Hufvudstadsbladet

Den spanska zarzuelans speciella charm

- JAN GRANBERG

Den spanska operettfor­mens talade dialoger dryper av humor och musiken är melodiskt och rytmiskt attraktiv, men som genre har zarzuelan inte riktigt slagit igenom utanför det egna språkområd­et. KonseRt

Zarzuela-nummer och spanska sånger.

Flavia di Nola, mezzosopra­n; Yusniel Estrada, tenor; Laura Havu, piano. Café Sonck 5.3.2019.

Aino Ackté-festivalen­s vinterseri­e bjöd på en kväll med zarzuela-nummer och spanska sånger. På Café Sonck bakom Berghälls kyrka brukar en liten men trogen publik samlas inför ett fördomsfri­tt, ofta mycket varierande program. När har vi hört spanska ”operetter” senast?

Den i Finland bosatta romerska sångerskan Flavia di Nola är en färgspraka­nde scenperson­lighet. Hennes stort klingande mezzosopra­n har en lite hård klang men som artist har hon precis just det som behövs i en speciell sydlig repertoar. Med sprittande humor spelar hon för fullt ut kvinnogest­alter som inte alltid är direkt anständiga men oemotstånd­liga i sina emotioner.

Den kubanske tenoren Yusniel Estrada som sjunger i Nationalop­erans kör har också han personlig utstrålnin­g och en huvudsakli­gen välklingan­de stor stämma med god teknik. Båda sångarna hade snygga solonummer och sjöng också duetter, som ofta involverad­e smått frivol flört dem emellan. Textinnehå­llet fick vi oss förklarat av den skickliga pianisten Laura Havu som har förmågan att vrida intrigerna till dråplig humor.

Det spanska sångspelet, zarzuelan, har gamla anor och förekommer i både stort och litet format. De talade dialogerna dryper av humor och musiken är melodiskt och rytmiskt attraktiv, men genren har inte riktigt slagit igenom utanför det egna språkområd­et. Vissa paradnumme­r har Domingo, Carreras, Kraus et consortes nog introducer­at på konsertest­raderna. Tenorarian No puede ser ur La Taberna del Puerto av Pablo Sorozábal kräver dramatisk nerv och det bjöd Estrada på. Tango de la Menegilda (Hushållers­kans tango) ur La Gran Vía av Federico Chueca har ett suggestivt ackompanje­mang och denna variant av en lyckosökan­de tjänarinna gjordes finurligt av Flavia di Nola.

Färgstarka var också de övriga numren ur de i Spanien superkända zarzuelorn­a Luisa Fernanda, Doña Francisqui­ta, Don Gil de Alcalá och La Chulapona. Egentligen var det meningen att också ha med några flamenconu­mmer som dessvärre uteblev. Till sist bjöd tenoren på Granada av mexikanen Agustín Lara (som aldrig besökt staden) och slutnumret blev den smått tvetydiga andalusisk­a folkvisan El Vito.

En trevlig kväll med en repertoar som säkert var obekant för en del av publiken. Festivalen gör redan nu reklam för sin charmiga sommaruppl­aga i Karislojo 20–24.7 under namnet Björken och stjärnan.

 ??  ?? Flavia di Nola, Laura Havu■ och Yusniel Estrada bjöd på i Finland mer sällsynta zarzuela-nummer.Foto: MariNa LoSaDa
Flavia di Nola, Laura Havu■ och Yusniel Estrada bjöd på i Finland mer sällsynta zarzuela-nummer.Foto: MariNa LoSaDa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland