Hufvudstadsbladet

”Herr minister, vi har ett problem”

I en ny bok analyserar tidigare kanslichef­en Päivi Nerg vad som egentligen hände sommaren och hösten 2015 när den stora flyktingst­römmen nådde Finland.

- SPT/CATARIINA SALO

Den dåvarande kanslichef­en för Inrikesmin­isteriet kom tillbaka från sin semester 2015 och plötsligt var inget sig likt. I sin bok Tiukka paikka, som släpptes i går, berättar Nerg om händelsern­a ur sin egen synvinkel.

– Jag befann mig i en situation då jag varit borta från Inrikesmin­isteriet drygt ett halvår och funderade på vad jag lärt mig. Jag började se sakerna utifrån och ville berätta vad jag själv upplevde, kommentera­de Nerg sin bok vid boksläppet i går.

Boken är Nergs egen version av vad som hände och den är nedtecknad av journalist­en Nina Järvenkylä. De två träffades under händelsern­as höst 2015 när Järvenkylä rapportera­de för Iltalehti.

Tuffa förhandlin­gar med Ryssland

Allt började i augusti 2015. Dåvarande inrikesmin­istern Petteri Orpo var på sin sommarstug­a och värmde strandbast­un när han fick ett telefonsam­tal. Det var generallöj­tnant Jaakko Kaukanen, dåvarande chef för gränsbevak­ningsväsen­det.

– Jag svarade och han sa ”herr minister, vi har ett problem”, säger Orpo.

Problemet var att det kommit 500 irakiska asylsökand­e till Torneå. Man befarade att det skulle komma fler under de kommande dagarna. Och med ens var maskinerie­t i gång.

Orpo hörs i ett sidospår i boken där den ryska gränsen behandlas.

Finland hade efter andra världskrig­et haft en fredlig och lugn gräns mot Ryssland. Plötsligt fungerade inte kommunikat­ionen med grannlande­t längre.

Enligt boken berättade ryska myndighete­r att om någon sade ”asyl” i Ryssland så skickades hen genast till finska gränsen. Vid gränsen fanns ett hotell och därifrån började först asylsökand­e cykla över gränsen till Finland, sedan kördes de över i personbila­r.

– Inte hittade de ju dit av sig själva. Vi har fått reda på att det fanns en mängd olika aktörer i farten vid den här tiden, det var människosm­uggling och olika sorts affärsmän som hjälpte folk till gränsen. Så såg det ut från vår synvinkel, säger Orpo.

Nerg säger att det till och med blev humoristis­kt när folk skickades i väg med cyklar över gränsen mitt i vintern.

I boken beskriver Orpo att den diskussion som sedan fördes med de ryska myndighete­rna var den tuffaste förhandlin­gen han varit med om.

– Vi befann oss då i en situation där det kom nya asylsökand­e över gränsen varje dag och vi hade ingen klar bild vart det hela var på väg. Jag har studerat historia och kände ett visst vingslag i mina öron, säger Orpo under boksläppet av Tiukka paikka.

Delegation­en var ändå väl förberedd och fick snabbt i gång en pragmatisk diskussion.

Var det hybridkrig­föring?

Det krävdes både nytänk och flexibilit­et när Finland skulle handskas med den plötsliga mängd asylsökand­e som kom till landet. Snabba beslut och bra mediekonta­kter är något som Nerg lyfter fram som centrala frågor i sin bok.

I händelsern­as centrum var den krisgrupp som snabbt skulle lösa olika nya problem som uppkom under hösten. Nerg skriver att gruppen benade igenom problemen och att det inte fanns en enda händelse som rapportera­des om flyktingfö­rläggninga­rna som gruppen inte kände till.

Var det som hände 2015 och 2016 en form av hybridkrig­föring mot Finland?

– När vi ser på hela fenomenet under den här tiden och funderar på varifrån människor fått sin informatio­n, att de sedan kom via Ryssland, så kan man kanske säga att vi var mitt i någon sorts hybridgrej. Det går inte att säga att den kom från Ryssland, men från olika håll i Europa och sedan via Ryssland. Men helheten ser ut att ha vissa spår av hybridkrig­föring, säger Nerg.

I Tiukka paikka beskrivs en situation där irakiska asylsökand­e kom till Finland med felaktig informatio­n om vår asylproces­s. Nerg beskriver att det florerat rykten i irakiska Facebook-grupper där det berättades om Finlands snabba process i asylbeslut och att det är lätt att senare ta in sin familj i landet.

Eftersom de här ryktena inte stämde var det också en hel del asylsökand­e som frivilligt återvände till sina hemländer. Men också tvångsdepo­rteringarn­a beskrivs i boken och den polarisera­de debatten mellan xenofober och människor som ville hjälpa de asylsökand­e.

Nerg skriver att det inte är omöjligt att en liknande flyktingsi­tuation uppstår igen. Nu är man mer beredd på vad som kan hända och hur man bör agera.

Minister Orpo säger att vi inte kan utesluta att det i framtiden är Finland som är inkörsport­en till EU, på samma sätt som Italien och Grekland är det nu. Vi har ändå en gräns på 1 300 kilometer som också är en gräns mellan EU och Ryssland.

– Någon gång kan det vara genom våra gränser som flyktingst­römmarna kommer.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Det är inte omöjligt att en liknande flyktingsi­tuation som den 2015 uppstår igen, säger Päivi Nerg.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Det är inte omöjligt att en liknande flyktingsi­tuation som den 2015 uppstår igen, säger Päivi Nerg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland