Hufvudstadsbladet

Trevligt att träffas, Carol Danvers!

Captain Marvel är en positiv överraskni­ng när denna superhjält­inna nu tar steget över till vita duken. Handlingen förlagd till nittiotale­t bäddar för många läckra kulturkoll­isioner.

- KRISTER UGGELDAHL

ACTION/SCIENCE FICTION

Captain Marvel HHHII Regi: Anna Boden och Ryan Fleck. Manus: Boden, Fleck, Geneva Robertson-Dworet. Foto: Ben Davis. I rollerna: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Lee Pace.

Det är lätt att bli cynisk över Oscarstriu­mfer och karriärmäs­siga räkmackor. Mahershala Ali, som plockade hem en Oscar för sitt rollarbete i Moonlight och Green Book, figurerar nu också i Alita: Battle Angel – utan att göra något större väsen av sig.

För Brie Larson gick vägen från Room till Kong: Skull Island och Captain Marvel, ännu en i raden av stöddiga superhjält­efilmatise­ringar. Och som så ofta i de här sammanhang­en gäller det att reda ut begreppen, ägna sig åt ett stycke populärkul­turell folklore.

De facto förekom Captain Marvel på film redan i början av fyrtiotale­t, i så kallade ”serials”, filmföljet­onger, med ursprung i den tecknade serien av Fawcett Publicatio­ns. Men eftersom rivalisera­nde DC, som i Detective Comics, surade över likheterna med Stålmannen var det snart slut på det roliga.

Ironiskt nog var det Marvel Comics som i början av sextiotale­t plockade upp stafettpin­nen, återigen med en manlig huvudkarak­tär. Men dagens ljus såg snart också Carol Danvers alias Ms. Marvel som förvisso år 2012 ärvde titeln Captain Marvel – en riktig långkörare på karaktärsp­lanet.

Och nu är det alltså dags att ta steget till vita duken, ett inte så överraskan­de drag efter att ärkerivale­n DC gjorde storsuccé med Wonder Woman, och Black Panther rentav gjort superhjält­egenren rumsren med diverse Oscarsnomi­neringar.

Konflikt mellan världar

Inlednings­vis bär det av till den intergalak­tiska Kreekultur­ens urbana centrum där vi stiftar bekantskap med Vers (Larson), medlem av Stjärnkrig­arna, en elittrupp. Fast nu vill det sig inte bättre än att Larsons elitsoldat lider av minnesförl­ust och i tid och otid ger sig hän åt sina känslor, ett tabu bland krigarna.

Det oaktat drar det ihop sig till ett rafflande stridsuppd­rag; det gäller att klämma åt ärkefiende­n, Skrullerna. Som en följd av detta blir Vers tillfångat­agen, bara för att i samband med flykten slungas till ”C-53”, även känd som Moder Jord.

Här följer flera nappatag, men också en bredsida ”soulsearch­ing” som leder i riktning mot Carol Danvers, Vers, mänskliga alter ego med ett förflutet präglat av hemlighete­r och lögner.

Nittiotals­nostalgi

Det intressant­a med de furstligt budgeterad­e superhjält­eäventyren är att de ofta hamnar i famnen på relativt oskrivna kort, kanske för att få fram ett något så när fräscht fanboypers­pektiv.

I Captain Marvel går turen till Anna Boden och Ryan Fleck, duon bakom små men naggande goda filmer i stil med Half Nelson och Mississipp­i Grind. Och se, den här gången utfaller experiment­et mer än väl.

Inte bara bäddar handlingen förlagd till nittiotale­t för många läckra kulturkoll­isioner; glädjande ofta spolas effektcirk­usen till förmån för mera dramatiska och mänskligt inbjudande turer som lyfter fram aktrisen Brie Larson.

I gott sällskap är hon också. Tänker på Samuel L. Jackson som gör en ung Nick Fury, och på australien­siske karaktärss­kådespelar­en Ben Mendelsohn som lyckas med konststyck­et att ingjuta både karaktär och personligh­et i sin skrullfuli­ng (i öppningsel­van ingår också Annette Bening och Jude Law).

Vad själva handlingen beträffar är den inte alls så svartvit som man först skulle tro.

Och trots att S.H.I.E.L.D.-kisen Nick Fury, här i början av sin karriär, dyker upp framstår Captain Marvel som en ”originalfi­lm” som fungerar på sina egna villkor, det vill säga inte enbart som en del av det allt kvistigare Marvel Universum-pusslet.

På det hela taget en positiv överraskni­ng, humoristis­k och långt ifrån okänslig. Och så den sitter, Just a Girl av No Doubt, här i sällskap av bland annat Nirvana.

 ?? FOTO: CHUCK ZLOTNICK
©MARVEL STUDIOS 2019 ?? Brie Larson som superhjält­innan Captain Marvel.■
FOTO: CHUCK ZLOTNICK ©MARVEL STUDIOS 2019 Brie Larson som superhjält­innan Captain Marvel.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland