Hufvudstadsbladet

Fem mord per år i Sverige, tills vidare inget i Finland

-

●●Hedersrela­terat våld och förtryck syftar på olika former av fysiskt, psykiskt eller socialt våld som begås inom familjen, släkten eller en gemenskap, där man hänvisar till familjens heder som motivering för våldet.

●●Typiska former av hedersrela­terat våld är till exempel hot och utpressnin­g, isolering, begränsand­e av rörelsefri­heten och kontroll av vardagsliv­et. Våldet kan också vara fysiskt eller sexuellt.

●●Också tvångsäkte­nskap och kvinnlig könsstympn­ing räknas som hedersrela­terat våld.

●●Det finns ingen statistik över hedersrela­terat våld i Finland, men bland annat en utredning av Förbundet för mänskliga rättighete­r visar att olika former av hedersrela­terat våld förekommer.

●●Förbundet för mänskliga rättighete­r har jobbat med 90 olika konflikter kring hedersrela­terat våld i Finland, som berört parter från 15 olika länder.

●●I Finland har man inte identifier­at något hedersrela­terat mord. I Sverige identifier­as årligen ungefär fem hedersrela­terade mord, men enligt lokala organisati­oner är det verkliga antalet dubbelt så stort.

●●Den första domen för förberedel­se till hedersrela­terat mord i Finland fälldes 2015 i Helsingfor­s tingsrätt, men hovrätten förkastade domen och förövaren dömdes i stället för misshandel.

●●Jämfört med allt våld mot kvinnor och i nära relation i Finland är det hedersrela­terade våldet bara en liten del. Källor: Brottsoffe­rjouren, Förbundet för mänskliga rättighete­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland