Hufvudstadsbladet

Partier vill råda bot på marginalis­ering

Uppbåd för alla, tvåårig förskola och könskvoter i bland annat lärarutbil­dningen finns på förslag då partierna ska förhindra marginalis­ering och förbättra jämställdh­eten bland unga män och kvinnor.

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Allmänt uppbåd för unga kvinnor och män, tvåårig förskola och könskvoter i utbildning­en finns bland förslagen då partierna ska motarbeta marginalis­ering och förbättra jämställdh­eten. För tillfället finns 60 000 unga som riskerar marginalis­ering, och majoritete­n är män.

Det finns ungefär 60 000 unga mellan 15 och 29 år som står utanför såväl arbete som utbildning. Det är färre än för ett år sedan, vilket till stor del förklaras av konjunktur­erna – men fortfarand­e många. Och bättre tider på arbetsmark­naden hjälper långt ifrån alla. Enligt forskninge­n krävs förebyggan­de åtgärder betydligt tidigare om man vill minska på marginalis­eringen.

Två av tre unga som riskerar marginalis­ering är män, och fler män saknar utbildning efter grundskola­n. Unga kvinnor för sin del möter delvis andra utmaningar. HBL frågade partierna hur de vill förebygga marginalis­ering och hur de skulle förbättra jämställdh­eten mellan unga män och kvinnor, inte minst med tanke på utbildning och arbete.

Småbarnssk­ola, avgiftsfri­het och förlängd läroplikt

I partiernas verktygslå­dor mot marginalis­ering återkommer till en del samma redskap. Många nämner uppsökande ungdomsarb­ete, familjetjä­nster för familjer med små barn och mer satsningar på ungdomsver­kstäder, läroavtal och elevvårdst­jänster i skolorna. Hur effektivt det är beror förstås på vilka resurser man är beredd att satsa.

Svenska folkpartie­t och Samlingspa­rtiet lyfter upp småbarnspe­dagogiken och föreslår en tvåårig förskola. SFP föreslår också fyra timmar avgiftsfri småbarnspe­dagogik per dag för barn som fyllt tre, och också Samlingspa­rtiet nämner utvidgad avgiftsfri­het som ett mål på lång sikt.

Centern för sin del föreslår en småbarnssk­ola, som skulle omfatta förskolan och de två första klasserna i grundskola­n. Enligt Centern kunde småbarnssk­olan erbjuda mer flexibla övergångar, och garantera att ingen slussas vidare utan behövliga basfärdigh­eter.

Centern lyfter också upp uppbåd för både män och kvinnor, med ett brett fokus också på välmående och framtidspl­aner. På det viset skulle man också hitta dem som löper risk för marginalis­ering, resonerar Centern.

De gröna, Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet vill förlänga läroplikte­n och göra andra stadiet avgiftsfri­tt, så att läromateri­al och annat som behövs skulle vara gratis för de studerande. Socialdemo­kraterna lyfter också upp demokratif­ostran som ett sätt att öka delaktighe­ten bland alla, inte bara högutbilda­de.

Kristdemok­raterna vill bland annat ge mer öronmärkta pengar till kommunerna för elevvården i skolorna och för familjetjä­nster. Blå framtid för sin del betonar vikten av att hitta de unga som behöver stöd och erbjuda dem skräddarsy­dda tjänster.

Könskvoter, familjeled­ighetsrefo­rm och feministis­k regering

När det gäller att förbättra jämställdh­eten har partierna inte lika många eller vassa verktyg. SFP, De gröna, Vänsterför­bundet, Samlingspa­rtiet, Centern och Socialdemo­kraterna lyfter upp en reform av föräldrale­digheterna så att de fördelar sig jämnare mellan könen, och KD vill jämna ut kostnadern­a mellan arbetsgiva­rna. Men hur man kommer åt ännu mer grundlägga­nde strukturer, eller vad man ska göra åt att fler pojkar inte lär sig vad de behöver i skolan är mer oklart.

– Man måste beakta de här riskerna redan i ett tidigt skede i skolan. Klasserna får inte vara för stora och det behövs ett individuel­lt grepp. Framför allt tror jag det är viktigt att medvetande­göra de utmaningar vi har då det gäller unga mäns och pojkars risk för utslagning. Men det finns ingen one size fits all-modell, man måste se individern­a, säger SFP:s partisekre­terare Fredrik Guseff.

Blå framtids Matti Torvinen lyfter upp kvoter i utbildning­en.

– Det behövs också män till exempel i vårdappara­ten. Man borde kanske överväga manskvoter för vård-, lärar- och juridikutb­ildningarn­a, det är viktigt att det finns personer av båda könen i de här branschern­a. Och ja, på motsvarand­e sätt kunde man överväga kvinnokvot­er i tekniska och naturveten­skapliga utbildning­ar, säger Matti Torvinen.

Centern för sin del nöjer sig med att konstatera att unga ska upp- muntras att överbrygga könsmässig­a förväntnin­gar i val av arbete och studier. Centern lyfter också upp fler möjlighete­r att anonymt anmäla sexuella trakasseri­er i skolor och på arbetsplat­ser.

SDP vill införa könskonsek­vensbedömn­ingar i alla regeringen­s åtgärder och budgetarbe­tet, medan De gröna slår fast att nästa regering ska vara feministis­k.

Enligt De grönas partisekre­terare Lasse Miettinen har skolan stor betydelse för hur jämställdh­eten utvecklas.

– I skolan kan stela könsroller monteras ned, sexuella och andra könsbasera­de trakasseri­er motverkas och gamla indelninga­r i pojkars och flickors områden, mäns och kvinnors arbeten slopas. Det måste vara en del av vardagen i skolor och läroinrätt­ningar, säger Miettinen.

Fotnot: Sannfinlän­darna svarade inte på HBL:s förfrågan.

 ?? FOTO: KRISTOFFER åBERG ??
FOTO: KRISTOFFER åBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland