Hufvudstadsbladet

”Är mitt samliv slut nu?”

Ulrika Nielsen skriver i gränslande­t av flera genrer, och det är knappast så viktigt att få svar på hur boken ska kategorise­ras. Tvärtom är det uppfriskan­de – och roligt! – att läsa den.

- VALTER SANDELL

Författare­n Ulrika Nielsen är uppvuxen i Nykarleby och sedan 20 år bosatt strax norr om Stockholm . Efter debuten 2001 med romanen Små springor som värmen tränger ut ur på Schildts har hon gett ut både kortprosa, romaner och poesi. Däremellan har hon fått ta emot flertalet priser, bland annat Svenska Yles litteratur­pris år 2015.

Den aktuella boken Korta texter om det öppna och ouppklarad­e tar avstamp i vardagen och livet. Bokens tematiska register är brett, och innefattar bland annat poetiskt utforskand­e av trögkypare­ns överlevnad, vardagsrea­listisk beskrivnin­g om att sälja bokskåp och igenkännba­ra strofer om vänskaps- relationer: ”En del relationer går ut på att man varje gång man ses / någonstans konstatera­r att man borde ses någon gång”.

Korta texter om det öppna och ouppklarad­e är svår att kategorise­ra genremässi­gt. Är detta poesi, novell, kanske något annat? Nielsen skriver i gränslande­t av flera genrer, och det är knappast så viktigt att få svar på hur boken ska kategorise­ras. Tvärtom är det uppfriskan­de – och roligt! – att läsa en bok som experiment­erar med och undersöker litterär form.

Boken är uppdelad i tre kapitel, varav det andra kapitlet imponerar mest, speciellt texten ”Katten”, där svart komik och vardagsrea­lism blandas sömlöst: ”Första dagen snor katten omkring oroligt och riktningsl­öst. / Barnen ångrar sig. / Jag förstår att ingenting kommer att vara sig likt. / Katten somnar i dubbelsäng­en, spinner. / Är mitt samliv slut nu? / Hur länge lever en

katt? / 15 år. / Då är jag 57…”.

Får man lyssna?

En intressant etisk aspekt med Korta texter om det öppna och ouppklarad­e är Nielsens metod. I en intervju (HBL 19.2.2019) säger Nielsen att hon lyssnar på folk på kaféer och i bussen, och skriver ner sådant som ”insisterar på att blir nerskrivet”. Jag tänker på Johannes Ekholms roman Rakkaus, niinku (Otava, 2016, Kärlek, liksom, Förlaget M 2017), där huvudperso­nen Joona ämnar skriva en roman just genom att använda sin omgivning som material för romanen genom att banda in samtal och skriva ner dem, något hans vän Timo irriterar sig på: ”Ja mä haluun että sä et enää nauhota tätä tilannetta. Mul tuli yhtäkkii outo olo. Että sä et oo tässä mun kaa. Ehkä täst tulee hyvää matskuu sulle”. (Och jag vill att du inte längre spelar in det här. Det börjar kännas konstigt. Att du inte är här med mig. Att det här är bra material för dig.) Nielsens bruk av sin omgivning som material kan knappast betraktas som problemati­sk, snarare frammanar den förtjänstf­ullt frågor om metodens etiska dimensione­r.

Korta texter om det öppna och ouppklarad­e har flera förtjänste­r, varav speciellt formen förtjänar att lyftas fram. Den är utforskand­e och experiment­ell, men boken är trots det väldigt tillgängli­g. Samtidigt känns utforskand­et nog rätt riskfritt. Som läsare hoppas man att Nielsen förverklig­ar den mer riskfyllda vision hon presentera­r i samma intervju som hänvisas till ovan, att skriva ”litteratur som knappt är litteratur”.

 ?? Foto: HåKaN LiNDGrEN ?? Ulrika Nielsens tematiska register i den nya boken är brett och innefattar bland annat poetiskt utforskand­e av trögkypare­ns överlevnad, vardagsrea­listisk beskrivnin­g om att sälja bokskåp och igenkännba­ra strofer om vänskapsre­lationer.
Foto: HåKaN LiNDGrEN Ulrika Nielsens tematiska register i den nya boken är brett och innefattar bland annat poetiskt utforskand­e av trögkypare­ns överlevnad, vardagsrea­listisk beskrivnin­g om att sälja bokskåp och igenkännba­ra strofer om vänskapsre­lationer.
 ??  ?? PRosaUlrik­a NielsenKor­ta texter om det öppna och ouppklarad­e Schildts & Söderström­s 2019
PRosaUlrik­a NielsenKor­ta texter om det öppna och ouppklarad­e Schildts & Söderström­s 2019
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland