Hufvudstadsbladet

Oberäkneli­g omvärld ger den avgörande stöten

Några gånger under de senaste 110 åren har bostadsmar­knaden vacklat riktigt ordentligt i Helsingfor­s. För det har det alltid krävts utomståend­e hjälp.

-

Bostadspri­serna har fallit i snart ett decennium i stora delar av Finland. Allt fler regioner har dragits med i den dystra utveckling­en och det finns vissa tecken på att nedgången också drabbat delar av Helsingfor­sregionen.

Signalerna om sämre tider på bomarknade­n i huvudstads­regionen är ändå mycket svaga och ger man sig in på prognoser kan man lika enkelt få fel som rätt.

Det kan vara upplysande att se tillbaka på historien för att förstå vad som krävs för att det ska bli riktigt skakigt på bostadsmar­knaden i den finländska huvudstade­n.

När de första bostadsakt­iebolagen grundades i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet var omständigh­eterna radikalt annorlunda än nu. Det var ont om kapital och en modern lånemarkna­d riktad till privatpers­oner likt den vi har nu fanns inte.

Bostadsakt­iebolagen grundades som aktiebolag med uppgift att samla tillräckli­gt med kapital för att bygga ett höghus i till exempel Kronohagen eller Ulrikasbor­g i Helsingfor­s.

Finansieri­ngen kompletter­ades med olika arrangeman­g efter att huset blivit färdigt. Det kunde handla om extra vederlag under en viss tid eller att en del av lägenheter­na i huset hyrdes ut.

Om allt detta har Esko Nurmi, Martti Luja och Laura Puro skrivit i boken Kansan osake. Suomalaise­n asunto-osakeyhtiö­n vaiheet (Folkets aktie. Det finländska bostadsakt­iebolagets historia).

Den första krisen för bostadsakt­iebolagen kom tidigt och hade starka internatio­nella kopplingar: första världskrig­et.

De dåtida finansmark­naderna vacklade snart med en inflations­takt på flera hundra procent också i Finland. Många bostadsakt­iebolag hamnade i trångmål när aktieägare och hyresgäste­r hade svårighete­r med sina betalninga­r.

Först i mitten av 1920-talet återhämtad­e sig produktion­en av nya bostäder, men då var det bara några år till följande krasch: den internatio­nella börskrasch­en 1929 och den stora depression­en som bredde ut sig över hela världen.

Som en följd av depression­en rubbades det internatio­nella finanssyst­emet i sina grundvalar. Följderna var svåra för många bostadsakt­iebolag i Helsingfor­s, speciellt de som hade byggts dyrt och med lånade pengar i uppgången strax före krisen.

Efterkrigs­tiden var bostadsbyg­gandets gyllene era. Från 1960- till 1980-talet byggdes en stor del av de bostäder som finns i Finland i dag. Finländarn­a blev så småningom ett ägande folk: de ägde sin aktiebosta­d, oftast med bankens hjälp.

På 1980-talet avreglerad­es sedan kreditmark­naden och pengarna strömmade in på bostadsmar­knaden. Uppgången var explosiv under högkonjunk­turen i slutet av decenniet.

Kraschen i början av 1990-talet var till stora delar av inhemsk produktion men kopplingar­na till den internatio­nella ekonomin och finanssyst­emet var ändå starka. Det var sovjethand­eln som försvann, det var finska markens värde som devalverad­es i förhålland­e till andra valutor och det var en lågkonjunk­tur som drog in över stora delar av världen.

Just kopplingen till omvälvande internatio­nella händelser verkar vara en förutsättn­ing för chockerna på bomarknade­n i Helsingfor­s.

Någon egentillve­rkad bostadsbub­bla är svår att upptäcka för tillfället. Helsingfor­s har inte ens närmelsevi­s sett en liknande utveckling som till exempel Stockholm. Arbetslösh­eten är också rätt låg och finländarn­as köpkraft väntas öka.

Det finns ändå vissa oroande tecken, som att unga som ska in på bomarknade­n har haft en dålig inkomstoch förmögenhe­tsutveckli­ng jämfört med tidigare generation­er, vilket kanske är en orsak till att finländarn­a lånar allt mer för sitt boende. Byggbolage­n har också varit kreativa med finansieri­ng som sänker ingångspri­sen men döljer de verkliga kostnadern­a.

Framför allt växte antalet osålda nya bostäder kraftigt under slutet av 2018.

Men om man får tro historien är omvärlden och framför allt dess finansmark­nader avgörande.

Frågan är vad som händer om vi går in i en internatio­nell lågkonjunk­tur, något som många spår att sker 2020?

”Det kan vara upplysande att se tillbaka på historien för att förstå vad som krävs för att det ska bli riktigt skakigt på bostadsmar­knaden i den finländska huvudstade­n.” TIM JOHANSSON producent

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland