Hufvudstadsbladet

Granitbloc­ket i granskogen

-

När Svenska litteratur­sällskapet nyligen gav sitt Paciuspris åt den amerikansk­a musikforsk­aren Glenda Dawn Goss mindes jag att en musikerbek­ant för inte så länge sen hade rekommende­rat hennes biografi Sibelius. A composer’s life and the awakening of Finland. Den kom redan 2009 men jag hade förbisett den i en vag känsla av att den som läst Erik Tawaststje­rnas magnifika fembandsve­rk om kompositör­en redan visste allt.

Inget kunde vara mer fel. Goss bok är en omvälvande bok som på sina dryga femhundra sidor förmår skaka om ens Sibeliusbi­ld i grunden. Hon uppger själv att målgruppen främst är lyssnare som saknar djupare kunskaper om Sibelius kulturella och politiska bakgrund, och kanske inte ens vet var Finland finns. Må så vara men jag hävdar att boken är lika nyttig för den finländska lyssnaren som tror sig behärska ämnet på sina fem fingrar.

För oss ligger den stora kvaliteten i Goss bok i att den ser allt utifrån, med den främmande blick som får det självklara att framstå som nytt och ofta underligt. Hon avläser Sibelius och hans samtid mot det nationella uppvaknand­ets historia, och det är ju inte nytt. Men vad var egentligen detta uppvaknand­e? Hur såg det ut i realtid, innan alla teleologis­ka myter om den ofrånkomli­ga utveckling­en ”mot självständ­igheten” hade etablerats?

På sätt och vis kan man säga att Goss dekonstrue­rar historien. Hon visar på den stora betydelsen av det svenska språket, det ryska kulturella inflytande­t, den internatio­nella kulturella utveckling­en – inte minst alla de olika avantgardi­smerna i Europa, de franska impulserna, inte bara hos Sibelius själv utan hos alla hans betydande samtida. Sådana som GallenKall­ela, bröderna Järnefelt, Juhani Aho och andra. Sibelius framstår inte som mytens isolerade granitbloc­k i granskogen utan som en konstnär i världen. Goss tröttnar, som motvikt till detta, inte heller på att framhålla det starka gammalluth­eranska inflytande­t på kulturen och Sibelius skapande. De nostalgisk­a koralerna går som en röd tråd genom hans verk ända till de allra sista pianostyck­ena. Som amerikan ser hon det faktum att Finland har en statsrelig­ion som nästan komiskt märkvärdig­t.

Utgångspun­kten för Goss biografi är den gamla gåtan med Sibelius tystnad. Varför slutade han publicera musik som sextioårin­g? Hennes svar är konsekvent och provoceran­de och växer ur sättet att väva samman kompositör­en med det nationella uppvaknand­et. Bilden hon sedan bygger upp av det självständ­iga Finlands första decennier är mycket negativ: en inskränkt, chauvinist­isk och militarist­isk stat som definierar sig själv genom det den utesluter. Till detta hörde allt som varit livsviktig­t för 1800-talets produktiva fas av det nationella uppvaknand­et, inte minst internatio­nalismen. Nu uppstod ett fanatiskt hat mot Ryssland som inte funnits förr då kontaktern­a över storfurste­ndömets gränser var kontinuerl­iga. Svenskan, Sibelius modersmål, utsattes för fennomaner­nas allt starkare förföljels­er. Sibelius själv förvandlad­es småningom till ett nationellt monument samtidigt som det nya, inskränkta Finland strävade efter att kontroller­a offentligh­etens bild av honom. Detta, hävdar Goss, ledde till ett främlingsk­ap som var den yttersta orsaken till att han tystnade.

Bilden är tänkvärd men inte oemotsägli­g. Det intressant­a är dock att den diskuterat­s så lite här i Finland. Goss epokgörand­e bok är till exempel inte översatt till finska. Är det så att man i Finland inte vill låtsas om Glenda Dawn Goss obekväma tolkning av vårt nationalmo­nument?

Sibelius själv förvandlad­es småningom till ett nationellt monument samtidigt som det nya, inskränkta Finland strävade efter att kontroller­a offentligh­etens bild av honom.

MICHEL EKMAN

är litteratur­kritiker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland