Hufvudstadsbladet

”IS-barn” fängslas och torteras

Irakiska och kurdiska myndighete­r har fängslat och torterat hundratals barn och ungdomar som misstänks ha kopplingar till IS, enligt Human Rights Watch. Många av barnen har tvingats till falska erkännande­n.

- TT/MIA HOLMBERG KARLSSON

Runt 1 500 barn – personer under arton år – satt vid årsskiftet fängslade i Irak anklagade för att ha anknytning till terrorröre­lsen IS. Sedan 2014 har irakiska och kurdiska myndighete­r gripit tusentals barn och dömt hundratals till långa fängelsest­raff för terroristb­rott, enligt rapporten från Human Rights Watch (HRW).

Många av anklagelse­rna sägs sakna grund. Barnen har genom tvång och tortyr tvingats till falska erkännande­n, enligt HTW. Förhör och rättegånga­r har ofta varit hastiga processer på 5–10 minuter utan försvarsad­vokater närvarande.

”Barn som anklagas för samröre med IS fängslas, torteras och åtalas, oavsett grad av delaktighe­t i terrorgrup­pen”, konstatera­r HRW:s barnrättsa­dvokat Jo Becker i ett pressmedde­lande.

Tortyr med elchocker

Nitton av tjugonio intervjuad­e pojkar och unga män som har suttit i kurdisk fångenskap uppger att de blivit torterade med plaströr, pinnar, elektriska kablar och elchocker. En sjuttonåri­g pojke som greps av den irakiska säkerhetst­jänsten berättade att han blivit slagen, bunden och upphängd i luften tio minuter i taget – och att tortyren skulle fortsätta om han inte erkände.

HRW påpekar i rapporten att rekryterin­g av barn till väpnade grupper strider mot internatio­nell rätt – vilket betyder att barn som rekryterat­s ska betraktas som offer. I de fall där barn begått brott ska fängelsest­raff vara den sista utvägen. Därmed har irakiska och kurdiska myndighete­r brutit mot folkrätten, menar organisati­onen.

Barn som fängslats för IS-kopplingar lider stor skada, konstatera­r HRW vidare. Stigmatise­ring, familjesep­arationer och tvångsförf­lyttningar begränsar barnens förmåga att återintegr­eras i samhället och att försörja sig själva. När de stämplats som IS-krigare riskerar de att förskjutas, fängslas igen – eller i värsta fall att dödas.

”Det här svepande och straffande tillvägagå­ngssättet är inte rättvist och kommer att skapa livslånga negativa konsekvens­er för många av barnen”, säger Jo Becker.

Över hundra i en cell

Förhålland­ena på de fängelser som besöktes under arbetet med rapporten var dessutom undermålig­a. En cell som var fyra gånger sex meter stor hyste 114 fångar, med en enda toalett och inga fönster. Barnen har ingen tillgång till duschar, utbildning, sjukvård, fysisk aktivitet eller kontakt med sina familjer.

Av de intervjuad­e barn som erkänt samröre med IS, sade merparten att de anslutit sig till terrororga­nisationen antingen på grund av ekonomiska svårighete­r, grupptryck, för att undkomma familjepro­blem eller för att ”uppnå social status”. Andra uppgav sig inte ha något samröre alls med IS, eller att de haft familjemed­lemmar som ingått i IS.

Minst 185 utländska barn har dömts till fängelsest­raff för terroristb­rott i Irak, enligt landets myndighete­r.

❞ Det här svepande och straffande tillvägagå­ngssättet är inte rättvist och kommer att skapa livslånga negativa konsekvens­er för många av barnen. Jo Becker Barnrättsa­dvokat vid Human Rights Watch

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland