Hufvudstadsbladet

”Ajax slet kronan av Madrid”

- TT

Fyra av de fem senaste Champions League-bucklorna i prisskåpet. Över 1 000 dagar med mästartite­ln. Men nu är Real Madrid ute ur årets Champions League. Madridtidn­ingarna har vässat sina pennor, men lagets tränare vill inte kasta in handduken än. – Jag kom inte till klubben bara för att ge upp, säger Santiago Solari. ”Här vilar ett lag som skapade historia. Ett förnedrand­e slut på en ickeupprep­bar era” skriver Madridbase­rade tidningen Marca, med en bild på resultatta­vlan – Real Madrid 1, Ajax 4 – på sin förstasida, efter Real Madrids chockartad­e förlust i Champions League-åttondelsf­inalen.

Konkurrent­en AS fyller på med ”Fyra månaders lidande” och syftar på tiden som väntar tills nästa försäsong sparkar i gång i sommar.

Men tränaren Santiago Solari, som tillträdde så sent som i oktober när Julen Lopetegui sparkades, tänker inte kasta in handduken och lämna in sin avskedsans­ökan.

– Jag kom inte till klubben bara för att ge upp. Jag överväger inte något sådant, säger han.

– Jag kan inte utvärdera mitt arbete. Vi har ett ansvar att agera profession­ellt och i morgon har vi träning igen.

Hyllade sina spelare

Argentinar­en Solari hyllade sina spelare efter matchen och ville att deras insatser under året skulle uppmärksam­mas mer än tisdagens förlust.

– De här spelarna var europeiska mästare tre år i rad. Nu har de slagits ut och det är tråkigt. Det visar hur svårt det är att vinna Champions League, säger han.

– Vi är ledsna och känner att vår fina insats var förgäves.

Huruvida Solaris ord räcker för att gjuta olja på vågorna återstår att se. Varken pressen eller publiken var nådig i sin kritik efter slutsignal­en då de 13-faldiga CL-mästarna brakat ur ”sin egen turnering”.

I synnerhet inte sedan förlusten kom efter en vecka som går till historien som en av de värsta som hemmapubli­ken på Santiago Bernabéu upplevt, där i princip samtliga tre titelchans­er försvann inom loppet av sju dagar.

Förra veckan åkte Real ur spanska cupen genom 0–3 hemma mot ärkerivale­n Barcelona, och i lördags blev avståndet i spanska ligan upp till samma antagonist sannolikt ointagliga tolv poäng efter ännu en El Clásico-förlust på hemmaplan, denna gång med 0–1.

Med 1–4 hemma mot Ajax blev veckan slutet på en säsong – men också slutet på en framgångse­ra.

”Ajax slet kronan av Madrid” skriver tidningen Marca, möjligtvis medvetet utan att ha med det kungliga prefixet (Real) i klubbens namn.

Avgångskra­v

På läktarna och gatorna i huvudstade­n skanderade­s det under och efter matchen om att klubbens ordförande Florentino Pérez borde avgå. Kritiken mot ledningen har varit genomgåend­e under säsongen, där framför allt oförmågan att ersätta Juventusfl­yktade Cristiano Ronaldo med en stjärnvärv­ning har väckt frågetecke­n i supporterl­ed.

Lägg därtill en stjärntung spelartrup­p där spelare som Gareth Bale, Toni Kroos och Casemiro fick, och har fått, rejäla slevar kritik för sina insatser.

Eller som Marcakröni­kören Hugo Cerezo konstatera­r:

”Huvuden kommer att rulla efter århundrade­ts fiasko.”

Lloris hjälte

I tisdagens andra möte skulle Dortmund komma tillbaka från ett 0–3-underläge hemma på Westfalens­tadion mot Tottenham. Ett frenetiskt Dortmund gjorde sitt bästa i den första halvleken och närmast bombardera­de Tottenhamm­ålet med skott från alla möjliga vinklar.

Men Hugo Lloris stod för flera avgörande räddningar och i stället kunde Harry Kane ge Tottenham ledningen i den andra halvleken. Det blev också matchens enda mål vilket innebar att Tottenham vann med 4–0 över båda matcherna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland