Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s vill hyra ut tomter – inte sälja

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@ksfmedia.fi

I framtiden ska det bli mindre vanligt att Helsingfor­s stad säljer sin mark för fritt finansiera­d bostadspro­duktion.

För dem som tycker att man inte kan bo i ett hus på hyrd tomt blir det sannolikt svårare att hitta nyprodukti­on i Helsingfor­s efter en övergångst­id. I dag är det mer regel än undantag att staden säljer tomterna för fritt finansiera­d bostadspro­duktion, vilket i de flesta fall gör det möjligt för den enskilda bostadsäga­ren att lösa in tomtens andel.

Om den nya markpoliti­ska strategin godkänns av stadsstyre­lsen bedömer stadens tjänstemän att ungefär hälften av de fritt finansiera­de tomterna efter tre till fem år kommer att arrenderas. Det innebär att allt fler som flyttar in i ett nybyggt hus i Helsingfor­s kommer att betala en marknadspr­issatt tomthyra.

På tisdagen behandlade­s förslaget i stadsmiljö­nämnden. Enligt beredninge­n skulle staden sälja sin mark bara i sällsynta fall, på mycket dyra adresser. Men politikern­a, på initiativ av bland andra Silvia Modig (VF), tyckte att det inte ens behövs ett undantag för dyra tomter.

– En tomt kan säljas endast en gång men hyra kan uppbäras för all framtid. Helsingfor­s styrka är att staden äger största delen av tomtmarken som kan bebyggas. Staden är inte ett företag vars resultat granskas med korta mellanrum. Hyresmodel­len är stadens fördel på sikt, säger Modig.

En tomt kan säljas endast en gång men hyra kan uppbäras för all framtid. Helsingfor­s styrka är att staden äger största delen av tomtmarken som kan bebyggas. Staden är inte ett företag vars resultat granskas med korta mellanrum. Hyresmodel­len är stadens fördel på sikt. Silvia Modig (VF)

Arrendetäv­ling

Peter Haaparinne, teamchef på stadens tomtavdeln­ing, förklarar hur systemet är tänkt att fungera. Staden slår fast gängse arrende för en tomt baserat på marknadsmä­ssiga faktorer. En tomt bredvid havet i Busholmen har en högre hyra än en tomt i till exempel Malmgård. Det är den här hyran de boende kommer att betala.

För att avgöra vem som ska få bygga på tomten ordnas en arrendetäv­ling. Den som bjuder den högsta tilläggsum­man vinner. Den här summan betalas bara en gång och avspeglas i bostäderna­s pris, men alltså inte i arrendet.

Hyresavtal­et förnyas efter femtio år i enlighet med de marknadshy­ror som då gäller. För att förstå vad som är skäligt kan man titta på dagens nivå. Eftersom arrendet är inbakat i bolagsvede­rlaget kan det hända att alla inte vet hur mycket de betalar till staden.

– På billigare områden är det kring 2 euro per kvadratmet­er per månad, på dyrare områden mellan 4 och 5 euro per kvadratmet­er per månad, säger Haaparinne.

Vad hyran skulle vara för de riktigt dyra tomterna kan Haaparinne inte uppskatta.

– Vi har ingen erfarenhet av det eftersom de tomterna hittills har sålts. Vi får se om det finns en marknad. De som köper väldigt dyra bostäder brukar vilja äga även tomten.

Avkastning annan fråga

Bland politikern­a finns det olika syn på hur stor avkastning staden ska få på sin tomtmark. Ett annat tilllägg som Silvia Modig var med om att få med från stadsmiljö­nämnden var möjlighete­n att granska avkastning­en separat.

– Nu utgår staden från en avkastning på 4 procent på tomtmark för bostadsfas­tigheter. Det är väldigt högt för en riskfri investerin­g, det vill säga att äga mark. Det är klart att en längre hyra skulle minska stadens inkomster. Men inkomststr­ukturen behöver granskas för att minska boendeutgi­fterna för helsingfor­sarna, säger Modig vars parti anser att en avkastning på 2 procent skulle vara rimlig.

Det finns naturligtv­is andra aktörer än staden som äger och säljer tomtmark, så även framöver skulle det finnas ett visst utbud på nya bostäder på egen tomt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland