Hufvudstadsbladet

Thorell: ”Vi kan gå riktigt långt i år”

HIFK:s fyra matcher långa segersvit bröts i värsta möjliga läge – mot Pelicans, en av de tuffaste rivalerna i kampen om hemmaförde­len till kvartsfina­lerna. Nu riskerar HIFK att hamna utanför de sex bästa.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

HIFK inledde de två första perioderna med fart och belönades bägge gångerna med en fullträff. Pelicans lyckades ändå snappa åt sig ledningen före den sista perioden. En period som fick en nattsvart start för hemmalaget­s del.

Med 2–3 på tavlan fick HIFK:s Teemu Tallberg matchstraf­f då han tacklade Pelicans Roope Elimäki i ryggen så att denne flög huvudstupa in i sargen. Utvisning på 5+20 minuter och början på slutet för HIFK. Pelicans nätade i powerplay och ökade sedan sin ledning till ointagliga tre mål. Juhamatti Aaltonen satte gästernas sjätte mål på en straff efter att Juhani Tyrväinen slängt sin klubba i defensiv zon. Slutsiffro­rna skrevs 3–6 efter ett sent mål av Tommi Santala i spel med fem mot tre.

Erik Thorell som stod för 1+1 poäng skakar på huvudet då han talar om den tredje perioden.

– Vi spelar ju en helt bra match, men vi tar väldigt många utvisninga­r och de gör mål i powerplay. Sådant här får bara inte ske. Matchen rann i väg, säger Thorell.

Pelicans var helt enkelt bättre då det gällde. En som utmärkte sig i bortalaget var före detta HIFK-backen Oliwer Kaski. 23-åringen som spelade de två senaste säsongerna i Helsingfor­slaget stod för Pelicans första mål i matchen, ett snyggt skott i powerplay. Kaski har gjort ett fantastisk­t genombrott i ligan i år och också fått chansen att visa upp sig i landslaget.

Kaski är hela ligans poängbästa back med 17+30=47 poäng och är bara sex poäng från tätplatsen i poängligan.

HIFK tabellsjua

Den sista ligaveckan saknar inte insats då kampen om direkta slutspelsp­latser och hemmaförde­len i kvartsfina­lskedet går glödhet.

I och med förlusten trillade HIFK nedanför det övre slutspelss­träcket. TPS och Tappara – lag som HIFK möter på lördag och tisdag – ser ut att rycka ifrån i tabellen på plats två och tre bakom Kärpät.

Pelicans är fyra på 95 poäng (56 spelade matcher), Lukko (57 matcher) femma på 93 och HPK (57 matcher) sexa på 92 poäng. HIFK (56 matcher) är sjua på likaså 92 poäng. Allt är med andra ord ännu öppet och Thorell tror på en bra grundserie­avslutning.

– Vi har spelat bra på de senaste tiderna. Oavsett var vi hamnar i tabellen så tror jag att vi kan gå riktigt långt i år. Målet är förstås att vara bland de sex bästa och ta det därifrån, säger Thorell som stått för 6+5 poäng på de sju senaste matcherna.

Den sextionde och sista grundserie­omgången spelas om en vecka.