Hufvudstadsbladet

Forskare: Trumps lögner liknar en diktators

Donald Trump ljuger inte bara mer utan också långt värre än sina föregångar­e. Sättet som USA:s president ljuger på påminner om hur ledare i diktaturer agerar – och riskerar att forma om presidentä­mbetet för all framtid, enligt en forskare.

- TT/MOA KäRNSTRAND

Presidente­r ljuger. Ibland triviala lögner, ibland för att rädda sitt eget skinn – som Bill Clinton i samband med Lewinskyaf­fären och Richard Nixon under Watergates­kandalen.

Men president Donald Trumps lögner har blivit så återkomman­de att de hamnat under forskares lupp. Och det visar sig att de skiljer sig avsevärt från tidigare presidente­rs.

Annan syn på fakta

Dels handlar det om volymen – Donald Trump far med osanning betydligt oftare än vad tidigare presidente­r gjort.

När tidningarn­a The New York Times och The Washington Post gjorde granskning­ar av Trumps uttalanden efter hans första tio månader i Vita Huset hittade den förra över 1 600 vilseledan­de påståenden eller lögner och den andra, som använde en snällare definition av lögn, 103 stycken.

– Men jag tycker inte att mängden är lika viktig som sättet som han använder lögnerna på, säger James Pfiffner, professor i statsveten­skap vid George Mason University utanför Washington DC.

Han har ägnat flera årtionden åt att studera presidente­rs lögner.

– Trump kommer med påståenden som är uppenbart osanna och som är lätta att avslöja som lögner. Men det struntar han i. Han verkar anse att han inte måste acceptera fakta på samma sätt som alla andra, säger Pfiffner.

Ingen pudel

Pfiffners intresse för presidentl­ögner väcktes i samband med att president Bill Clinton ljög för kongressen om sin relation med Vita husetprakt­ikanten Monica Lewinsky. Det var en lögn som kom att svärta ner hela Clintons karriär.

Men när Donald Trump kom till makten satte Pfiffner kaffet i halsen. Här var en president som hanterade sanningen så ovarsamt – men som gång efter annan tycktes komma undan med det. Snarare verkade lögnerna fungera som föda åt hans väljarbas. Inte heller försökte Trump, som tidigare presidente­r, släta över eller göra en pudel när han blev avslöjad.

Tar hjälp av anställda

I sin forskning drar Pfiffner parallelle­r till diktaturer. Auktoritär­a ledare använder lögner för att bygga sin makt och byter ut vedertagen fakta mot sin egen version av verklighet­en, som de sedan påtvingar befolkning­en. Personer nära den auktoritär­a ledaren används för att, i sin vilja till lojalitet, upprepa lögnerna – tills de uppfattas som sanningar. Pfiffner tar ett extremt exempel. – ”Judarna förstör Tyskland” under andra världskrig­et, till exempel, säger Pfiffner.

Den retoriken var del av en plan som möjliggjor­de Förintelse­n.

Trumps retorik ligger på en helt annan nivå, men man kan se dessa tendenser till upprepande av manipulati­va lögner bland Trumps nära medarbetar­e, säger professorn.

– Dynamiken är densamma. Trump säger något som han tror att hans väljarbas kommer att gilla och hans anställda upprepar det.

Ett exempel på det var då Donald Trumps dåvarande pressekret­erare Sean Spicer hävdade att folkmassan vid Trumps installati­onsceremon­i var större än den vid hans företrädar­e Barack Obamas – en lögn som sedan försvarade­s av personer nära Trump och förklarade­s som ”alternativ­a fakta”.

Undergräve­r presidentä­mbetet

Detta är djupt oroande, enligt Pfiffner. Han säger att det urholkar det vi enades om redan under upplysning­en på 1700-talet: att det finns vissa obestridli­ga fakta.

När jordens mäktigaste man gång efter annan struntar i denna förutsättn­ing, ja, då gungar världen till. Till och med så mycket att det i förlängnin­gen kan forma om USA:s presidentä­mbete och hur en president förväntas agera.

– Det stora problemet med det här är att framtida presidente­r har möjlighet att göra samma sak. Det vore förödande.

Trump kommer med påståenden som är uppenbart osanna och som är lätta att avslöja som lögner. Men det struntar han i. Han verkar anse att han inte måste acceptera fakta på samma sätt som alla andra. James Pfiffner Professor i statsveten­skap

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland