Hufvudstadsbladet

Kustbanan får inte hamna i skuggan

- HENRIK WICKSTRöM kommunstyr­elseordför­ande (SFP), Ingå kommun

KUSTBANAN Den planerade Helsingfor­s–Åbo-banan har diskuterat­s länge i offentligh­eten. I HBL (24.2) lyftes banprojekt­et upp i en intervju med Lojos stadsdirek­tör Mika Sivula som framhäver på vilket sätt den nya banan skulle gynna hela Västnyland. Jag vill framhäva att det inte är sant. Kustbanan däremot är i skriande behov av förbättrin­gar – och dessa skulle också gynna trafiken mellan Helsingfor­s och Åbo.

Det sker en hel del utveckling på näringsliv­sfronten i Västnyland just nu. Fortum planerar verksamhet i Joddböleom­rådet i Ingå, som kan skapa upp till 500 arbetstill­fällen. Rauanheimo meddelade för sin del att man kommer att utveckla sin verksamhet i Koverhar efter Nordstream-jobben. Den näringsliv­sutvecklin­g som finns är i behov av fungerande infrastruk­tur.

Utveckling­en av kustbanan gynnar inte enbart de västnyländ­ska kommunerna Ingå, Raseborg, Sjundeå och Hangö, utan den betjänar också Kyrkslätt samt Esbo.

Jag förstår att vi måste utveckla och planera nya infrastruk­turprojekt. Min fråga blir ändå – varför inte satsa på det som vi redan har? Den nya Helsingfor­s–Åbo-banans kostnader beräknas uppgå till två miljarder euro, vilket i jämförelse med kustbanans förbättrin­gskostnade­r på 345 miljoner ter sig som en mycket märklig satsning.

Kustbanans förbättrin­g inkluderar byggandet av Esbocentru­mbanan samt dubbelspår längs med delar av kustbanan. Som helhet skulle det göra trafiken på kustbanan smidigare samt öppna för nya former av trafik längs med den befintliga banan.

Man har uppskattat att resetiden mellan Åbo och Helsingfor­s skulle bli 10–15 minuter kortare om man bygger en ny tvåmiljard­ersbana. Dessa minuter är med andra ord hutlöst dyra.

I Ingå lades tågstation­en ner av den nuvarande regeringen. Beslutet har lett till utmaningar med tanke på att ordna vår kollektivt­rafik, något som vi även påpekade när nedläggnin­gen aviserades. Kommunens positiva företagsny­heter kräver att den befintliga infrastruk­turen utvecklas och att kommunikat­ionerna fungerar.

Den kommande regeringen bör också säkerställ­a att Hangö–Hyvinge-banan elektrifie­ras. Elektrifie­ringen – i samband med utveckland­et av kustbanan – skulle vara en bra kombinatio­n som också skulle stödja utveckland­et av nya trafikförb­indelser längs med kustbanan.

Infrastruk­turprojekt­en är besvärliga då de alltid gynnar något område mer än något annat. Jag hoppas ändå att Helsingfor­s–Åbo-banan inte förverklig­as på kustbanans bekostnad. De människor, företag och organisati­oner som finns längs med kustbanan behöver en fungerande kustbana som en trafikkorr­idor till Helsingfor­s och Åbo. Våra intressen och behov är viktiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland