Hufvudstadsbladet

Finland tog årets första seger – ”Går framåt med stormsteg”

Damlandsla­get går åt rätt håll. Turneringe­n på Cypern sådde förhoppnin­gar. Min uppfattnin­g är att spelarna tror på det vi vill göra, säger förbundska­ptenen Anna Signeul.

- SPT/MATS AHLNäS

En rättvis och värdefull seger. Så sammanfatt­ar Anna Signeul damlandsla­gets 3–0-vinst mot Sydafrika.

Efter stolpe ut i tre raka duster fick Finland en positiv avslutning på träningstu­rneringen.

– Vi var värda den här segern. Vi spelade inte vår bästa match i dag, men vi har inte haft turen på vår sida tidigare i turneringe­n, säger Signeul per telefon från Cypern.

Segern mot Sydafrika var Finlands första för året. I de tre gruppspels­matcherna i turneringe­n förlorade landslaget med uddamålet mot Tjeckien och Nordkorea samt spelade oavgjort mot Sydafrika.

– Vi borde ha slagit Sydafrika och Tjeckien. Matchen mot Nordkorea gjorde mig imponerad. Vi skapade mycket mer, men lyckades inte i målskyttet.

I onsdagens landskamp såg Katarina Naumanen till att Finland tog ledningen före paus med sitt första landslagsm­ål. I andra halvlek ökade Iina Salmi och Olga Ahtinen på med varsitt välplacera­t distanssko­tt.

– Det är bra för vårt självförtr­oende att vi vinner. Jag är stolt över spelarna. Det är jätterolig­t att se hur de har tagit kliv sedan i höstas. Alla går framåt med stormsteg.

Uppskattar matcherna

Bakom resultaten döljer sig mycket positivt, säger Signeul. Inför turneringe­n kunde hennes huvudlinje­r kokas ner i snabbhet och fysik. Turneringe­n sådde frön till viss optimism.

Det är obönhörlig­en så att Finland måste höja tempot och bli tuffare för att vara konkurrens­kraftigt när EM-kvalet startar i september.

– Det bästa svaret som turneringe­n gav är att spelarna har insett att vi kan spela den här typen av fotboll. Vi kommer att bli bra på det här viset, säger Signeul.

– Vi kan spela mycket snabbare och den vägen tar vi oss också mycket fortare till målchanser.

Med fyra matcher på åtta dagar var det nödvändigt och nyttigt att rotera och ge alla speltid. Några sjukdomsfa­ll i truppen var den största missräknin­gen under lägret.

På grund av det tajta matchprogr­ammet hann man bara med ett par lagträning­ar, men det stör inte Signeul.

– Det är värt mycket mer att vi får tempomatch­er. Det är inte många spelare som får det i sin klubbmiljö. På träningarn­a kan man nöta taktik och löpvägar, men det är svårt att återskapa tempot. Jag uppskattar att få matcherna.

”Tror på det vi gör”

Träningsla­ndskampern­a som återstår före höstens EM-kvalstart är också välkomna. Smällarna i förra höstens kvalmatche­r mot Spanien och Österrike satte djupa spår.

– Då hängde vi varken med i farten eller duellspele­t. Vi måste fortsätta fokusera på det här. Vi måste bli snabbare, starkare, tuffare och ha en teknik som fungerar i det tempot.

Om en månad spelar landslaget två landskampe­r. Bland annat blir det en hemmadust mot Polen – ett landslag som nyligen har skrällt i träningstu­rneringen Algarve Cup och slagit både Spanien och Nederlände­rna.

– Jag ser fram emot de matcherna. Om man jämför med hur det såg ut i höstas ser det mycket bättre ut. Nu agerar vi mer som ett lag och spelar snabbare.

– Vi vet vad vi måste jobba på och hur vi ska göra det. Vi tror på det vi gör. Jag har ett stort förtroende för de här spelarna och hur vi ska bli vinnare. Min uppfattnin­g är också att spelarna tror på det.

Enligt Signeul finns det fortfarand­e vissa frågetecke­n runt samlingen i juni. Finland vill spela två hemmalands­kamper mot Island på naturgräs och söker efter två arenor.

Konstgräs är inte ett alternativ på grund av att EM-kvalet startar borta mot Albanien på naturgräs.

 ?? FOTO: SPT/MATS AHLNäS ?? Anna Signeuls landslag slog Sydafrika med klara siffror.■
FOTO: SPT/MATS AHLNäS Anna Signeuls landslag slog Sydafrika med klara siffror.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland