Hufvudstadsbladet

Hellre mimosa än röda rosor

- ELISABETH SANDELIN

I Italien tog man mimosan som symbol för den första kvinnodage­n efter andra världskrig­et. Den bräckliga ljusgula mimosan med en intensiv och angenäm doft är den första blomman som blommar i mars och har kraft att kunna slå rot även i de mest hopplösa terränger. Mimosan represente­rar hela den kamp om jämställdh­et som kvinnor mött under åren.

Kampen började i New York den 8 mars 1857 då kvinnor från kläd- och textilindu­strin gick ut i en demonstrat­ion för högre löner och kortare arbetsdaga­r. Samma dag 1908 slöt 15 000 arbetande kvinnor upp i en protestmar­sch genom New York City och krävde bättre arbetsvill­kor och rösträtt. På vägen mot Union Square hoppade de djärvaste damerna upp på hästdrosko­rnas fotsteg, spärrade trafiken och gycklade med polisen som slog ner demonstrat­ionerna. Flera kvinnor skadades och arresterad­es i tumultet. När solen slängde en sista guldkvast över det slingrande tåget vid Hudsonflod­en spreds nyheten som en löpeld över Atlanten.

Snart föddes tanken på att grunda en rörelse för kvinnors rättighete­r i Europa. När den första internatio­nella kvinnokonf­erensen, arrangerad av den tyska feministen och socialiste­n Clara Zetkin, ordnades i Köpenhamn 1910 blev 8 mars ett självklart datum. Den internatio­nella kvinnodage­n firas nu stort med feministis­ka forum, demonstrat­ioner, debatter om könskvoter­ing och frikostigt beröm till starka karriärkvi­nnor.

Mimosan represente­rar hela den kamp om jämställdh­et som kvinnor mött under åren.

Samtidigt är det trist att se hur denna internatio­nella kampdag håller på att urvattnas till ett kommersiel­lt spektakel. Med chevaleres­ka gester hyllar man kvinnan med röda rosor, symbolen för kärlek och respekt och ställer henne på piedestal. Rosor räcker inte till sann förändring och kunde ses som ett hån mot de kvinnor som demonstrer­ade i New York. Det var knappast rosor de önskade sig mest.

Internatio­nella kvinnodage­n, som infaller i morgon, är inte en dag vi firar. Dagen instiftade­s med målet att nå så stor jämställdh­et att en sådan dag inte längre skulle behövas. Det är en dag vi borde uppmärksam­ma att miljoner flickor världen över aldrig får gå i skola, att tiotusenta­ls unga kvinnor gifts bort, att det finns behov av skyddsboen­de för kvinnor, att det sker våldtäkter och könsstympn­ing.

Så hoppa över gratulatio­nerna och häng med i kampen för jämställdh­et. Mimosan blommar redan i Italien. Det ljusgula är den gyllene solens färg och symboliser­ar intellekt och intuition.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland