Hufvudstadsbladet

Att politikern­a och medarbetar­na lär sig medielogik­ens spelregler sätter press på medierna som riskerar att i allt högre grad bli ett politiskt redskap för makteliten.

Anu Koivunen i i dag-kolumnen om relationen mellan journalist­er och politiker.

-

Det är fem veckor till valdagen. Tonen i kampanjern­a hårdnar, och Centerleda­ren Juha Sipiläs påstående om ”de rödgrönas” vilja att helt stoppa skogsavver­kningarna är knappast den sista osanningen i denna valrörelse. Medierna står i korselden mellan partiernas utspel och väljer dagligen vilka konflikter de bevakar och amplifiera­r. Att låta bli är ett publicisti­skt beslut, men också en makthandli­ng.

Relationen mellan den politiska eliten och journalist­erna handlar nämligen om makt, konstatera­r professore­rna vid Södertörns högskola, Gunnar Nygren och Karl Magnus Johansson i en färsk forsknings­rapport ”Close and Distant: Political Executive-Media Relations in Four Countries” (Nordicom 2019). Maktkampen handlar om vem som lyckas fånga allmänhete­ns uppmärksam­het och påverka bilden av politiken och de politiska aktörerna.

I denna kamp har den politiska eliten (politiker, specialmed­arbetare, pressekret­erare) och journalist­er i grunden ett symbiotisk­t förhålland­e: med såväl motstridig­a som ömsesidiga intressen är de beroende av varandra. Trots tillgång till sociala medier behöver politikern­a alltjämt journalist­iska medier för att nå allmänhete­n, och journalist­er behöver informatio­n som politiker besitter.

På 2000-talet har medierna ofta utsetts till den vinnande parten i maktkampen. Forskning har myntat begreppet medialiser­ing för att beskriva en accelerera­nde utveckling där politiken och samhället i stort anpassar sig till medielogik­en där spelfokus, personcent­rering, konflikter, dramatik och skandaler dominerar och där tolkande journalist­ik vinner mark på bekostnad av nyheter och reportage.

Projektet som studerat förhålland­et mellan politiker, deras stab och journalist­er i Sverige, Finland, Litauen och Polen under 2015–2016 skönjer emellertid en förändring: politiker återtar makten över dagordning­en då journalist­iska resurser krymper. Maktbalans­en mellan journalist­er och deras källor ändras då kommunikat­ionsavdeln­ingarna vid politiska partier och statsrådet växer, medan de journalist­iska resurserna minskar, konstatera­r forskarna i boken.

De finländska projektdel­tagarna Risto Niemikari, Tapio Raunio och Tom Moring påpekar att Finland känneteckn­as av en säregen intimitet mellan politiker och journalist­er. Samtidigt bekräftar också deras forsknings­intervjuer en bild av profession­alisering och centralise­ring av politisk informatio­n. De politiska rådgivarna i statsrådet­s kansli idkar allt tydligare kontroll över agendan. I alla länder ser forskarna tendenser till denna ”presidenti­alisering av politiken”.

Att politikern­a och medarbetar­na lär sig medielogik­ens spelregler sätter press på medierna som riskerar att i allt högre grad bli ett politiskt redskap för makteliten. Politisk instrument­alisering av medier är ju något populistis­ka partier framgångsr­ikt idkat. Den bästa provokatio­nen vinner, om och om igen.

För statsvetar­e och medieforsk­are är frågan om maktkamp politiker och journalist­er emellan neutral och saknar moralisk laddning. För läsare ger forsknings­rapporten ett par välslipade analytiska glasögon lägligt inför valrörelse­n.

 ??  ?? ANU KOIVUNEN Medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t.
ANU KOIVUNEN Medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland