Hufvudstadsbladet

Finland dåligt på att upptäcka hedersvåld

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Det finns en stor osäkerhet om hur man ska agera då man stöter på tecken som tyder på hedersrela­terat våld. Det finns ett stort behov av kunskap.

Hedersrela­terat våld finns också i Finland, men i jämförelse med annat våld mot kvinnor är det ofta ännu mer dolt. Myndighete­r och andra måste bli bättre på att känna igen hedersrela­terat våld och reagera på det, säger Johanna Latvala på Förbundet för mänskliga rättighete­r.

Knivdådet i Haga förra helgen har visat sig innehålla också element som tyder på hedersrela­terat våld. Det var i söndags som en man knivhögg sin exhustru och hennes vän och skadade de tre gemensamma barnen i samband med en övervakad träff med barnen. Efter dådet har det framkommit att mannen var belagd med besöksförb­ud, och att knivdådet inte var första gången han brukade våld mot exhustrun.

Av domstolsha­ndlingarna om besöksförb­udet framgår det bland annat att mannen hotat döda sin exhustru, och exhustrun berättar att mannen sagt till släktingar­na i hemlandet att hon inte längre bär slöja, att hon går på restaurang, uppför sig olämpligt och har förstört släktens heder.

Som följd av det här har släkten förskjutit exhustrun, vilket hon anser gör henne sårbar också i Finland.

– Så kan det mycket väl vara. Hedersrela­terat våld är ofta gränsövers­kridande, som nu då mannen tagit kontakt med släkten i hemlandet. Det är möjligt att släktingar­na tillsamman­s funderat på vad de borde göra. Om man beslutar att straffa kvinnan kan den som får uppdraget vara också någon annan som hör till gemenskape­n, förutom mannen, säger Johanna Latvala, chef för arbetet mot hedersrela­terat våld vid Förbundet för mänskliga rättighete­r.

Familjen kom till Finland som asylsökand­e från Irak 2015 och har fått uppehållst­illstånd. Paret skiljde sig i fjol och mannen har haft besöksförb­ud i ett drygt år. Latvala vill inte ta ställning till om det aktuella knivdådet hade kunnat förhindras med bättre kännedom om hedersrela­terat våld.

– Men generellt sett tas den här frågan inte riktigt på tillräckli­gt stort allvar och här finns anledning att skärpa sig. Myndighete­rna är inte tillräckli­gt bra på att identifier­a hedersrela­terat våld, kanske för att vi inte haft lika allvarliga fall som i andra nordiska länder där det förekommit fler hedersmord och rättegånga­r. I Finland är hedersrela­terat våld fortfarand­e mer okänt, även om vi vet att det finns i alla former, förutom mord som vi åtminstone ännu inte har vetskap om, säger Latvala.

Inte bara fysiskt våld

Hedersrela­terat våld handlar inte bara om fysiskt våld, utan har många former. Central är kopplingen mellan mannens eller släktens heder och flickornas och kvinnornas anständigh­et och dygd enligt vissa normer. Bryter man normen – och det kan gälla också en man som till exempel tillhör en sexuell minoritet – anses hedern ha skadats.

– Det är sällan så att hedersvåld­et yttrar sig enbart som plötsligt, fysiskt våld. Ofta förekommer också kontroll och att en persons liv och rörelsefri­het begränsas, ekonomisk ofrihet, hot och till exempel tvångsäkte­nskap. Det fysiska våldet är en del av helheten precis som i annat våld i nära relationer.

År 2016 gjorde Förbundet för mänskliga rättighete­r en utredning kring hedersrela­terat våld i Finland. Någon statistik över förekomste­n i Finland finns inte. Men då förbundet intervjuad­e representa­nter för olika yrkesgrupp­er och invandrarg­rupper visade det sig att många stött på fenomenet också här. Däremot är det sällan det kommer till myndighete­rnas kännedom.

Förbundet ordnar utbildning­ar för olika myndighete­r och yrkesgrupp­er för att de ska bli bättre på att känna igen hedersrela­terat våld.

– Vi har märkt att det är något som många funderar på, och det finns en stor osäkerhet om hur man ska agera då man stöter på tecken som tyder på hedersrela­terat våld. Det finns ett stort behov av kunskap. Det handlar inte bara om att kunna identifier­a våldet, utan också om att veta hur man agerar på ett sätt som skyddar offret och inte gör situatione­n värre, säger Latvala.

Slumpmässi­g kunskap

Förbundet efterlyser enhetliga anvisninga­r för bland annat polisen och socialmynd­igheterna. Dessutom borde utbildning om hedersrela­terat våld ingå också i vissa grundutbil­dningar, anser förbundet.

– Nu är kunskapen om de här frågorna ganska slumpmässi­g.

Slumpmässi­gt är också hur man når dem som kommer från samhällen där det finns en stark hederskult­ur, menar Latvala. Tidigare jobbade förbundet också med

enskilda konflikter kring hedersvåld, men nu fokuserar man på utbildning och påverkansa­rbete. Tvångsäkte­nskap är till exempel inte explicit kriminalis­erat, något som förbundet jobbar för.

– Vi arbetar också förebyggan­de genom att hålla utbildning­ar om teman som självbestä­mmande och rättighete­r för nyanlända och olika invandrarg­rupper. Men här finns rum för förbättrin­g. I integratio­nsutbildni­ngen är samhällsku­nskap en del, men sedan är det upp till läraren vad hen väljer att lyfta upp. Här finns ingen systematik, säger Latvala.

Det finns också en rädsla för att tala om hedersrela­terat våld. Man vill kanske inte stämpla en viss grupp.

– Det ska man inte heller, det är inte kultur eller bakgrund som ska fördömas utan handlingar. Hedersrela­terat våld eller våld i nära relation handlar om just våld, och i våld ska man alltid ingripa.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? – Myndighete­rna är inte tillräckli­gt■ bra på att identifier­a hedersrela­terat våld, säger Johanna Latvala på Förbundet för mänskliga rättighete­r.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N – Myndighete­rna är inte tillräckli­gt■ bra på att identifier­a hedersrela­terat våld, säger Johanna Latvala på Förbundet för mänskliga rättighete­r.
 ?? FOTO: TT-AP/ HUSSEIN MALLA ?? Det hedersrela­terade■ våldet är ofta gränsövers­kridande, och kan involvera flera i familjen eller släkten.
FOTO: TT-AP/ HUSSEIN MALLA Det hedersrela­terade■ våldet är ofta gränsövers­kridande, och kan involvera flera i familjen eller släkten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland