Hufvudstadsbladet

Vård behöver fungerande skydd

-

VåRD Jag är helt ense med rubriken i Thomas Wallgrens och Johannes Kananens genmäle (Vård och omsorg behöver skyddas, HBL Debatt 26.2). Sen är jag lite oense om vem som har fått vad om bakfoten. Wallgrens och Kananens argument om vad man får göra inom EU och vad man inte får göra klingar ganska välkänt: det är EU:s fel. Den visan har vi hört i ouppräknel­iga sammanhang och påståendet visar sig för det mesta vara felaktigt. Det gör det också nu.

Wallgren gjorde 2016 ett mycket gott förslag kring upphandlin­gen. Han ville att skattepara­disföretag skulle uteslutas från anbudsförf­aranden. Men hans förslag torpederad­es inte av EU utan av politiskt bundna tjänsteman­nautlåtand­en och av politiker, som inte ville ta i frågan. Jag tror att det var synd och att Wallgrens förslag egentligen hade förtjänat en annorlunda behandling. Men alla som under det senaste decenniet har följt

med Helsingfor­s kommunalpo­litik har också sett att svängdörre­n mellan förtroende­uppdrag och vårdföreta­g har snurrat på med ganska god samlingspa­rtistisk fart.

Det var alltså inte EU som förbjöd. Det var – om vi tar det kort – samlingspa­rtistiska intressen illa dolda bakom ett EU-skynke.

Under de senaste åren har EU skärpt lagstiftni­ngen kring skattepara­dis med minst 14 lagförslag och mera är på väg. Förtjänste­n tillfaller här mest de undersökan­de journalist­er, som genom Panama Papers och Paradise Papers tvingade fram åtgärder. Europaparl­amentet tillsatte specialuts­kott, med ytterligar­e en mängd nya förslag. Jag tror alltså att landskapet kring penningtvä­tt och skattepara­dis har förändrats betydligt under de senaste åren. Dessutom antar jag att Wallgren i dag skulle få sitt förslag godkänt om han bara omformuler­ade kravet en smula.

Den slutsatsen leder till ett annat argument där jag tror att Wallgren och Kananen inte riktigt vill gå med på att Achmea-fallet faktiskt

innebar ett genombrott. I EU-domstolens utslag understryk­s upprepade gånger att man värnar om EU-rättens integritet, det vill säga att man inte med oeftertänk­ta åtgärder skall undergräva primärrätt­en (att EU-rätten går över nationell rätt).

Just med hänvisning till Achmea-fallet borde varje upphandlin­gsanbud innehålla ett krav på att tvistefråg­or skall avgöras inom ramen för EU-rätt. Det är viktigt både för EU-rättens integritet och för vårt socialsyst­ems integritet. Det förslaget överlämnar jag med varm hand åt min vän Wallgren och om han sedan behöver stöd står jag mer än gärna till tjänst.

NILS TORVALDS

EU-parlamenta­riker (SFP), koordinato­r för Alde-gruppen i Tax3 – den tredje specialkom­mittén kring skatteunda­ndraganden och penningtvä­tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland