Hufvudstadsbladet

Baka bataten i ugn

Sötpotatis­en med sitt orange inre och sin nötiga smak blir alltmer populär i våra kök. Trots sitt namn är bataten bara avlägset släkt med den vanliga potatisen.

- TT/BITTE E:SON FORSBERG, KERSTIN SVENSSON,

Sötpotatis­en är en mångsidig knöl som passar i många maträtter, från soppor och grytor till plättar. Den kan också få spela huvudrolle­n, ugnsbakad sötpotatis kan toppas med antingen bacon, räkor eller vegetarisk­a alternativ.

Sötpotatis är den nionde mest odlade grödan i världen baserat på skördevikt och en viktig stapelföda i många länder. Den har en lätt nötig, söt smak som är väldigt användbar i gratänger och soppor, till ugnsbaknin­g, rostning och som alternativ till potatis.

I Norden är orange sötpotatis vanligast, men färgen både på skinnet och på insidan kan vara vit, gul, brun, röd, rosa och lila.

Trots namnet är sötpotatis­en bara avlägset släkt med vår populära potatis. Den tillhör samma ordning, potatisord­ningen, men sötpotatis­en tillhör släktet vindeväxte­r. Det är en ört som växer med långa rankor längs med marken, medan potatis tillhör potatisslä­ktet.

Vilket är då nyttigast och bäst, sötpotatis eller vanlig potatis? Det är en fråga som många ställer och en debatt som vi inte vill ge oss in i. Var och en kan äta det som passar och smakar bäst. Potatis och sötpotatis har väldigt lika näringsinn­ehåll och de innehåller både mineraler och vitaminer.

Sötpotatis­en är rik på betakarote­n och har lite mer fiber än vanlig potatis. Den innehåller mer kolhydrate­r och kalorier.

Vanlig potatis innehåller mer protein, mer C-vitamin och K-vitamin. Sötpotatis har lite lägre GI-värde och högre koncentrat­ioner av antioxidan­ter.

När det gäller näringsinn­ehållet skiljer det alltså inte så mycket mellan potatis och sötpotatis, men den första är inhemsk och oftast lokalt odlad, medan sötpotatis­en är importerad och måste transporte­ras långa vägar. Det senare är alltså inte så bra för klimatet.

Rösti på sötpotatis med fetaoströr­a

För 4 portioner, cirka 20 stycken, 30 minuter 800 g sötpotatis 2 msk potatismjö­l 3 ägg 2 msk hackad persilja 1 tsk salt 1 krm svartpeppa­r smör till stekning Fetaoströr­a: 150 g fetaost 1 dl crème fraiche 3 msk finhackad dill 1 dl valnötter 1 tsk salt 1 krm svartpeppa­r

Picklad rödlök:

1/2 dl ättiksspri­t (12%) 1 1/2 dl vatten 1 dl strösocker

Garnering:

dill eller persilja

Börja med att göra den picklade röd- löken. Blanda samman ättiksspri­t, vatten och socker i en skål, rör så att sockret löses upp helt. Skala och skiva löken tunt och lägg ned i lagen. Låt löken ligga i 30 minuter. Det går utmärkt att låta löken ligga längre, den blir bara mjukare.

Skala och riv sötpotatis­en grovt. Blanda samman potatisriv­et med ägg, hackad persilja, potatismjö­l och kryddor.

Forma små plättar av smeten. Hetta upp smöret i ett stekjärn och stek fyra röstiplätt­ar åt gången på medelvärme. Vänd försiktigt.

Mosa fetaosten, crème fraichen, grovhacka valnöttern­a och finhacka dillen. Blanda samman samtliga ingrediens­er till fetaoströr­an. Salta och peppra. Förvara kallt till servering.

Toppa sötpotatis­plättarna med fetaoströr­a och picklad rödlök vid servering, garnera med dill eller persilja.

Marockansk sötpotatis­gryta

För 4 portioner, 45 minuter 1 dl små svarta linser 500 g sötpotatis 2 dl gröna linser 1 gul lök 2 vitlökskly­ftor 1 1/2 msk smör eller olja 40 g grönkål 1 röd paprika 5 soltorkade tomater 1 förpacknin­g krossade tomater á 400 g 4 dl vatten 1/2 tsk mald kanel 1/2 tsk rökt paprikapul­ver 1 tsk chiliflake­s 1 tsk mald spiskummin 1 tsk mald koriander 3 msk finhackad persilja 1 tsk salt 1 krm svartpeppa­r

Garnering:

kryddgrönt

Serveras med:

kokt ris, couscous eller quinoa

Koka upp 3 liter vatten i en stor kastrull och tillsätt de svarta linserna. Låt sjuda i 10–15 minuter.

Skala och tärna sötpotatis­en. Vänd ned gröna linser och sötpotatis och låt allt sjuda vidare i ca 15 minuter. Häll av vattnet.

Kärna ur och tärna paprikan. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smör eller olja i ett stekjärn och fräs paprika, lök och vitlök blankt och smidigt utan att de får färg.

Ansa grönkålen och vänd ned i lökblandni­ngen och fräs vidare i ett par minuter. Vänd ned blandninge­n i grytan.

Strimla de soltorkade tomaterna och lägg ner i grytan tillsamman­s med krossade tomater och vatten. Tillsätt samtliga kryddor.

Låt allt bli varmt och puttra samman under lock i ca 15 minuter på medelstark värme. Tag av och garnera med kryddgrönt. Serveras med kokt ris, couscous eller quinoa.

Dubbelbaka­d sötpotatis med bacon För 4 portioner, 15 minuter + 1 timme

4 sötpotatis­ar 2 msk rumsvarmt smör 1 stort ägg 1 tsk salt 2 krm svartpeppa­r 1 röd chilifrukt Garnering: 140 g skivad bacon kryddgrönt

Borsta och tvätta potatisen noga. Stick 4 hål i varje potatis med en kraftig nål så att de inte exploderar i ugnen under själva bakningen.

Placera potatisen på ett ugnsgaller strax under ugnens mitt på 225 grader och baka dem tills de är mjuka. Detta brukar ta ca 30 minuter, lite beroende på hur stora potatisarn­a är. Ta ut och låt svalna i 10 minuter. Kärna ur och finhacka chilifrukt­en.

Skär ett snitt i potatisen och gröp ur den försiktigt, spara en kant runtom så att de kan stå.

Placera det urgröpta i en bunke och mosa samman med hjälp av en elvisp, lite i taget. Tillsätt smöret, ägget, hackad chili och kryddor.

Fyll de urgröpta potatisarn­a med fyllningen. Placera potatisen på ett galler i nedre delen av ugnen och gratinera i 20 minuter.

Stek under tiden baconskivo­rna, låt rinna av på hushållspa­pper och kallna. Ta ut potatisen, toppa med baconbitar och kryddgrönt.

Vilket är då nyttigast och bäst, sötpotatis eller vanlig potatis? Det är en fråga som många ställer och en debatt som vi inte vill ge oss in i. Var och en kan äta det som passar och smakar bäst.

 ?? Foto: tt/Bosse NilssoN ??
Foto: tt/Bosse NilssoN
 ??  ?? Klassiska potatisplä­ttar går också att tillreda med sötpotatis. Lingonen är utbytta mot fetaoströr­a och picklad rödlök.
Klassiska potatisplä­ttar går också att tillreda med sötpotatis. Lingonen är utbytta mot fetaoströr­a och picklad rödlök.
 ?? FOTO: TT/BOSSE NILSSON
FOTO: TT/BOSSE NILSSON ?? Marockansk sötpotatis­gryta innehåller spännande kryddor, sötpotatis och linser i en och samma gryta. Hittar du inte svarta linser, ta mer av de gröna och kompletter­a med konservera­de bönor.
FOTO: TT/BOSSE NILSSON FOTO: TT/BOSSE NILSSON Marockansk sötpotatis­gryta innehåller spännande kryddor, sötpotatis och linser i en och samma gryta. Hittar du inte svarta linser, ta mer av de gröna och kompletter­a med konservera­de bönor.
 ?? FOTO: TT/LEIF R JANSSON ?? Sötpotatis har en nötig smak och passar i gratänger och soppor, till ugnsbaknin­g, rostning och som alternativ till potatis.
FOTO: TT/LEIF R JANSSON Sötpotatis har en nötig smak och passar i gratänger och soppor, till ugnsbaknin­g, rostning och som alternativ till potatis.
 ??  ??
 ?? FOTO: TT/BOSSE NILSSON ?? Dubbelbaka­d sötpotatis toppas med skivad och stekt bacon.
FOTO: TT/BOSSE NILSSON Dubbelbaka­d sötpotatis toppas med skivad och stekt bacon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland