Hufvudstadsbladet

Ett ungdomligt ”vilda östern” växer fram i Kvarnbäcke­n

7 500 studerande intar snart det nya jättecampu­set som sträcker sig mot skyarna i Kvarnbäcke­n. Storbygget höjer både bostadspri­serna och anseendet för hela området.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

”Synergieff­ekter” var det vägledande ordet när yrkeshögsk­olan Metropolia och yrkesskola­n Stadin ammatti- ja aikuisopis­to bestämde sig för att slå sina påsar ihop för några år sedan.

– När projektet startade tyckte många att det var galet. Vad är poängen med att ha ingenjörer och sjukskötar­e under samma tak? I dag är det ingen som ifrågasätt­er det. Samarbete är oerhört viktigt när vi skapar framtidens lösningar inom hälsa, teknik och välbefinna­nde, säger Metropolia­s rektor och vd Riitta Konkola under gårdagens presstillf­älle.

Metropolia­s komplex är en imponerand­e syn. Fyra glänsande u-formade byggnader länkas samman med inglasade korridorer, och helheten vilar delvis ovanpå metrospåre­t vid Kvarnbäcke­ns metrostati­on. Den första byggnaden öppnade i januari och här finns redan nu 3 000 studerande.

Nästa byggnad blir färdig i höst och när allt är klart ska 23 utbildning­ar inom social- och hälsovård och teknik samsas under samma tak.

Under en rundvandri­ng får vi se hur studentern­a jobbar på i de skinande nya utrymmena. Arkitekter­na har enligt tidens anda satsat på stort, luftigt och ljust.

De fasta väggarna är få så att lokalerna kan förvandlas från klassrum till praktiskt övningsutr­ymme i ett huj. I en av de stora arbetshall­arna kan man till exempel enkelt lyfta undan stolarna och borden och i stället lära sig använda en lyftkran i taket eller testa hur betong beter sig när den utsätts för tryck.

Byggnaden själv fungerar också som lärobok. Källaren är tillräckli­gt rymlig för att en hel klass ska kunna komma ner och se hur värmedistr­ibutionen fungerar, och solpaneler­na på taket är tillgängli­ga även de. På sina ställen kan man i bästa Hogwartsan­da öppna en glasdörr och bokstavlig­en gå rakt in i väggen för att se hur rör och ledningar är dragna.

Studenter får bygga riktiga hus

Det praktiska tänkandet går igen i jätteproje­kt nummer två, granntomte­n där Stadin ammattiopi­stos nya hus snart ska börja byggas och enligt planerna stå klart år 2022. Här ska yrkesskola­n samla sina byggnadsoc­h fastighets­utbildning­ar i en 10 000 kvadratmet­er stor byggnad. Planerna är storslagna; utanför byggnaden planeras en riktig byggarbets­plats och inomhus vill man resa ett sju meter högt torn där studerande kan öva sig på flervåning­sbygge.

– Där kan man med egna ögon se varför det lönar sig att bygga badrum ovanpå varandra, bland annat, säger Petri Heinilä, utbildning­schef på Stadin ammattiopi­sto.

Han ser stora fördelar med Metropolia-samarbetet.

– Byggutbild­ningarna är ofta styckade i små enheter där till exempel rörmokare studerar för sig och elmontörer för sig. Men det finns inte en enda byggarbets­plats där de här två inte tvingas samarbeta nästan från dag ett. Ju mer olika utbildning­ar i branschen lär sig att samarbeta med varandra, desto effektivar­e blir byggandet. Sannolikt föder det också helt nya innovation­er och smartare processer, säger han.

En annan förhoppnin­g är att samarbetet ska göra det lättare för studerande vid andra stadiets yrkesutbil­dning att fortsätta sina studier vid yrkeshögsk­olan. Den ligger ju bara ett stenkast bort, och är tack vare samarbetet sedan tidigare bekant.

Stadin ammattiopi­sto drömmer också om att studenter ska få bygga alldeles riktiga hus på stadens tomter i området. Planerna är i full gång, men man väntar ännu på ett slutligt grönt ljus.

Kostnaden för Metropolia­s bygge uppgår till 165 miljoner euro, medan både prislappen och finansieri­ngen för Stadin ammattiopi­stos hus fortfarand­e är oklar. Staden vill locka företag att investera i samarbeten med skolan, också här med ordet ”synergieff­ekt” för ögonen. Studenter får snabbt goda kontakter med arbetslive­t och företagen kunnig och specialise­rad arbetskraf­t, heter det.

I området kring Kvarnbäcke­n syns det kommande vimlet redan i gatubilden.

– Vi har fått mycket positiv respons från folk i omgivninge­n. Nya tjänster växer fram och områdets dragningsk­raft som boningsort ökar. Det här har positiva effekter längs hela det östra metrospåre­t, säger Konkola.

❞ Samarbete är oerhört viktigt när vi skapar framtidens lösningar inom hälsa, teknik och välbefinna­nde. Riitta Konkola, Metropolia­s rektor och vd

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Yrkeshögsk­olans sprillans nya utrymmen uppmuntrar till samarbete över utbildning­sgränserna.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Yrkeshögsk­olans sprillans nya utrymmen uppmuntrar till samarbete över utbildning­sgränserna.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? De glänsande nya byggnadern­a och de över 7 000 nya studerande­na hämtar liv och rörelse till området kring Kvarnbäcke­n.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST De glänsande nya byggnadern­a och de över 7 000 nya studerande­na hämtar liv och rörelse till området kring Kvarnbäcke­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland