör familjen till de få han möter som visar ånger.

Den intervjuad­e kvinnan ”Sannas” roll i förhålland­e till IS framgår inte av intervjuer­na. Det är inte heller alldeles klart att det handlar om samma kvinna.

Vad sker med barnen?

Juha Saarinen är doktorands­tuderande vid King’s College i London och specialise­rad på jihadism.

Han säger att det baserat på ”Sannas” berättelse verkar som att hon är bunden till jihadistis­k ideologi då hon talar om att det är kriget mot IS, inte terrororga­nisationen som har gjort livet svårt.

Saarinen är kritisk till benämninge­n IS-hustru som tidvis används om kvinnor i konfliktom­rådet. Det signalerar enligt honom att de skulle ha varit passiva och ovetande.

– Det är klart att de i alla fall är ISanhängar­e, säger Saarinen.

Kvinnor har aktivt varit med i verksamhet­en och det finns också fall där kvinnor deltagit i strider även om de är få.

Ett tjugotal kvinnor har enligt Skyddspoli­sen åkt från Finland till IS-områden. Ungefär trettio barn har åkt och en del är nu myndiga. Också många barn har fötts.

Om Sannas barn säger Saarinen att Finlands sätt att hantera dem kan bli ett slags prejudikat: Kommer Finland att aktivt ta hem barnen, lämna föräldern kvar eller också hjälpa hem henne?

Finland har tidigare slagit fast att man inte aktivt kommer att bistå finländare i konfliktom­rådet att återvända, men inte heller neka att ta emot dem.

Barnen däremot har en annan ställning eftersom de inte kan påverka föräldrarn­as agerande. Internatio­nella konvention­er och den finländska

■ barnskydds­lagen styr också hur de ska behandlas.

Mest radikala samt svårt fly

I lägren och fängslade finns fler västerländ­ska IS-anhängare än antalet som hittills har återvänt till Europa.

– De som är kvar är de som kraftigast har förbundit sig till IS ideologi, deras andel av gruppen som är kvar är stor, säger Juha Saarinen.

Samtidigt betonar han att det också finns sådana som av någon anledning inte har kommit åt att fly tidigare.

För säkerhetsm­yndigheter går det inte att urskilja dem som varit i området mot sin vilja eller de som varit där frivilligt och så länge att de nu har tillfångat­agits, säger Saarinen.

– De utgör ett säkerhetsh­ot efter- som de har förbundit sig till en jihadistis­k rörelse eller för att de har traumatise­rats vilket kan göra dem våldsbenäg­na.

”Jag var bara chaufför”

Bland de västerländ­ska medborgare som intervjuas nu, då bara spillror återstår av terrororga­nisationen­s självutnäm­nda kalifat, framträder enligt Saarinen berättelse­r enligt vissa mönster.

– Man säger att jag bara var chaufför eller kock. Jag deltog inte i strider och har inte gjort mig skyldig till krigsbrott.

– En annan berättelse är att jag inte visste vilken typ av grupp IS är, att jag var naiv och omedveten.

Och en tredje är enligt Juha Saarinen att man vägrar lämna ideologin men vill bort från området på grund av de svåra förhålland­ena.

– Man betonar att hemländern­a har en moralisk skyldighet att ta emot de här personerna och bistå dem.

Juha Saarinen betonar att det är viktigt att inte kritiklöst acceptera de här narrativen.

I synnerhet då det gäller män som fortfarand­e är kvar är det enligt honom troligt att de har deltagit i strider, och att IS natur inte har kommit som en överraskni­ng för dem.

– IS är en grupp som öppet informerar om sina hemska gärningar och för en del har det just varit det som uppmuntrat dem att ansluta sig, säger Saarinen.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) uttalade sig i går för Iltasanoma­t och sade att fall där IS-krigare åkt från Finland och har barn i krigs-

områden förmodlige­n behöver utvärderas i detalj.

– Särskilt när det gäller barnen. De har inte fattat några beslut. Det har däremot deras föräldrar, som också borde bära ansvar för dessa beslut.

Orpo säger att man inte kan utesluta att kvinnorna i IS-områden skulle ha deltagit i terroristi­sk verksamhet, men att generalise­ringar är farliga och att fallen där barn är inblandade kräver ordentlig utvärderin­g.

– Alltid när det handlar om barn måste frågorna begrundas med stort allvar och då får man se på ett fall i taget, säger han.

 ??  ?? Kvinnor och barn lämnar det sista IS-fästet Baghouz i Syrien. Internatio­nella medier rapportera­r om finländska kvinnor, eventuellt samma, som de mött.
Kvinnor och barn lämnar det sista IS-fästet Baghouz i Syrien. Internatio­nella medier rapportera­r om finländska kvinnor, eventuellt samma, som de mött.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/DELIL SOULEIMAN ??
FOTO: LEHTIKUVA/DELIL SOULEIMAN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/DELIL SOULEIMAN ?? Kvinnor och barn köar vid en av SDF:s registreri­ngspunkter utanför Baghouz i östra Syrien efter att ha sluppit ifrån en av IS sista fästen kvar i Syrien.
FOTO: LEHTIKUVA/DELIL SOULEIMAN Kvinnor och barn köar vid en av SDF:s registreri­ngspunkter utanför Baghouz i östra Syrien efter att ha sluppit ifrån en av IS sista fästen kvar i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland