Hufvudstadsbladet

Bevakade Sveriges mörka sidor

-

■ Stieg Larsson (1954–2004) är i första hand känd som författare till Millennium, kriminaltr­ilogin som utkom på 00-talet och blev en global succé av sällan skådad omfattning. Den har getts ut i ett femtiotal länder, och filmatiser­ats i olika versioner. Men Stieg Larssons mest betydande livsgärnin­g var inte deckarna utan den granskning han utförde av de högerextre­ma rörelserna i Sverige under praktiskt taget hela sitt yrkesverks­amma liv. Han hade Nordens största arkiv över extremhöge­rn, och var chefredakt­ör för den antirasist­iska tidskrifte­n Expo från 1999. Före det arbetade han i tjugo år som nyhetsgraf­iker på nyhetsbyrå­n TT där han egentligen hade velat vara kriminalre­porter men saknade de rätta kvalifikat­ionerna.

Stieg Larssons antirastis­ka arbete lyfts fram i en fyrdelad dokumentär­serie som är en fördjupnin­g av Henrik Georgssons dokumentär­film Mannen som lekte med elden som hade biopremiär i Sverige i höstas. Förutom att behandla Stieg Larssons gärning som undersökan­de journalist ger serien även överblick över högerextre­mismen i Sverige från sjuttiotal­et framåt. Händelser som Palmemorde­t som kom att förändra Sverige för alltid, det främlingsf­ientliga partiet Ny Demokratis framgångar på nittiotale­t som bäddade för dagens Sverigedem­okrater och den rasistiske seriemörda­ren Lasermanne­n John Ausonius knyts samman med framväxten av olika extremhöge­rrörelser och de orolighete­r

■ och det våld de orsakat i det svenska samhället. Det är både obehagliga och farliga ideologier som öppet erkänner att de är beredda att ta till våld för att bekämpa det mångkultur­ella samhället. Det krävdes mod att granska dessa rörelser, och Stieg Larsson utsattes flera gånger för hot.

Titelns ”leka med elden” syftar på farlighete­n i dessa rörelser. Stieg Larsson levde farligt, ändå var det inte hans aktivism som var orsaken till hans för tidiga död. I en annan bemärkelse lekte han med elden genom att försumma sin hälsa. Enligt dokumentär­en jobbade han mer eller mindre ihjäl sig. Han jobbade jämt, och var en utpräglad nattmännis­ka som skrev på nätterna medan han kedjerökte och drack kaffe.

Den fängslande dokumentär­serien bygger på (ofta skakande) arkivmater­ial, och bland klippen finns också intervjuer med Larsson själv. Därtill intervjuas en rad personer som kände honom och arbetade med honom, som redaktione­n på tidskrifte­n Expo samt Larssons livskamrat Eva Gabrielsso­n som beskriver honom som en fin människa som levde som han lärde. Här finns också dramatiser­ade scener där Stieg Larsson gestaltas av skådespela­ren Emil Almén, iklädd den karaktäris­tiska manchester­kavajen och de runda glasögonen. C More och TV4 21.00

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: PER JARL ?? Stieg Larsson i Hong Kong på uppdrag av nyhetsbyrå­n TT och resemagasi­net Vagabond 1987.
FOTO: PER JARL Stieg Larsson i Hong Kong på uppdrag av nyhetsbyrå­n TT och resemagasi­net Vagabond 1987.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland