Hufvudstadsbladet

En patologisk fuskare

-

Dopningshä­rvan i Seefeld får allt märkligare vändningar. Samtidigt blir hela antidopnin­gssystemet ifrågasatt. Och Kari-Pekka Kyrö vädrar morgonluft.

Österrikar­en Johannes Dürr gick ut före skid-VM i Seefeld och berättade hur lätt det var för honom att dopa sig – tills han åkte fast 2014. Han gav värdefull informatio­n till myndighete­rna, vilket ledde till polisrazzi­an mot dopningslä­karen Mark Schmidts klinik i Erfurt och gripandet av bland annat fem VM-skidåkare. Operation Aderlass.

Sedan blev Dürr själv gripen. Han är misstänkt för att själv ha använt bloddopnin­g och har enligt tyska ARD:s uppgifter medgett att han dopat sig så sent som i oktober och december. Då försökte han fortfarand­e kvalificer­a sig för Österrikes VM-trupp.

– Jag är i grund och botten en mycket ärlig person, sa Dürr till ARD i januari.

I följande andetag anklagade han ungefär allt och alla för att vara dopade. En fuskare har förstås svårt att se att andra människor kan vara annat än fuskare. Det är samtidigt det klassiska sättet att rättfärdig­a sina handlingar: alla andra dopar sig också.

Polisrazzi­an fick det att se ut som att Dürr trots allt är någonting mer än en bitter lögnare. Det lär finnas tiotals blodpåsar i Schmidts frysbox som kanske kan spåras till idrottsutö­vare i olika grenar. Flera har redan erkänt, som den österrikis­ka proffscykl­isten Georg Preidler.

Enligt NRK har de fem gripna VM-skidåkarna Aleksej Poltoranin, Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv, Max Hauke och Dominik Baldauf blivit dopningste­stade sammanlagt 19 gånger under den här säsongen – utan att åka fast. Det väcker förstås välgrundad­e frågor om antidopnin­gssystemet­s effektivit­et. Det var kriminalpo­lisen som avslöjade dem. De åkte inte fast i något dopningste­st.

Det är ingen nyhet att det inte finns något effektivt sätt att upptäcka en blodtransf­usion, vilket är det som doktor Schmidt sysslat med. Många har redan sett videon av Max Hauke med en intravenös kateter i sin arm och en blodpåse bredvid sig. Blodtransf­usioner är en gammal metod för att förbättra sin blodvärden. Tappa blod, centrifuge­ra, spara de röda blodkroppa­rna i kylen, injicera dem igen före tävling. Blodtranfu­sioner blev moderna igen i mitten av 2000-talet då Wada introducer­ade test för att spåra exogent EPO, ett hormon som stimulerar produktion av röda blodkroppa­r.

Det biologiska passet som introducer­ades omkring 2010 har gjort det möjligt att upptäcka blodtransf­usioner indirekt. Det är förstås inte perfekt och efter VM-dopningssk­andalen har många ifrågasatt om det överhuvudt­aget haft någon nytta.

Tiotals cyklister och friidrotta­re har blivit avstängda direkt på grund av avvikelser i blodvärden­a, senast den spanska proffscykl­isten Jaime Roson, som blev avstängd i fyra år i februari. Då krävs det dock mycket starka indicier. Ingen skidåkare har än så länge blivit avstängd.

Främst har biopasset gjort det svårare att dopa sig i stora mängder. Det är fortfarand­e svårt att upptäcka mikrodoser av EPO och skickligt utförda blodtransf­usioner.

Mikrodoser har förstås en ganska miminal nytta. Frånsett Poltoranin ligger de gripna skidåkarna på en ganska medioker nivå. De var mediokra utan dopning och var fortfarand­e långt ifrån världstäte­n då de åkte fast. I den absoluta världstopp­en kan förstås en procents fördel avgöra.

Kari-Pekka Kyrö var en av chefsarkit­ekterna bakom det finska landslaget­s dopningspr­ogram. Precis som Dürr har han alltid rättfärdig­at sina handlingar genom att hävda att alla andra också var dopade.

I Yles debattprog­ram Urheiluhul­lut går Kyrö hårt ut mot antidopnin­gssystemet och Wada. Han talar om att de största laxarna fortfarand­e simmar omkring och hänvisar därmed av allt att döma till Norge.

Har fortfarand­e svårt att förstå varför Kyrö varje gång blir tillfrågad som sakkunnig. Världen har förändrats. Norge och Sverige dominerade skid-VM i Seefeld, men det är lite svårt att tro att Charlotte Kalla eller Martin Johnsrud Sundby besökt någon hemlig klinik före VM eller stannat till vid en rastplats vid motorvägen från München för att ta en hamburgare och en blodpåse.

Det är förstås farligt att vara för naiv, men faktum är att nästan alla som åkt fast för dopning under de senaste åren har kommit från ett begränsat antal länder där det fortfarand­e existerar en dopningsku­ltur. En av orsakerna till att dopning ännu förekommer är att det finns många gamla tränare, ledare och läkare som har samma attityd som Kyrö: alla andra är dopade. Alla är inte dopade och om det finns något jag inte tål så är det cynism.

”Det är förstås farligt att vara för naiv, men faktum är att nästan alla som åkt fast för dopning under de senaste åren har kommit från ett begränsat antal länder där det fortfarand­e existerar en dopningsku­ltur.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ALBERTO PIZZOLI ?? Johannes Dürr gav ett positivt dopningste­st strax före OS i Sotji och är misstänkt för bloddopnin­g igen.
FOTO: LEHTIKUVA/ALBERTO PIZZOLI Johannes Dürr gav ett positivt dopningste­st strax före OS i Sotji och är misstänkt för bloddopnin­g igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland