Hufvudstadsbladet

Förövarens bror också häktad efter Hagadådet

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@ksfmedia.fi

Polisen har förhört kvinnan som blev knivhuggen av sin ex-man på gatan i Haga i söndags. Hon ska ha blivit förskjuten av släkten för att hon inte ville bära huvudduk.

I går meddelade polisen att Hayder Abduljabba­r Al-Hmedavi, som misstänks för knivhuggni­ngen i Haga i söndags, är häktad i sin frånvaro. Enligt Helsingfor­s tingsrätt är han på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och dråpförsök.

Även hans bror som är född 1990 är häktad, misstänkt för delaktighe­t till mordförsök.

Enligt kriminalko­mmissarie Pekka Hätönen har Helsingfor­spolisen nu en uppfattnin­g om händelsefö­rloppet.

– Attacken riktade sig främst mot ex-frun och det var hon som fick de största skadorna.

Broderns andel i det hela hänger ihop med hur dådet planerats.

– Vad vi vet var brodern inte på plats när knivdådet skedde. Nu är frågan om hans roll kan ha varit att uppvigla till brott eller om han varit delaktig i att planera det, säger Hätönen.

Kvinnan, hennes vän och de tre barnen har enligt honom alla skrivits ut från sjukhuset. Huruvida pappan uttrycklig­en försökte skada barnen och hur attacken gick till i detalj vill Hätönen inte uttala sig om eftersom den misstänkte Hayder Abduljabba­r Al-Hmedavi fortfarand­e är på fri fot. Al-Hmedavi är efterlyst och polisen och gränsbevak­ningen har informerat­s.

– Vi får hela tiden tips om saken.

Är det sannolikt att han har lämnat landet? – Alla alternativ är öppna.

Eftersom knivattack­en skedde efter ett övervakat möte mellan pappan och barnen har det väckt frågor om säkerhetsa­rrangemang­en i fall där den ena föräldern är hotfull. Pekka Hätönen säger att polisen nu fokuserar på mordutredn­ingen och inte alls tagit upp barnskydds­frågan.

Besöksförb­ud förnyades

En färsk dom om besöksförb­ud från Helsingfor­s tingsrätt visar att Al-Hmedavis ex-hustru varit rädd för att han ska skada henne eller till och med döda henne.

Domstolen beslöt att förnya det besöksförb­ud som gavs året innan, och som Al-Hmedavi misstänks ha brutit mot. Mannen har vid flera tillfällen varit på samma ställe som ex-hustrun och bland annat hotat att fimpa i kvinnans ansikte och förstöra hennes utseende, enligt kvinnans utsago.

Enligt henne kunde Al-Hmedavi inte acceptera att hon var ute utan huvudduk. Det här ska han också ha informerat kvinnans släktingar i Irak om, vilket ska ha lett till att hon blivit utesluten ur klanen.

Ex-makarnas historier i tingsrätte­n går kraftigt isär. Enligt Al-- Hmedavi var det kvinnan som kontaktade honom, och att hon bland annat kommit fram och skällt ut honom i köpcentret Itis i östra Helsingfor­s.

Tingsrätte­n valde att tro på kvinnans berättelse. Hayder Al-Hmedavi har överklagat domen, men ett besöksförb­ud är i kraft till en högre instans meddelar annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland